Lonkkakipujen kanssa taistellut Kinnunen tarrasi olympiapaikkaan: Oli tosi haastava kisa, selkäkramppi pakotti Ojalan tien sivuun

Jarkko Kinnunen käveli yhden pitkän uransa raastavimmista 50 kilometrin kilpailuista Dudincessa, Slovakiassa lauantaina. Kinnunen tuli alkumatkasta alkaneiden lonkkakipujen kiusaamana maaliin ajassa 4.01.49 ja oli toiveikas, että aika riittää viemään hänet rankingpisteillä Tokion olympialaisiin.

– Oli tosi haastava kisa, eivätkä nuo sata tiukkaa käännöstä yhtään helpottaneet. Leikattu lonkka ilmoitti itsestään jo kahdeksan kilometrin kohdalla, Kinnunen kertaili.

– Koko ajan hirvitti, että lyökö se sellaisen kivun päälle, että menee jalka alta. Lisäksi ilmeisesti lonkan kipujen takia tuli tuomareilta kaksi punaista korttia jo 13 kilometrin kohdalla. Yleensä minulla ei ole tekniikan kanssa ongelmia.

Dudincen kilpailun voitti Guatemalan Bernando Barrondo ajalla 3.47.01. Aleksi Ojalan kilpailu päättyi 34 kilometrin jälkeen alaselän kramppiin.

Lonkkakivut kuuluvat toipumisprosessiin

Dudincen kilpailu oli Kinnuselle, 37, toinen sitten viime vuoden toukokuussa tehdyn lonkkaleikkauksen. Sen tavoite oli poistaa harjoittelua kiusanneet krampit ja kivut. Vaikka kivut nyt piinasivat Dudincessa ja osin jo kilpailun viimeistelyharjoituksissa, kesän kisoja ajatellen Kinnunen ei ole huolissaan.

– Minulle kerrottiin heti leikkauksen jälkeen, että kiputiloja tulee olemaan seuraavan vuoden aikana. Nyt viimeisen kahden ja puolen viikon aikana alkoi harjoituksissa olla kiputiloja, jotka eivät menneet ohi 1-2 päivässä, mutta sekin kuuluu toipumisprosessiin, Kinnunen sanoo.

–  Kun toipumisvaiheessa oleva lonkka kesti nyt 50 kilometriä, se on ihan jees. Lisäksi sain kairattua tuloksen, joka toissa vuoden Dudincen ajan 3.51.16 kanssa pitäisi riittää rankingissa olympiapaikkaan.

Ojala: Kunto on hyvä, selkävaiva esti onnistumisen

Alaselkään iskenyt kova kramppi pakotti Aleksi Ojalan siirtymään radalta sivuun 34 kilometrin jälkeen. Ojala tuli alkumatkan selvästi alle Tokion olympiarajan 3.50.00 tuovaa vauhtia.

– Se tässä eniten harmittaa, että 34 kilometriä tuli tauluun, eikä edes väsytä.  Kunto on hyvä, mutta selkävaiva esti onnistumisen, Ojala sanoi.

Ojala eteni valmentajansa Veli-Matti Rannan kanssa laaditun suunnitelman mukaan ja oli mukana kilpailun kärkitaistossa, kun selkävaivat iskivät.

– Vellun kanssa oli sovittu, että olympiarajan alle mennään ja aikahaarukka per kilometri oli 4.30.-4.35. Sitä mentiin ja joku kilometriä sinne 4.27-4.29:n väliin, Ojala kertaili.

– Sitten jalasta alkoi kadota tunto kilometriä tai kaksi ennen kuin alaselkään iski vihlova kipu. Yritin sen jälkeen mennä vielä kierroksen, mutta kun ruotua ei enää saanut suoraksi, ei voinut kävellä.

Ojala ei osannut sanoa, aikoo hän yrittää olympiarajaa vielä kevään mittaan, vai tavoitteleeko hän kisapaikkaa rankingin kautta. Ojala käveli toissa vuoden syksyllä Hollannin Tilburgissa ajan 3.53.23.

– Täytyy puhua valmentajan kanssa, mitä tehdään, Ojala totesi.

Yleisurheilutuloksia/kilpakävely

Dudince, Slovakia:

Kv. Kilpailu:

Miehet, 50 km: 1) Bernando Uriel Barrondo Guatemala 3.47.01, 2) Artur Mastianica Liettua 3.48.24, 3) Luis Angel Sánchez Guatemala 3.48,56,…26 ) Jarkko Kinnunen Suomi 4.01.49 (kkk). Aleksi Ojala keskeytti selkäkrampin takia.

Kaikki tulokset