Lipsaselle harjoituskaveri, Ruotsalaiselle joululahja (video)

Lipsaselle harjoituskaveri

Talvikauden ensimmäisiin kilpailuihin on reilu kuukausi, ja kolmiloikan SE-mies Simo Lipsanen etenee kohti hallikautta aikataulussa.

– Jos vertaa tilannetta vastaavaan aikaan viime syksynä, harjoitustuloksissa ollaan kuukauden verran edellä. Kaikkea, voimaa, nopeutta, lajitekniikkaa ja loikkavoimia on pyritty kehittämään tasaisesti, sanoo Lipsasen valmentaja Petri Ruotsalainen.

Lipsasen mukaan harjoituskaudelta haetaan laajamittaista, tasaista kehitystä. Ominaisuuksien kuten voiman tai nopeuden kehittymisen pitää näkyä heti myös lajisuorituksessa.

– Aina kun voima-arvot lisääntyvät, mittaillaan aika paljon hyppyjä ja juoksuvauhteja, ettei käy niin, että voima-arvot alkavat radikaalisti nousta ja muut laskea, Lipsanen sanoo.

Viime kesänä Puolan Bydgoszczista SE-tuloksella 17,14 loikittu 22-vuotiaiden EM-hopea kruunasi Lipsasen läpilyöntikauden. Hyppääjälle kesä poiki rutkasti käyttökelpoista tietoa.

Ruotsalaiselle menestys toi Olympiakomitean tuen myötä mahdollisuuden keskittyä keväällä ja kesällä vain valmentamiseen.

– Se on kuin joululahja. On se niin harvinainen tilaisuus, Lappeenrannan kaupungin liikuntapalvelupäällikkönä toimiva Ruotsalainen riemuitsee.

– Työnantajan kanssa on vielä tarkemmin sopimatta, miten asia hoidetaan, mutta ajatus on olla Simon kanssa huhtikuusta heinäkuun puoliväliin. Siihen vuosilomat päälle, joten palaisin töihin elokuussa, Ruotsalainen sanoo.

Lipsaselle tuo tarkoittaa, että kevään leirityksestä otetaan kaikki irti.

– Ajatuksena on, että leireiltäisiin kahdesti ja vähän pidempään kuin aikaisemmin. Leiripaikat löytyvät hyvin todennäköisesti Turkki-Portugali –akselilta, Lipsanen sanoo.

Tyystjärvi: Simo on minulle esimerkki

Uutta Lipsasen kuluvassa harjoituskaudessa on ollut Arttu Tyystjärven tulo harjoituskaveriksi. Hän siirtyi syksyllä Ruotsalaisen valmennukseen ja opiskelee Lipsasen tapaan Joensuun yliopistossa. 

22-vuotiasta Lipsasta pari vuotta nuorempi Tyystjärvi on loikkinut parhaimmillaan 15,40.

– Kolmiloikkaan ei parempaa harjoituskaveria löydy. Simo on minulle esimerkki treeneissä ja treenien ulkopuolella, Tyystjärvi hehkuttaa.

Mitä tuolla tarkoitat?

– Simo on kovan tason urheilija, joka ei pidä itsestään meteliä. Koetan oppia siitä rauhallisuudesta ja määrätietoisuudesta, jota hänen tekemisessään on, Tyystjärvi sanoo.

Ruotsalaisen valmennukseen Tyystjärvi siirtyi samalla, kun vaihtoi seuraa Imatran Urheilijoista Lappeenrannan Urheilu-Miehiin. Yhteistyön ensimetrit ovat luoneet luottamusta.

– Olen tykännyt tosi paljon. On panostettu monipuolisen tekemiseen ja minun heikkoihin osa-alueisiin nopeuteen ja juoksemiseen. On sellainen olo, että on menty eteenpäin, Tyysjärvi sanoo.

”Kakkosloikka tulee hieman päkiälle”

Lipsasen kanssa Ruotsalainen onnistui mainiosti edellisellä harjoituskaudella. Kahden arvokisan, 22-vuotiaiden EM-kilpailun ja Lontoon MM-kisojen, kilpailukausi toi menestystä, mutta myös mietittävää.

– Se väli EM-kisoista MM-kisoihin opetti. Siinä olisi pitänyt jättää Kalevan kisat väliin ja harjoitella, Ruotsalainen sanoo.

 – Löysättiin harjoittelua EM-kisoihin. Siellä tuli mitali ja ennätys. Siitä alkoi yleinen kuhina ja seuraavan viikonloppuna oli Kalevan kisat. Siinä välissä ei ehtinyt tehdä mitään. Karsintaloikka Seinäjoella oli 12 askeleen ennätys, mutta finaalissa näki, että paukut alkavat olla vähissä. Tilanne vaan paheni, kun lähdettiin seuraavaan viikkoon.

Lipsasen MM-kisakuntoa viriteltiin levolla ja muutamalla terävällä harjoituksella. Verryttelyssä MM-karsintaan jalka sai iskun, ja karsinnassa toinen nilkka oli täysin jumissa.

– Lontoon karsinnasta asti Simon hyppy on ollut pikkuisen sekaisin niin, että kakkosloikka tulee hieman päkiälle. Lontoossa, kun mentiin MM-kisan jälkeen fysioterapeutille, hän totesi, että nilkka on ihan lukossa. Se ei liikkunut mihinkään, Ruotsalainen muistelee.

,

MM-hallit eivät ole pakkopullaa 

Hiljattain Helsingissä pidetyn kolmiloikkaajien ja pituushyppääjien maajoukkueleirin testit ja biomekaaniset mittaukset kertoivat, että Simo Lipsasen hyppy on hyvällä oraalla kuukausi ennen talven ensimmäisiä hallikisoja.

Lipsasen ja Ruotsalaisen mukaan ensi kesän tavoite on löytää tasainen 17 metrin varmuus ja onnistua EM-kisoissa. Hallikauden huipentumaksi on ajateltu Birminghamin maaliskuisia MM-halleja.

– Sinne on tulosraja jo tehtynä, mutta MM-hallit eivät ole pakkopullaa. Jos kunto ei ole tarpeeksi hyvä, sinne ei kannata lähteä, Lipsanen sanoo.

MM-hallien kolmiloikka kilpaillaan erikoisella systeemillä: mukaan pääsee tulosrajan (17,04) ja rankingin perusteella 16 hyppääjää, jotka kilpailevat kolme kierrosta. Sen jälkeen kahdeksan jatkaa kierrokset 4 ja 5. Viimeiselle kierrokselle pääsee vain neljä parasta.