Lotta Harala täräytti ennätyksensä 12,85 Sveitsissä – Samuelsson huippuaikaan 10,17 – Purola 20,75

Lotta Harala täräytti ennätyksensä 12,85 Sveitsin La Chaux-de-Fondsin kansainvälisten kisojen 100 metrin aidoissa. Tulos syntyi alkuerissä, ja Harala sijoittui omassa erässään kolmanneksi.

Kilpailu oli muutenkin mainio, sillä Etelä-Afrikan Marione Fourie teki voittoajan 12,55. Kakkoseksi juoksi Hollannin Tjin-A-Lim Maayke ajalla 12,66. Haralan tapaan heidän aikansa olivat henkilökohtaisia ennätyksiä. Tuulta juoksussa oli +1,0 m/s.

Haralan aikaisempi ennätys oli 12,99, jonka hän juoksi Paavo Nurmi Gamesissa kesäkuun puolessa välissä.

– Kun juoksun voittanut Marione ja toiseksi tullut Maayke olivat niin kaukana, ajattelin ettei varmaan tullut hirveän hyvää aikaa. Juoksu oli kuitenkin puhdas ja hyväntuntuinen, Harala muisteli tuntojaan maalissa.

Huippuaika tuli Haralalle pienenä yllätyksensä verryttelyn tuntumaan verrattuna, mutta ei muuten.

– Olen odottanut itseltäni tällaista aikaa, mutta verryttelyssä oli aika epävarma olo. Jos verryttely voi luoda itsevarmuutta, mutta nyt se toi epävarman tunteen. Mutta niin kuin Viivi Lehikoinen tässä totesi, ettei fiilis aina kerro kunnosta.

Haralan mukaan 12,85 oli hyvä juoksu ja syntyi yhden metrin sekunnissa myötätuulessa ja noin tuhannen metrin korkeudessa, mutta parantamisen varaa on.

– Tämä oli vasta neljäs maaliin juostu kilpailuni tänä kesänä, uskon että tuosta ajasta on vielä poisotettavissa. Toki aidat on herkkä laji, joten kaiken pitäisi mennä aivan kohdalleen, että aika paranisi, Harala arvioi.

Vastoin alkuperäistä suunnitelmaansa Harala juoksi La Chaux-de-Fondsissa myös finaalin. Se juostiin lievään vastatuuleen ja Harala oli kolmas ajalla 13,01. Voiton alkuerän voittanut Fourie Marione ajalla 12,80.

– Täällä aika pyörivät tuulet. Meistä kaikista tuntui, että finaalissa oli enemmän vastaista kuin tuo 0,1 metriä sekunnissa. Vastatuuleen olen tyytyväinen tuohon aikaa, Harala totesi finaalin jälkeen.

Samuelssonille huippuaika 10,17

Samuli Samuelsson juoksi La Chaux-de-Fondsissa kaksi varsin erilaista juoksua: Alkuerässä 10,42 ja B-finaalissa voitto ja uran kolmanneksi paras aika 10,17, jossa myötätuulta oli 1,2 metriä sekunnissa.

– Kun tulin tänne, paikat tuntuivat verryttelyssä hyvältä. Tuntui, että voisi tulla hyvä aika. Alkuerä ei vielä näyttänyt mitään, kun kompuroin lähdössä ja sen jälkeen juoksu meni ylipuristamiseksi. Ennen finaalia päätin, että vedän rennosti ja se toimi. Varsinkin, kun kahdeksannelta radalta ei muita nähnyt, Samuelsson kertoi.

Samuelsson on kauden mittaan ollut loistokunnossa. Kesäkuussa hän juoksi Espoossa 10,16 ja Kuortaneella Suomen ennätyksen 10,12 ja nyt 10,17.

– Tuo nyt juostu aika teki hyvää rankingille. Se meni rankingissa minun viiden parhaan tuloksen joukkoon. Toivon mukaan vielä Lappeenrannassa ja Kalevan kisoissa tulee hyvät sijoituspisteet ja päälle hyvä aika, niin voisi olla toivoa MM-kisoihin pääsystä, Samuelsson arvioi.

A-finaalissa mentiin kovaa, kun Kamerunin Emmanuel Eseme vetäsi ennätyksensä 9,96.

Purola kiiti kotimaisen kärkiajan napakkaan vastatuuleen: ”Sain lopun puristettua hyvin”

Samuel Purola juoksi 200 metrillä kauden kotimaisen kärkiajan 20,75 ja voitti oman eränsä. Aika syntyi 1,3 metriä sekunnissa puhaltaneeseen vastatuuleen, joten se kertoo, että Purola on hyvässä vireessä, vaikkei juoksu häntä täysin tyydyttänyt.

– Alku oli pehmeä, mutta kaarteen lopussa sain hyvin juonesta kiinni. Löysin siinä uuden vaihteen ja sain lopun puristettua hyvin. Tuuli oli vastainen koko matkan, Purola sanoi.

Sveitsin juoksu oli Oulun Pyrinnön sprintterille vasta kauden toinen 200 metrin startti. Purolan mukaan treenit ovat menneet hyvin ja kunto on hyvä, mutta kilpailemisen suhteen on ollut haasteita.

– On ollut henkisesti aika raskasta. Treenit ovat menneet hyvin, mutta kisoihin valmistautuminen ja asennoituminen on ollut hakusessa. Kisaaminen jännittää normaalia enemmän, mutta parempaan päin ollaan menossa, Purola sanoi.

La Chaux-de-Fondsin kisan eri erissä alitettiin 21 sekunnin raja 10 miehen voimin. Nopeimman ajan teki Ranskan Ryan Zeze juostuaan 20,23. Hän sai taakseen pienen myötätuulen, kun Purolan erässä tuuli puhalsi vastaan 1,3 metriä sekunnissa.

 

La Chaux-de-Fonds, Sveitsi 2.7.

Naisten 100 m aj, alkuerä (+1,0): 1) Marione Fourie Etelä-Afrikka 12,55, 2) Tjin-A-Lim Maayke Hollanti 12,66, 3) Lotta Harala Suomi 12,85, 4) Elena Carraro Italia 12,97, 5) Giada Carmassi Italia 13,08.