EM-Rooma: Monosen debyytti aikuisten arvokisoissa – Lappalainen: Kiva mennä kisaamaan – Korkeusnaiset finaalijahtiin

Ilona Mononen, Sara Lappalainen ja korkeushyppääjät Ella Junnila ja Heta Tuuri hyökkäävät EM-areenalle perjantaina.

Juniorisarjoissa kovaa menestystä niittänyt Ilona Mononen on mukana ensimmäisissä aikuisten arvokisoissaan. 3000 metrin esteiden alkuerät juostaan perjantaina, ja Mononen juoksee toisessa erässä kello 14.23 Suomen aikaa.

Miesten estekisan tavoin tarjolla on eristä 8 + 8 paikkaa finaaliin.

–  En ole vielä kysynyt Topilta (Raitanen) sen kummempia vinkkejä, Mononen naurahti Suomen joukkueen tiedotustilaisuudessa torstaina.

–  Tänä aamuna tuli varmistus, että 8 + 8 menee finaaliin, ja se vaikuttaa varmaan jonkin verran siihen, kuinka kisaan pitää lähteä. Pitää olla hereillä, kun vauhti jossain vaiheessa kiihtyy. Veikkaan, että kuumuuden takia alkuerissä tuskin vedetään maksimeja, mutta lopussa pitää olla vahva.

Mononen otti estejuoksun ohjelmaansa vasta tänä vuonna, joten estetekniikka on vaatinut jonkin verran huomiota.

–  Tekniikkani on vielä jonkin verran hakusessa vähäisen kokemukseni takia, mutta yritän olla ajattelematta asiaa liikaa kilpailussa, Mononen totesi rauhallisesti.

Taktiikkavinkkejä tulee lopulta myös Raitaselta:

–  Viimeiset kaksi kierrosta pitää olla aktiivinen, ja voimia pitää olla vielä viimeiselle kierrokselle jos muiden perässä lähtee.

Sara Lappalainen nautiskeli EM-kisoja aattopäivänä Rooman lämmöstä yhdessä seiväshyppääjien Saga ja Silja Anderssonin kanssa.

Lappalainen valmis loppukirivääntöihin

Sara Lappalainen tavoittelee finaalipaikkaa 1500 metrin alkuerässään perjantaina kello 12.45 Suomen aikaa. Ohjelmassa on kaksi alkuerää, ja Lappalainen juoksee ensimmäisessä startissa. Jatkoon pääsee kuusi parasta molemmista eristä.

Lappalaisella on takanaan tältä keväältä kolme ulkoratakisaa. Paras 1500 metrin tulos on 4.07,84 Saksan Rehlingenistä.

– Koen, että suorat jatkopaikat ovat minulle positiivinen juttu. Olen aika loppuvahva juoksija. Varmasti hyödyn siitä, jos kisa menee loppukiriväännöksi niin kuin se varmasti meneekin.

Aivan suunnitelmien mukaan ei Lappalaisen kevät sujunut, vaikka talven hallikausi oli varsin lupaava.

– Tuli vähän kiire tässä keväällä. Kaikki ei taaskaan mennyt ihan nappiin. On ollut kivinen polku nämä viimeiset vuodet. Nyt minulla on kuitenkin hyvä nousukunto ja uskon pystyväni suoriutumaan hyvin. On kiva mennä kisaamaan, kilpailuissa aina hyvin syttyvä Lappalainen kertoi.

Euroopan taso naisten keskimatkoilla on entistä tiiviimpi ja parempi.

– Mutta uusi systeemi, että ketään ei mene ajalla jatkoon finaaliin, vähän hillitsee vauhteja. Ei siellä kukaan lähde vetämään alkuerissä. Luulen, että ne ovat sellaisia aika kiihtyviä juoksuja, porvoolaismaileri ennusti.

Suomen kisajoukkueen rauhallista yhteiseloa torstain tiedotustilaisuudessa: Aku Partanen, Heta Tuuri, Topi Raitanen, Ilona Mononen, Jerry Jokinen ja Aleksi Ojala.

Tuuri ja Junnila finaalijahtiin

Naisten korkeushypyn karsinta alkaa perjantaina kello 21.30 Suomen aikaa. Finaaliin avautuu tie 192:n ylityksellä tai sijoittumalla 12 parhaan joukkoon.

Suomen kärkitulosta pitää tällä hetkellä hallussaan Heta Tuuri, joka hyppäsi Viron Pärnussa viikko sitten ennätyksensä 191. Ella Junnila on hypännyt hyvän hallikauden jälkeen keväällä neljä kilpailua, parhaimmallaan 190.

Tuuri on tyytyväinen kevään suorituksiinsa.

–  Kauteni on ollut hyvä. Jokaisessa kisassa on tullut kauden paras tulos ja viimeisimmässä sitten ennätys. Pyrin jatkamaan täällä samaan malliin. Jos se onnistuu, tulee sitten hyvä tuloskin, Tuuri kertoi.

Mikä on ollut hyvä tuloskehityksen taustalla?

–  Olen korjannut tekniset ongelmani, olen palannut entiseen vauhdinottorutiiniin. Vauhdin juoksu rimalle palvelee minulle ominaisia asioita ja voin hyödyntää vahvuuksiani.

Ella Junnila haluaa jatkaa arvokisojensa finaaliputkea ja pitää se onnistumista realistisena.

– Lajin terävimmästä kärjestä osa on hypännyt jo tasolleen ja osa hakee vielä tulosta, mutta yleisesti ottaen naisten korkeushypyn taso Euroopassa on tosi hyvä. Finaalipaikka vaatii minulta hyvää onnistumista, mutta lähden sitä hakemaan. Onnistuessani pystyn finaalissa pärjäämään, Junnila kertoi.

Junnilan mukaan hänen aikaisempien vuosien työnsä fyysisten ominaisuuksien parantamisessa on tuottanut tulosta.

– Nyt saan ominaisuuksiani hypyssä käyttöön paremmin kuin aikaisemmin. Samalla hyppyyn on tullut vakioituneita asioita, jotka ovat aikaisemmin olleet haasteita.

– Minä lähden rakentamaan hyppäämistä yleensä kilpailemisen kautta, ja sen takia minulla yleensä hyvät tulokset painottuvat loppukauteen. Sen takia vähillä kisoilla arvokisoihin lähteminen on minulle aika uusi paikka, mutta kun valmentajalla on kova luotto, niin miksei minullakin.

 

Lue myös aikaisemmat EM-Rooman ennakkojutut:

EM-Rooma käyntiin perjantaina: 19 suomalaista aloittaa urakkansa, Blomqvist suoraan 5000 metrin finaalissa

EM-Rooma: Suomalaisilla kiirettä pika-aidoissa, loikkapaikalla ja kuularingissä – Vanninen aloittaa ennätysjahdin