Maajoukkuekapteenit huokuvat taisteluhenkeä

Maajoukkuekapteenit huokuvat taisteluhenkeä
Yleisurheilumaajoukkue loi taistelutunnelmaa yhteispalaverilla ja maajoukkueen kapteenien valinnalla Ruotsi-ottelun aattopäivänä Tukholmassa.  

Maajoukkueiden kippareiksi valittiin Sanna Kämäräinen, Hanna-Maari Latvala, Hannu Hämäläinen ja Tuomo Salonen. Äänestykseen osallistuivat Ruotsi-otteluun valitut urheilijat.

Kippareilla riittää viikonvaihteessa työsarkaa Tukholman olympiastadionilla. Tilastojen perusteella miehet ja naiset häviävät Ruotsille. Naiset vähemmän, miehet reilummin. Kapteeniston mielestä ainakin naisten maaottelu on käännettävissä voitoksi.

– Olen luottavainen sen suhteen, että hyvällä tsempillä ja ennakkoluuttomalla asenteella syntyy hyvää tulosta. Maaottelusta tulee tiukka, mutta lopuksi me viedään se, Latvala sanoo.

Naisten ottelussa on tilastojen perusteella paljon tasaisia lajeja. Yksi niistä on 100 metriä, jossa Latvala yrittää kapteenina näyttää esimerkkiä, kuten myöhemmin lauantain juostavassa 4 x 100 metrin viestissä sekä sunnuntaina 200 metrillä.

– Muuta ei itse voi tavoitella kuin lajivoittoja henkilökohtaisilla matkoilla ja luonnollisesti viestivoittoa, Latvala sanoo.

Salonen: Kestävyysmatkoilla mahdollisuuksia

Latvala on hyvässä syyskesän kunnossa. Hän juoksi 100 metriä hiljattain Amsterdamissa 11,64. Jos säätietojen viikonvaihteeksi Tukholmaan povaama aurinkoinen sää toteutuu, ja tuulet ovat myötäiset, Latvala kohentaa kisoissa kauden kotimaisia kärkituloksia.

Tilastojen valossa naisilla on miesten tapaan haasteita juoksumatkoilla, mutta tilanne ei ole mitenkään toivoton.

– Naisten 800 ja 1500 metriä ovat varsin tasaisia. Siellä on paljon juoksijoita samoilla sekunneilla. Toivotaan, että tiukat taistelut kääntyvät Suomelle,  joukkueen kapteenistoon kuuluva kestävyysjuoksija Tuomo Salonen sanoo.

 – Naisten pitkillä matkoilla, 5000 ja 10000 metrillä on suomalaisittain jopa aika hyvät asetelmat. Jos suomalaisille sattuu hyvä päivä, voidaan kympillä panna ruotsalaiset nippuun.

Naisten pika-aidat ja kenttälajeista kolmiloikka ja keihäs ovat tilastojen valossa suomalaislajeja. Muissa riittää taisteltavaa.

Samuelsson ja pikaviestiryhmä vireessä

Miesten maaottelussa tilastonäkymä on suomalaisittain synkempi. Joukkueen taisteluhenki on silti korkealla. Hannu Hämäläinen uskoo, että Tukholman stadionilla syntyy liuta kauden parhaita tuloksia.

– Uskon, että miesten joukkue venyy parempaan kuin mitä tilastot näyttävät, Hämäläinen sanoo.

– Pikajuoksupuolella ruotsalaiset ovat päässeet tekemään tulosta hyvissä oloissa, kun meidän juoksijat ovat kesän mittaan kilpailleet heikommissa oloissa.

Varsinkin 100 ja 200 metriä pikaviestin ohella juoksevan Samuli Samuelssonin syyskesän juoksut kertovat Ikaalisten sprintteritähden olevan ennätyskunnossa. Hämäläinen vihjaa myös, että pikaviestinelikko Elmo Lakka, Ville Myllymäki, Samuelsson ja Hämäläinen on valmis tekemään hyvää tulosta.

Tuomo Salonen laskee, että miesten kestävyysjuoksuissa, jotka maaottelussa tapaavat olla taktiikkataistoja, on hyvällä onnistumisella voitettavissa pisteitä tilastoihin nähden.

– Ainakin 1500 ja 3000 metrin esteissä on mahdollisuus voittaa pisteitä (tilastoihin verrattuna), samoin 10 000 metrillä, jos pojat juoksevat hyvin.

Miesten vahvoja lajeja ovat etukäteen keihäs ja moukari ja mahdollisesti kuula. Hypyissä on etukäteen melko tasaista.