Lisää liikettä ja hikeä – lasten yleisurheilu uudistui – LAJIRATAVIDEOT

Lasten yleisurheilun ohjaajakoulutuksen sisältö ja työkalut ovat uudistuneet.  Työn tavoite oli tuoda harjoituksiin lisää liikettä, hikeä ja onnistumisen riemua.

Askelmerkit ohjaajan työn uuteen arkeen löytyvät Yleisurheiluohjaajan oppaasta. Mukana on vinkkejä tunne- ja vuorovaikutustaidoista käytännön harjoituksiin.

Käytännön ohjaustyön työkaluiksi on kehitetty lajitaitoja opettavia ratoja. Niistä löytyy pdf-versiot yleisurheilu.fi- sivustolta ja erilliset videot YouTubesta (videot myös tämän jutun ohessa)

Entä kuinka ohjaajakoulutus muuttui?

– Materiaalit uudistamisen ohella otettiin käyttöön sähköinen oppimisympäristö ja muutettiin tutkintoa käytännön läheisempään suuntaan. Lisäksi rakennettiin lajiopetukseen lajiradat, sanoo Suomen Urheiluliiton koulutuspäällikkö Tapio Rajala.

Tampereen Pyrinnön nuorisovalmennuspäällikkö Pauliina Savijoki oli itse kehittämässä lajiratoja. Hän uskoo niiden olevan iso apu ohjaajille, mutta myös vanhemmille, jotka voivat halutessaan rakentaa ratoja kotiin, kesämökille tai melkein mihin vaan.

– Lajiratoja on neljätoista, eli kaikille yleisurheilulajeille. Lisäksi on erikseen ominaisuuksia harjoittavia ratoja. Jokaisella lajiradalla treenataan lajille ominaisia asioista, ja lisäksi lajisuoritus kokonaisuutena tulee radalla jossakin vaiheessa vastaan, Savijoki sanoo.

– Kun radalla on mukana paljon lajin osasuorituksia, rata on hyvä apuväline niin aloitteleville kuin jo pidempään mukana olleille.

Vantaan Salamien valmennuspäällikkö Olli-Pekka Mykkänen on testannut ratoja ohjaajakoulutuksessa ja todennut ne toimiviksi. Hän muistuttaa, että ratoja voi yhdistellä ja vaihdella mielin määrin.

– Lajiradoilla päästään hyvin eroon siitä, että harjoituksissa tehdään erikseen lajitaitoja ja fyysistä opetusta. Tässä niitä molempia harjoitetaan yhtä aikaa. Fyysistä tekemistä on paljon, Mykkänen sanoo.  

– Ohjaajakoulutuksessa radoista tuli hyvä palautetta. Todettiin, että tämä on hyvä tapa saada lisää liikettä yksittäiseen harjoitukseen. Uskon tällaisen radan antavat enemmän aikaa yksittäisen nuoren ohjaamiseen.

Lajitaitoradat pdf-muodossa:

www.yleisurheilu.fi/lapset-ja-nuoret/seura/yleisurheilukoulu/voitto-onninen

Lajitaitoradat YouTubessa:

www.youtube.com/playlist?list=PLO1mER_yPySQ5N3GALCeOT68_p65lC1qA

Yleisurheiluohjaajan oppaan tilaus:

http://www.sporttikauppa.fi/kauppapaikat/urheiluliitto/koulutus/?num=245…

Tulevat koulutukset:

https://www.yleisurheilu.fi/seurat/koulutus/yleisurheiluohjaajatutkinto

Lisätietoja:

Tapio Rajala

Koulutuspäällikkö

Suomen Urheiluliitto

0400 442 493

tapio.rajala@sul.fi

 

,

,

,

,

,

,

,

,