Lyles pinkoi 19,50: Juoksin kuten valmentaja halusi, Ingebrigtsen rikkoi junioreiden EE:n, Lisek 601: Elämäni parhaita päiviä

Yhdysvaltain Noah Lylesin rentoa ja tehokasta menoa pikamatkoilla ja erityisesti 200 metrillä on ihasteltu ennenkin, mutta Timanttiliigan Lausannen kilpailussa hän porhalsi voittoon ajalla 19,50. Sitä kovemmin ovat juosseet vain Usain Bolt (19,19), Yohan Blake (19,26) ja Michael Johnson (19,32).

– Ollaan valmentajani kanssa tehty todella rajusti töitä. Tiedän, että juoksen nyt juuri niin kuin hän (Lance Brauman) haluaa minun juoksevan. Tuon kisan sain vielä hyvin kohdilleen. Ykkösjuttu oli lähteä rohkeasti liikkeelle, Lyles kertaili tuulettomassa säässä käytyä kilpailua, jonka ensimmäiset 100 metriä hän juoksi 10,2.

Lyles juoksi aiemmin tällä kaudella Roomassa 200 metriä 19,72 ja viime vuonna Monacossa 19,65, joten MM-kesän vanhetessa oli lupa odottaa parempaa.

– Ei ole mitään parempaa kuin nähdä sen toteutuvan, jonka eteen on töitä tehnyt. Olen tehnyt joka vuosi ison kehityshyppäyksen. Olen todella tyytyväinen, Lyles sanoi.

Toiseksi kilpailussa kiiti Alex Quiñónez Ecuadorin ennätyksellään 19,87.

– Olihan se aika spesiaalijuttu juosta Ecuadorin ennätys ja mennä alle 19,90:n, kun aiempi ennätys oli 19,93. Tällä stadionin tunnelmalla oli minuun iso vaikutus, Quiñónez sanoi.

Lisek onnistui neljännellään

Neljäs kertaa toden sanoo. Puolan seiväshyppytähti Piotr Lisek pudotti kolmesti korkeudesta 601, mutta meni sen sitten ensimmäisellään uusinnassa, kun hän ja Yhdysvaltain Sam Kendricks päätyivät ensin tasatilanteeseen ja jakamaan ykkössijaa, kun molemmat ylittivät 595.

Lisekin tulos on kauden kärkitulos maailmassa ja Puolan ennätys, mutta se ei ollut ensimmäinen kerta, kun Lisekin kilpailutulos alkaa kuutosella. Toissa vuoden hallikaudella hän ylitti tasan kuusi metriä. Ennen Lausannen kisaa kaksien edellisten MM-kisojen hopea – ja pronssimitalistin ulkorataennätys oli 594.

– Yksi parhaista päivistä minun elämässäni. Olen niin onnellinen, koska tällaisia hetkiä varten sitä paiskitaan töitä. Tällä tasolla kilpailu on niin kovaa, että sitä vain unelmoi Armandin (Duplantis) ja Samin (Kendricks) voittamisesta, Lisek tuumi. 

– Kaikki yli 580:n tulokset ovat jo voitto sinällään. Luulen, että nyt keskeistä oli, että kroppa oli hyvässä vireessä ja olin keskittynyt niin hyvin tuohon viimeiseen hyppyyn.

Kendricks ei Lisekin 601 hypyn jälkeen uusintaa jatkanut. Hän oli toinen tuloksella 595. Duplantis ja Renaud Lavillenie olivat kolmas ja neljäs ylitettyään 581.

 

Ingebrigtsenit loistovauhdissa, Jakobille junioreiden EE

Norjan Jakob Ingebrigtsen oli Lausannen 1500 metrillä toinen ennätyksellään 3.30,16, joka on 19-vuotiaiden Euroopan ennätys. Myös aiempi ennätys 3.31,18 oli Ingbrigtsenin nimissä. Juoksun voitti toissa vuoden MM-hopeamitalisti, Kenian Timothy Cheruiyot, joka sipaisi viimeisen kierroksen 56,66 ja voitti ajalla 3.28,77.

Ingbrigtsenin veljessarjasta juoksuun osallistui myös Flip, joka oli neljäs loistoajalla ja kauden parhaallan 3.30,82.

– Tämä oli hyvä juoksu meille molemmille. Näillä juoksuilla rakennetaan itseluottamusta. Me haluamme kamppailla parhaiden kanssa, Jakob Ingbrigtsen sanoi.

