Loistava suomalaismenestys 36-asteisissa päiväkilpailuissa

Suomalaiset yleisurheilijat menestyivät loistavasti Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin keskiviikon 29.7. päiväkilpailuissa. Helteisessä Georgian pääkaupungissa Tbilisissä Saara Hakanen hyppäsi tyttöjen kolmiloikan finaalissa neljänneksi ja kaikki kuusi alkukilpailuiden suomalaisurheilijaa selviytyivät finaaliin.

Joukkueenjohtaja Tapio Rajamäen johdolla nuoret suomalaisurheilijat venyivät useisiin omiin ennätyksiinsä, vaikka olosuhteet olivat poikkeuksellisen haastavat. Keskiviikkona kilpailtiin tukahduttavassa helteessä. Lämpötila kohosi jopa 36 asteeseen.

Tuusulassa vaikuttavan Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen paransi tyttöjen kolmiloikan finaalissa ennätystään 29 senttiä ja oli komeasti neljäs tuloksella 12,56. Edellisenä päivänä Hakanen hyppäsi myös korkeutta ennätyksensä ja kilpailee torstaina vielä korkeushypyn finaalissa.

Hakasen tulos syntyi kilpailun viimeisellä kierroksella liki tuulettomissa oloissa. Myötätuuleksi hypyn aikana mitattiin 0,4 m/s. Kilpailun voitti romanialainen Georgiana Anitei, jonka viimeisen kierroksen leiskautus kantoi kovan myötätuulen (2,9 m/s) tukemana 13,50. Ukrainan Sonia Kussekala oli toinen tuloksella 13,30 ja Slovenian Eva Pepelnak kolmas loikittuaan 12,87 (3,0 m/s).

– Tällä hetkellä ärsyttää. Pronssista jäin 30 senttiä, vaikka olihan siellä muutama hyvä hyppykin. Jalat tuntuivat paremmalta kuin Suomen kylmässä, Hakanen totesi.

– Eiköhän ärsytys tästä hälvene. Kivat kisat kuitenkin. Toivottavasti korkeudessa on parempi sijoitus. Mitali on tavoitteena.

Viivi Lehikoinen alkuerien nopein

Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen aitoi ratakierroksen loistavassa ajassa 59,56, mikä on 16-vuotiaiden tyttöjen 400 metrin aitajuoksun uusi ikäkausiennätys. Omaa aiempaa ennätystään Lehikoinen paransi 0,03 sekuntia. Alkuerien toiseksi nopein kilpailija hävisi Lehikoiselle 1,74 sekuntia.

Poikien 400 metrin aitajuoksun alkuerissä Pyhäjoen Wirran Vesa Kittilä paransi ennätystään valtavasti 1,63 sekuntia aikaan 54,73. Kittilä selviytyi alkuerien viidenneksi nopeimmalla ajalla suoraan finaaliin. Tbilisissä käytettiin 83,8 sentin korkuisia aitoja. Tällä aitakorkeudella ovat hieman Kittilää nopeammin juosseet 16-vuotiaina vain Jussi Kanervo 54,52 vuonna 2009 ja Jonni Blomqvist 54,65 vuonna 2014.

Helsingin IFK:n Nea Mattila oli tyttöjen 200 metrin juoksussa oman alkueränsä kolmas ajalla 25,62. Aika oli alkuerien kuudenneksi nopein ja Mattilakin selviytyi perjantaina juostavaan finaaliin. Mattilan viime kesänä juoksema oma ennätys on vielä toista sekuntia alkueräaikaa nopeampi 24,49.

Mitalitoivein seiväshypyn, kiekonheiton ja keihäänheiton finaaliin

Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Elina Kinnunen kiskaisi tyttöjen keihäänheiton ensimmäisen karsintaryhmän pisimmän heiton 46,16. Pihtiputaan keihäskarnevaalissa aiemmin tänä kesänä Kinnunen heitti lähes seitsemän metriä pidemmällekin 53,06. Karsinnan yhteistuloksissa Kinnunen oli viides.

Virtain Urheilijoiden Helena Leveelahti selviytyi tyttöjen kuulantyönnön finaaliin uudella ennätyksellään 14,62, mikä oli karsinnan seitsemänneksi paras tulos. Kuulan paino tässä ikäluokassa on kolme kiloa. Keskiviikkona Leveelahti sinkautti kiekkoa karsinnan pisimmän heiton 46,34. Finaali heitetään perjantaina.

Esbo IF:n Saga Andersson ylitti tyttöjen seiväshypyn karsinnassa viidenneksi parhaan tuloksen 355 senttiä ja selviytyi helposti finaaliin. Neljä tyttöä ylitti korkeuden 365, jota Anderssonin ei tarvinnut yrittää lainkaan. 12:nnen kilpailijan tulos karsinnassa oli 340 ja Anderssonin tämänkesäinen ennätys on 395.

Keskiviikkona Tbilisissä kilpailee täysi tusina suomalaisia, joista iltakilpailuissa vielä Eetu Melanen poikien korkeushypyn finaalissa, Kia Heiskanen tyttöjen 1500 metrin juoksun finaalissa ja kolme muuta urheilijaa pikajuoksujen alkuerissä.

(Mikko Nieminen.)

TBILISI (GEO) 29.7.2015 XIII Euroopan nuoriso-olympiafestivaali, 3. päivä

Lähtölistat ja viralliset tulokset:

LIVE-Tulospalvelu:

Suomen maajoukkue:

,

Tässä kuvassa Viivi Lehikoinen on juuri voittanut Tbilisissä Euroopan Nuoriso-olympiafestivaalin 400 metrin aitajuoksun viime kesänä.