Maajoukkue superliigataistoon loisto-oloissa Tsheboksarissa

Maajoukkue superliigataistoon loisto-oloissa Tsheboksarissa

Yleisurheilumaajoukkueella on raudanluja vastus, mutta myös erinomaiset olot tuloksen tekoon Venäjän Tsheboksarissa lauantaina ja sunnuntaina.

Volgan rantakaupungin Mondo-pintainen yleisurheilustadion ja muut suorituspaikat keräsivät kehuja, kun maajoukkue haki tuntumaa kilpailu- ja verryttelyalueeseen. Kilpailupäiviksi on luvassa myös hellesää.

– Nopea rata. Siitä tulokset eivät ainakaan jää kiinni, aitajuoksija Oskari Mörö arvioi Tsheboksarissa verryttelyn päätteeksi.

Venäjällä kilpaillaan lauantaina ja sunnuntaina maajoukkueiden EM-kisojen Superliiga. Mukana on 12 lajin eurooppalaista kärkimaata. Kolme joukosta putoaa ykkösliigaan. Tilastojen valossa ne ovat Ruotsi, Suomi ja Norja.

Monelle suomalaiselle Tsheboksarin kilpailu on yksi kauden tasokkaimmista tilaisuuksista tehdä tulosta. Usealle se on myös osa valmistautumista kesän arvokisoihin.

Näin esimerkiksi Tallinnassa käytäviin 22-vuotiaiden EM-kisoihin parasta aikaa kuntoaan viimeistelevälle Mörölle sekä MM-kisoihin jo valitulle kiekonheittäjä Sanna Kämäräiselle.

– Täällä on kaksi kovaa juoksua ja sitten Paavo Nurmi Games torstaina Turussa. Se on kova kilpailurypäs, joka sopii hyvin kunnon viimeistelyksi Tallinnassa parin viikon päästä käytäviin EM-kisoihin, Mörö sanoo.

Viime kesänä 400 metrin aitojen SE:n (49,08) juossut Mörö viiletti sunnuntaina Lahden koleassa säässä 50,53. Rahtusen paremmalla ajalla Tsheboksarissa taistellaan hyvistä sijoituksista.

 Juoksun tilastosuosikit kesän tulosten valossa ovat Venäjän Denis Kudrjavtsev (49,18 tänä kesänä) ja Puolan Patryk Dobek (49,38).

– Tulossa on varmasti kauden paras kilpailukeli, joten eiköhän sieltä tule kauden paras tuloskin, Mörö sanoo.

Kämäräinen: MM-karsinnan harjoitus

Kämäräinen heitti maaliskuussa ennätyksensä 61,07. Kahdessa edellisessä kilpailussaan ennen Tsheboksaria hän on kiskaissut 59,73 ja 59,14. Nyt toiveissa oli hieman parempi tulos. Superliigassa on kuitenkin haastava kilpailuformaatti. Kolmen kierroksen jälkeen kilpailun päätöskierrokselle pääsee vain kolme parasta heittäjää.

– Ajattelen kilpailua Pekingin MM-kisojen karsinnan harjoituksena. Kolmella heitolla on tehtävä kova tulos, Kämäräinen sanoo.

– Tämän hetken taso ei vielä riittäisi finaaliin Pekingissä, mutta nyt olisi saatava heitettyä kuutosella alkava tulos, eikä sekään välttämättä riitä täällä neljänteen heittoon.

Naisten kiekon kärkinimiä ovat ranskalainen MM-ja EM-mitalisti Mélina Robert-Michon (tänä kesänä 65,04), saksalainen Julia Fischer (64,64) ja venäläinen Jekaterina Strokova (64,33).

Tasokas vastus ja samanlainen kilpailuformaatti on lauantaina kolmiloikkaan osallistuvalla Kristiina Mäkelällä. Lahdessa sunnuntaina 14,06 lentänyt hyppääjä hakee Tsheboksarista onnistumista. Sellainen saattaisi jopa siirtää Heli Koivula-Krugerin SE:n 14,39 historiaan.