– Minun tavoite rikkoa Euroopan ennätys tällä kaudella ja olla mitaleilla Dohassa, Filip-veli komppasi.

Gatlin, Ortega ja Echevarría voittoihin

Konkari Justin Gatlin voitti Lausannessa 100 metriä kukistettuaan tutun kilpakumppaninsa Michael Rodgersin ajoin 9,92–10,01. Wycliffe Kinyamal johti kenialaisjuoksijat kolmoisvoittoon 800 metrillä kauden parhaallaan 1.43,78, ja Etiopian Yomif Kejelcha veti etiopialaiset kolmoisvoittoon 5000 metrillä kesän parhaallaan 13.00,56. 

Espanjan Orlando Ortega rutisti 110 metrin aitojen viimeisellä kymmenillä metrillä kärkeen ja voitti kauden parhaallaan 13,05. Yhdysvaltain Daniel Roberts ja Jamaikan Ronald Levy olivat toinen ja kolmas tuloksin 13,11 ja 13,25.

Edellisten MM-hallien kuubalainen pituushypyn mestari Juan Miguel Echevarría ponkaisi Lausannessa voiton 832 kantaneella hypyllä. Hallitseva Euroopan mestari, Kreikan Miltiádis Tentóglou oli toinen tuloksella 819.

Fraser-Pryce paikkasi Stanfordin kömmähdyksen

Jamaikan Shelly-Ann Fraser-Pryce vahvisti Lausannen 100 metrillä, että Kingstonissa Jamaikan mestaruuskisoissa juostu 10,73 on se taso, jolla mennään, vaikka edellinen Timanttiliigan kisa Stanfordissa meni täysin poskelleen. Kokenut, 32-vuotias MM- ja olympiavoittaja vei Lausannen 100 metrin juoksun ylivoimaisesti ajalla 10,74.

– Tällaiset isot vaihtelut pitävät huolen siitä, ettei pidä mitään itsestäänselvänä, sprintteritähti tuumi.

Viime kesän EM-kisojen pikamatkoja hallinnut britti Dina Asher-Smith oli Lausannen 100 metrillä toinen kesän parhaallaan 10,91. Norsunluurannikon Marie Josée Ta Lou oli kolmas niinikään kesän parhaallaan 10,93.

Yhdysvaltain Gabby Thomas voitti naisten 200 metriä kauden parhaallaan 22,69. Bahrainin nigerialaistaustainen Salwa Eid Naser puolestaan pudotti 400 metrillä kauden kärkiajan huippulukemiin 49,17. Loistovastuksen hänelle tarjosi Nigerin ennätyksellä 49,19 toiseksi juossut Amina Seyni.

Myös Nigerin aiempi ennätys 50,24 oli Seynin nimissä ja juostu aiemmin tänä kesänä.

Lasitskene jatkoi voittosarjaansa

Naisten korkeushypyssä lajin venäläinen supertähti Maria Lasitskene ylitti 202 ja kokeili kolmesti korkeudesta 207. Kahdessa edellisessä kilpailussaan hän ylitti 206 ja 204. Edellinen tappio on tammikuulta hallikisoista.

Kolmiloikkapaikalla Kolumbian Caterine Ibargüenin ja Venezuelan Yulimar Rojasin kaksintaistelu päättyi seitsemän sentin erolla Ibargüenin eduksi tuloksin 14,89–14,82.  Rojas johti kilpailua, kunnes Ibargüen venytti voiton viidennellään. Kuuban 23-vuotias Liadagmis Povea oli kolmas ennätyksellään 14,77. Aiempi ennätys oli tältä kaudelta ja kahdeksan senttiä heikompi.

Naisten kuularingin valtiatar oli Saksan Christina Schwanitz. Neljän vuoden takaisten Pekingin MM-kisojen mestari vei voiton työnnettyään 19,04.

Hallitseva Euroopan mestari Christin Hussong voitti naisten keihään kesän parhaallaan 66,59, joka nostaa hänet vuositilastossa neljänneksi. Australian Kelsey Barber oli toinen ennätyksellään 65,63. Aiemmin tällä kaudella heitetty ennätys koheni kahdella sentillä.

Moninkertainen arvokisavoittaja, tshekin 38-vuotias Barbora Špotáková oli kolmas heitettyään 63,79 ensimmäisellään. Sen jälkeen hän ei enää kilpailua jatkanut.

tuloksia