Maailman vanhimmat yleisurheilutilastot julkaistu

Suomen Yleisurheiluarkisto on julkaissut maailman vanhimmat yleisurheilutilastot Ari Törmän toimittamassa julkaisusarjassa Athletics in 19th Century. Sarjan uusin teos kertoo yleisurheilun varhaisista murrosvuosista 1849 – 1856.

Useat lainsäädännölliset ja muut yhteiskunnalliset muutokset ovat historian kuluessa ohjanneet lajien kehitystä. Mutta niin ovat tehneet myös suursodat ja luonnonmullistukset. Irlannin nälänhädässä vuosina 1845 – 1852 noin miljoona irlantilaista kuoli aliravitsemukseen ja toinen miljoona muutti Yhdysvaltoihin.

1850-luvun paras yleisurheilija nousi puuvillatehtaiden ja hiilikaivosten teollisuustyöväestöstä. John Howardista tuli maailman ensimmäinen seitsemän metrin pituushyppääjä alle vuosi sen jälkeen, kun teollisen vallankumouksen kuuluisin kuvaaja Karl Marx oli Saksasta asettunut maanpakolaisena Englantiin.

Burnley oli pitkään maailman tärkein puuvillankudonnan keskus ja siellä toimi 20 hiilikaivosta. Nuori teollisuuskaupunki imi nuorta väestöä ja heidän joukossaan oli myös ”Jumping Jack” John Howard, joka ponnistuslautaa ja käsipainoja apunaan käyttäen rikkoi myös kahdeksan ja vielä yhdeksänkin metrin rajan.

1800-luvun parhaan yleisurheilijan Donald Dinnien yli 50 vuotta kestänyt ja yli 10.000 palkintoa tuottanut ura alkoi toden teolla vuonna 1856, jolloin hän ensimmäisen kerran voitti lajinsa skottilaisissa Caledonian kisoissa. Birsen metsäalueella syntynyt Dinnie menestyi joka lajissa kestävyysjuoksuja lukuunottamatta.

Moukaria heitettiin tuolloin vielä puuvartisella pajamoukarilla ja usein vain yhtä kättä käyttäen. Nykyisissä olympiakisoissa käytettävän 16-naulaisen (7,26 kg) heittovälineen ohella kuulantyönnössä kilpailtiin myös muilla eripainoisilla tykinkuulilla sekä kiventyönnössä eripainoisin välinein ja hieman eri kilpailusäännöin.

Jokaisella aikakaudella on omat sille tyypilliset lajinsa. Yksi tällainen on myös krikettipallonheitto, jota suoritustekniikaltaan voisi arvioida nykyisen keihäänheiton esimuodoksi aikana, jolloin ahtailla ja tilapäisillä kilpailupaikoilla turvallisuustekijät eivät mahdollistaneet keihäänheiton vakiintumista osaksi lajiohjelmaa.

Vuosien 1849 – 1856 Top50-tilastojen ohella kirjassa julkaistaan kautta aikain Top10-tilasto päivättynä vuoden 1848 loppuun. Kirja sisältää myös 20 harvinaista piirroskuvaa oman aikansa lehdistöstä. Kansikuvassa on ammattilaisjuoksija William ”American Deer” Jackson.

 

Kirjaa voi tilata hintaan 45,- osoitteesta mikko.nieminen@DLC.fi tai puhelinnumerosta 019 – 545 115.

Kirja julkaistaan Suomen Yleisurheiluarkisto -yhdistyksen jäsenille maksuttomana jäsenetuna. Edullisin tapa hankkia kirjojamme on liittyä yhdistyksen jäseneksi. Julkaisusarjasta, yhdistyksen jäsenyydestä tai yhdistyksemme muusta toiminnasta voit mielihyvin tiedustella edelläolevasta osoitteesta.