Maantiekävelyn SM Lappeenrannassa – Partanen ja Ojala taistelevat 35 kilometrin mestaruudesta

Kilpakävelyn ystäville on tarjolla kansainvälisen tason mittelö, kun Veli-Matti ”Aku” Partanen ja Aleksi Ojala kilpailevat 35 kilometrin Suomen mestaruudesta lauantaina Lappeenrannan Satamatiellä.

– Toivotaan, että saadaan hyvä otatus. Hienoa, että pääsee kotimaassakin ottamaan kovia kisoja, Partanen sanoo.

Partasen ja Ojalan seuraava kilpailu on EM-joukkuekilpailu Tshekin Podebradyssä kuukauden kuluttua. Siellä kumpikin kävelee 20 kilometriä. Sen sijaan elokuussa Budapestin MM-kisoissa Partasen päämatka on 20 kilometriä ja Ojalan 35 kilometriä. Partasen suunnitelmissa tosin on kävellä MM-areenalla myös 35 kilometriä.

– 35 kilometriä on Budapestissä sellainen vaihtoehto B, jos 20 kilometrillä sattuisi jotakin, Partanen sanoo.

Partanen: Jos nyt tulisi sellainen perushyvä aika

Partanen käveli hiljattain Dudincessa, Slovakiassa 20 kilometrin ennätyksensä 1.21.46, jolla hän nousi Suomen kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi, joten kunto on kohdallaan.

– Dudincen jälkeen olen tehnyt hyvän treenijakson. Siihen tuli pari pidempää treeniä 35 kilometriä ajatellen. 20 ja 35 kilometriä ovat kilpailumatkoina sen verran lähellä toisiaan, että luulen sen riittää, Partanen arvioi valmistautumistaan SM-kisamatkalle.

Partasen toiveissa on kävellä synnyinkaupungissaan ja kotiseuransa Lappeenrannan Urheilu-Miesten kisoissa aika, joka varmistaisi paikan MM-kisoissa myös 35 kilometrille. Partasella on rankingissa yksi 35 kilometrin aika, joka on viime vuonna Dudincessa kävelty ennätys 2.35.28. Lappeenrannassa Partanen tavoittelee mieluusti vähän parempaa aikaa. Suora tulosraja MM-kisoihin on 2.29.40.

– Jos nyt tulisi sellainen perushyvä aika, sinne kahden tunnin ja 30 minuutin ympärille. Se varmaan riittäisi rankingissa MM-kisoihin, Partanen tuumii.

Ojala: Päätähtäin nyt Podebradyn 20 kilometrillä

Ojalan on viime aikojen harjoituksissaan viritellyt vauhtia 20 kilometrille, vaikka koko kauden ajattelussa fokus on Budapestin 35 kilometrillä.

– Treeni kerrallaan mennään kohti Budapestiä. Päätähtäin on nyt Podebradyn 20 kilometrillä, joka kertoo paljon siitä, miten olen päässyt eteenpäin vauhtipuolella. SM-kisan kävelen valmentajan ohjeiden mukaan kovana 35 kilometrin harjoituksena, Ojala sanoo.

Ojalalla nimissä on 35 kilometrin Suomen ennätys 2.28.22, jonka hän käveli viime vuonna Eugenen MM-kisoissa. Vajaa kuukausi sitten sama taittui Dudincessa aikaan 2.31.48. Silloin vauhtia hidastivat ongelmat nesteen imeytymisen kanssa.

– Dudince oli itselleni pettymys, vaikka aika oli hyvä. Siitä jäi hampaankoloon, Ojala sanoo.

EM-joukkuekilpailun joukkue täydentyy ensi viikolla

Lappeenrannassa Ojala tavoittelee jo kolmatta perättäistä 35 kilometrin Suomen mestaruutta. Naisten 20 kilometrin suosikit Lappeenrannassa ovat Elisa Neuvonen sekä Enni Nurmi.

Nurmi on Ojalan ja Partasen ohella kolmas Podebradyn EM-joukkuekilpailuun nimetty yleisen sarjan urheilija. Joukkuetta täydennetään 26. huhtikuuta.

Maantiekävelyn SM-kisojen starttilistat ja livetulokset:

https://live.tuloslista.com/12713

Aikataulu: 

https://www.kilpailukalenteri.fi/?cs=17&nid=31946

Kilpailureitti ja taustatiedot

https://www.lum.fi/sm-maantiekavelyt-2023/