Lotta Harala ei anna selkävaivan lannistaa

Lotta Harala ei anna selkävaivan lannistaa

Aitajuoksija Lotta Harala käy Teneriffan leirillä kahden rintaman taistoa. Hän rakentaa kesän kilpailukuntoa ja kamppailee pitääkseen vanhan selkävaivan kurissa.

– Selkä alkoi taas oireilla hallikauden jälkeen. Se äityi Belgradin EM-hallien jälkeen niin pahaksi, että voima- ja lajitreeni jäi muutamaksi viikoksi, Harala sanoo.

Selkä on nyt parempi, mutta heti harjoitusleirin jälkeen aituri aikoo piipahtaa Suomessa tutkittamassa sen tarkemmin, vaikka vanhan vaivan perussyy on tiedossa.

– En ole saanut diagnoosia, mutta alaselässä nikamaväleissä ei ole joustoa ja lihakset ovat jumissa. Loikkiminen ja iskutus kipeyttävät ne, Harala sanoo.

Keskikehon tukilihasten vahvistaminen ja harjoittelun hyvä suunnittelu ovat auttaneet Haralaa jatkamaan harjoittelua Teneriffalla.

– Olen treenannut paljon kropan syviä tukilihaksia ja yrittänyt pysyä positiivisena. Nyt on niin hyvät pohjat, että kesällä kaikki on mahdollista.

Harala juoksi viime kesänä 100 metrin aidat omaan ennätysaikaansa 13,41. Talvella yritys kaataa neljä vuotta vanha 60 metrin aitojen ennätys jäi 0,02 sekunnin päähän, mutta 8,19 vei EM-halleihin.

– Hallikausi oli ihan hyvä, vaikken saanut ennätystä juostua, eikä taso ei ole talvesta laskenut, Harala sanoo.

– Tällä leirillä olen juossut ensi kertaa hallikauden jälkeen piikkareilla aitoja ja muutenkin. Kesään on vielä muutama viikko. Olen sen suhteen luottavainen 

Vauhti paljastaa tekniikkavirheet

Haralan mukaan voima ja nopeus ovat kunnossa, mutta selkävaiva on verottanut aitajuoksuharjoittelua. Se näkyy, kun Harala painaa kaasun pohjaan.

– Täysivauhtisessa juoksussa isot tekniikkavirheet tulevat esiin. Esimerkiksi takakäsi aukeaa suoraksi ja hidastuttaa aidan ylitystä, Haralan sanoo. 

Juoksuun hiipii myös kevyt epävarmuus kun aitaharjoittelun tuomaa rutiinia ei ole tarpeeksi.

– Aidalle menossa on pientä arkuutta, joka tuo siihen vähän vastaponnistusta. Aidalle pitäisi mennä rohkeammin.

Kesän parasta virettä Harala tähtää heinäkuun 20.-23. Seinäjoella käytäviin Kalevan kisoihin ja kuukautta myöhemmin Taiwanissa kilpailtaviin Universiadeihin.

– Kilpailut sinällään eivät ole kauden ykköstavoite, vaan että saisin itsestäni irti sellaisen tuloksen, jonka tiedän minusta löytyvän, Harala sanoo. 


lotta_harala-9198.jpg