Lontoon maratonilla ME:n tykötarpeet – Kenialle antidopinglaki

Lontoon maratonilla ME:n tykötarpeet - Kenialle antidopinglaki

Lontoon maratonin kokenut johtaja Dave Bedford on hykerrellyt tyytyväisenä jo tovin. Entinen huippujuoksija uskoo, että miesten maailmanennätys on sunnuntaina 24.4. mahdollisuuksien rajoissa. Edellisen ja ainoan kerran miesten ME on Lontoon maratonilla rikottu vuonna 2002.

Tuossa 14 vuoden takaisessa kilpailussa Yhdysvaltain Khalid Khannouchi karkasi Kenian Paul Tergatilta ja Etiopian Haile Gebrselassielta ja vei voiton silloisella ME:llä 2.05.38.

Kuluvan kevään kilpailuun Bedford on saanut koottua huippujoukon. Eliud Kipchoge puolustaa viime vuoden voittoaan. Häntä haastavat muun muassa matkan entinen ME-mies Wilson Kipsang ja nykyinen ME:n 2.02.57 haltija Dennis Kimetto. Kaikki kolme tulevat Keniasta.

Kärkinimiin lukeutuvat myös hallitseva maailmanmestari, Eritrean Ghirmay Ghebreslassie, moninkertainen ME-mies ja ratajuoksun arvokisavoittaja Etiopian Kenenisa Bekele ja Kenian Stanley Biwott, joka voitti viime syksynä New Yorkin maratonin.

Bedfordilla on selkeä voittajasuosikki. Se on Kipchoge, 31, joka kokosi nipun arvokisamitaleilta radalta ja nousi sitten maratonin kärkinimien joukkoon kolme vuotta sitten. Viime vuonna hän voitti Lontoon ja Berliinin maratonit superajoin 2.04.42 ja 2.04.00.

– Kipchogen viime vuoden voitot Lontoossa ja Berliinissä kertovat, että hän on iskussa aina kun kilpailee. Hän ei ole vielä huonoa maratonia juossut ja on varmasti vedonlyöjienkin suosikki, Bedford sanoo kisasivustolle.

Naisten kilpailussa Etiopian Tigist Tufa puolustaa viime vuoden voittoaan. Ykköshaastajaksi on tarjolla ainakin kahdesti Lontoon maratonin voittanut Kenian Mary Keitany.

 

Dopingkäry voi viedä vankilaan Keniassa

Samaan aikaan, kun kenialaisjuoksijat valmistautuvat kevään ja kesän kilpailuihin, maassa saatiin aikaiseksi uusi antidopinglaki. Se syntyi ennen Maailman antidopingtoimiston (WADA) viimeisintä takarajaa, joka oli toukokuun 2. päivä. Tuosta myöhästyminen olisi voinut johtaa Kenian sulkemiseen mm. Rion olympiakisoista.

Laki tuo Keniaan uuden antidopingorganisaation ja kriminalisoi dopingin käytön. Dopingista kiinni jääminen voi jatkossa johtaa Keniassa jopa vuoden mittaiseen vankilatuomioon.

Vuoden 2011 jälkeen 40 kenialaista urheilijaa on jäänyt kiinni dopingtesteissä.