Lylesin väkevä loppu puri: Tulin tänne voittamaan kolmea kultaa – Cheptegeille kolmas – Katzberg yllätti – Vuelta ponnisti mestariksi

Amerikkalaisen pikajuoksutähti Noah Lylesin juoksu kulkee. Budapestin MM-kisojen 100 metrin sunnuntaisen finaalin loppu tuli kuin lentämällä ja mestaruus heltisi ajalla 9,83, joka sivuaa kauden kärkiaikaa.

– En ole paljon tappioita kärsinyt edes 100 metrillä. USA:n mestaruuskisoihin menin Covidin kiusamana ja otin pronssin. Moni jätti minut laskuista sen jälkeen, mutta tiesin, mitä minun pitää tehdä, Lyles tuumi.

– Tulin tänne voittamaan kolmea kultaa ja ensimmäinen on nyt hoidettu, ja loputkin tulevat. 100 metriä oli se vaikein.

Noah, 26, on tällä kaudella juossut 200 metriä 19,47 ja omaa matkalla pitkän voittosarjan, joten mestaruus saattaa irrota helpommin kuin 100 metrillä. Se kolmas mestaruus on tavoitteena 4 x 100 metrin viestistä, jossa USA on yksi suosikeista.

– Christian Colemanilla on nopea lähtijä. Hän on ollut sitä läpi kauden ja tullut vain paremmaksi. Odotin, että niin tapahtuu nytkin, mutta tiesin, että jos vain hän on minun edelläni, se on minun kisani, Lyles tiivisti Budapestin 100 metrin finaalin voittotaiston, jossa Coleman hiipui lopussa viidenneksi ajalla 9,92.

Toiseksi finaalissa juoksi Letsile Tebogo Botswanan ennätyksellä 9,88. Britannian ennätysmies Zharnel Hughes ja Jamaikan Oblique Seville olivat kolmas ja neljäs niinikään ajalla 9,88. Kolmikon sijoitukset ratkottiin tuhannesosilla ajoin 9,873, 9,874 ja 9,877.

Kerley jäi välieriin: He olivat tänään minua parempia

Mestaruutta puolustanut Yhdysvaltain Fred Kerley jäi välieriin ajalla 10,02 oltuaan eränsä kolmas,

– En ole mitenkään hirveän pettynyt. Kilpailun tarkoituksena on nostaa esiin ne parhaat miehet. He olivat tänään minua parempia. Siinä oli liikahduksia, kun oltiin telineissä, mutta muuten minulla ei ole mitään sanomista. Tästä täytyy vain jatkaa eteenpäin. Se oli minulta karmea kisa, mutta olen terve, Kerley tuumi.

Cheptegeille kolmas mestaruus

Pitkien ratamatkojen ugandalainen supertähti Joshua Cheptegei karkasi kärkeen etusuoralla ennen viimeistä kierrosta ja voitti 10 000 metrin MM-tittelin Budapestissä ajalla 27.51.42.

Kaksi edellistäkin 10 000 metrin MM-titteliä voittanut Cheptegei on myös 5000 ja 10 000 metrin ME:n haltija. Budapestissä hän kykeni pitämään takanaan hänet haastaneen etiopialaisen olympiavoittaja Selemon Baregan, joka taisteli voitosta, mutta hyytyi juoksun loppumetreillä kolmanneksi, kun Kenian Daniel Ebenyo nousi hopealle ajalla 27.52,60. Barega oli kolmas ajalla 27.52,72.

Hellekelissä kisan ensimmäinen 5000 metriä juostiin maltilla 14.21:een. Vasta 6 kilometrin jälkeen alkoi vauhti kasvaa Baregan ja myöhemmin Berihu Aregawin johdolla. Kärjen osalta ratkaisut nähtiin sitten vasta viimeisellä kierroksella.

Katzberg yllätti miesten moukarissa

Kanadan Ethan Katzberg nousi Budapestin miesten moukarin päärooliin niin karsinnassa kuin finaalissa. Ennen kisoja 21-vuotiaan pitkätukan ennätys oli 78,73, mutta kotimatkalle hän lähtee maailmanmestarina. Ennätyskin parani lopulta huimasti tulokseen 81,25.

Jo lauantain karsinnassa Katzberg teki heti ensimmäisellä heitollaan kaikkien yllätykseksi Kanadan ennätyksen 81,18. Sama tahti jatkui finaalissa, jossa hän aloitti tuloksella 80,18 ja otti kiinni kakkostilasta.

Viidennellä heitollaan Katzberg siirtyi johtoon ennätystuloksellaan 81,25 ja varmisteli voittoaan vielä viimeisen kierroksen 81,11:n kaarella.

Katzbergin lisäksi kolme muuta miestä pommitti 80 metrin rajaa: hopeaa Puolan Wojciech Nowicki, 81,02, pronssia Unkarin Bence Halász, 80,82, ja neljäs Puolan viisinkertainen maailmanmestari Paweł Fajdek, 80,00.

Kaiken kaikkiaan finaalissa nähtiin 11 yli 80 metrin heittoa.

Vueltalle vihdoinkin mestaruus MM-tasolla

Serbian 33-vuotias Ivana Vuelta, omaa sukuaan Španović, on ollut maailman parhaita hyppääjiä jo vuosikymmenen, mutta vasta nyt tuli täysosuma ulkoradoilla olympia- tai MM-tasolla.

Vuelta otti Budapestin stadionilla johtopaikan jo toisella kierroksella hypättyään 705. Viidennellä hypyllä hän venytti vieläkin pidemmälle ja uuteen kauden kärkitulokseen 714.

Vuletalla on pronssia olympialaisista ja kaksista MM-kisoista. Sen lisäksi hän on kaksinkertainen sisähallien maailmanmestari ja kahden EM-tittelin haltija. Sisällä Vuleta on hypännyt parhaimmillaan 724 (2017) ja ulkona 710 (2016), ja hänen kauden parhaansa ennen MM-titteliä oli 698.

Pituuden hopealle hyppäsi Yhdysvaltain Tara Davis-Woodhall tuloksella 691, pronssille Romanian Alina Rotaru-Kottmann, joka venytti viimeisellään tuloksen 688 ja neljällä sentillä ohi Nigerian Ese Brumen.