 – Tämä on minulle kauden toinen pääkilpailu, Mäkelä on linjannut Superliigaa kauden mittaan.

Mukana on seitsemän tänä kesänä 14 metriä ylittänyttä hyppääjää mukaan lukien kesän tilastoykkönen, 15,04 loikkinut venäläinen Jekaterina Koneva.

Lisätietoja (tuloksia, aikatauluja):

http://www.european-athletics.org/competitions/european-team-championshi…

Maajoukkueiden EM-kilpailun Superliiga Ylen kanavilla: 20.6. klo 15.00 TV2 ja 21.6. klo 15.00 TV2  
 


nikkanen_minna_tshebokari_1_of_1.jpg

Minna Nikkanen haki tuntumaa Tsheboksarin kilpailupaikkaan ja teki kilpailuun valmistavan harjoituksen.

,

Nikkasen kunto rautaa, pudotussääntö mietityttää

Seiväshypyn SE:n haltija Minna Nikkanen teki Tsheboksarissa kisaan valmistavaa harjoitusta kaksijakoisissa tunnelmissa. Kunto on erinomainen, mutta maajoukkueiden EM-kisan erikoinen kilpailuformaatti saattaa kiusata tuloksen tekoa.

Seiväs -ja korkeushypyssä kilpailijalle sallitaan koko kilpailun aikana yhteensä neljä pudotusta. Nikkanen, kuten monet muutkin hyppääjät näkevät, että kilpailun lyhentämiseen on parempia vaihtoehtoja.

– Monelle urheilijalle parempi systeemi olisivat rajummat korotukset. Viime vuonna tämä käytössä oleva systeemi sai paljon kritiikkiä siitä, että miksi kisa lopetettiin kesken. Ihmiset maksavat siitä, että ne tulevat näkemään parhaat hypyt. Ei siitä, että joku jää hyppäämään yksin, jolloin se ei ole kilpailu, Nikkanen sanoo.

Seiväshypyssä on mukana useita hyppääjiä, jotka ovat tällä kaudella menneet vähintään 450, kuten Prahan EM-hallien venäläinen mestari Anzhelika Sidorova sekä parhaimmillaan 482 hypännyt, Saksan Silke Spiegelburg.

– Keli on hyvänoloinen ja kroppa tuntuu hyvältä. Se lupaa hyvää kisaa. Pelkään vaan, että neljän pudotuksen sääntöä hajottaa kisan, Nikkanen sanoo.

Viita: Hyvällä fiiliksellä mennään

Korkeushyppääjä Jussi Viita katseli tyytyväisenä, että sadekaivon kansia tai korokkeita ei ole Tsheboksarissa korkeushyppypaikalla vauhdinjuoksun kiusana.

Selkä -ja hyppääjä polvi -vaivat ovat pakottanut Viidan hieman rajoittamaan hyppyharjoittelua ja kilpailemista, mutta kunto on hyvällä mallilla.

– Hyvällä fiiliksellä mennään. Katsotaan miten saa parannettua tulosta, hiljattain 214 ylittänyt hyppääjä sanoo.

Korkeuskilpailussa on mukana kolme tänä vuonna vähintään 230 ponnistanutta urheilijaa

Moukarinheittäjä Tuomas Seppänen ei usko, että Tsheboksarin moukariringin kanssa tulee murheita.

– Vähän karhea pinta oli, mutta minulla oli mukana kassi tossuja sieltä valittiin sopivat. Kisasta haetaan kauden parhaita heittoja, Seppänen

Seppäsen kuluvan kauden paras heitto on kantanut 73,46.

Lisätietoja (tuloksia, aikatauluja):

http://www.european-athletics.org/competitions/european-team-championshi…

Maajoukkueiden EM-kilpailun Superliiga Ylen kanavilla: 20.6. klo 15.00 TV2 ja 21.6. klo 15.00 TV2