Lipsanen ei anna tilastojen hämätä, EM-avauksessa kuusi suomalaista

Lipsanen ei anna tilastojen hämätä

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen ei anna mainion tilastosijoituksen hämätä. Perjantaina karsinnalla Belgradissa alkavassa EM-hallien kolmiloikkakilpailussa menestyminen vaatii nappihyppyjä.

– Veikkaan että nämä kisat eivät mene tilastojen mukaan. Finaali voi muodostua hyvinkin kovatasoiseksi ja tiukaksi, Lipsanen sanoo.

Lipsanen on EM-kisatilaston neljäs halliratojen SE-tuloksella 16,76, mutta kun kilpailun osallistujat pannaan riviin ennätysten perusteella, lappeenrantalainen on kahdeksas.

Perjantai-illan karsinnassa Lipsasen tavoite on varmistaa paikka sunnuntain finaaliin. Karsintaraja on 16,60. Belgradin Kombak-areenalla kolmiloikka kilpaillaan erikseen rakennetulla radalla, johon Lipsanen haki tuntumaa torstaina.

– Vähän rata pompottaa. Paljonko se vaikuttaa, nähdään vasta karsinnassa, kun käännetään täydet tehot päälle piikkarit jalassa, Lipsanen sanoo.

Kävi Belgradissa miten vain, Lipsasen talven kilpailukausi on ollut onnistunut. Hyppy on noussut sille tasolle, että jos kevään harjoittelu onnistuu, 17 metrin ylitys on mahdollinen.

– Hypyssä on tällä hetkellä hyvä tasapaino ja rytmi. Hyppyjen välillä ei myöskään ole suuria notkahduksia. Tekemiseen on löytynyt varmuutta, Lipsanen tunnustaa.

– Mitä näihin EM-kisoihin tulee, minulla ei ole mitään hävittävää.

Mäkelä: Katsotaan löytyykö kontakti

Kristiina Mäkelän kilpailut Belgradissa käynnistyvät kolmiloikan karsinnassa perjantaina aamupäivällä. Karsintaraja on 14,05 ja loppukilpailu hypätään lauantaina illalla.

Mäkelä on EM-kisatilastossa yhdestoista 13,89 kantaneella hypyllä. Kaksi vuotta sitten Prahan EM-halleissa hän oli kahdeksas.

– Praha oli harjoittelua, nyt on enemmän rutiinia. Tiedän, miten homma toimii, ja sen ettei ole väliä mitä tilastot sanovat. Menen tekemään vain sitä omaa parasta hyppyä, Mäkelä sanoo.

Mäkelä arvioi, että finaalipaikan pitäisi irrota normaalihypyllä. Varsinainen kisatavoite on saada finaalissa kropasta irti kunnon mukainen hyppy. Se ei ole Mäkelältä vielä tänä talvena onnistunut.

– Hypyissä kontakti on ollut hukassa. Katsotaan, löytyykö se EM-kisoihin. Ihan luottavaisin fiiliksin lähden kilpailemaan, Mäkelä sanoo.

Aiturit ja Sandblom hakevat jatkopaikkaa

Perjantaina suomalaisista kilpailevat myös korkeushypyn karsintaan osallistuva Linda Sandblom sekä 60 metrin aitoja juoksevat Lotta Harala, Reetta Hurske ja Elmo Lakka.

– SM-hallien jälkeen on ollut pientä flunssaa ja toinen takareisi on kiristellyt. Sitä hoidetaan täällä. Hyvällä fiiliksellä lähden karsintaan. Jos saisi sellaisen hyvän, puhtaan juoksun, voisi päästä välieriin, Harala sanoo.

Vastaava tilanne on Hurskeella ja Lakalla miesten pika-aidoissa. Jatkopaikka alkueristä vaatii hyvää onnistumista. Naisten 60 metrin aidoissa juostaan perjantaina alku- ja välierät sekä loppukilpailu. Miesten kilpailussa vain alkuerät ja finaali.

Sandblom lähtee naisten korkeushypyn karsintaan kisatilaston 11. sijalta.

– Minulle karsinta on aika lailla maksimikilpailu, kun karsintaraja on 193. Oma vire on hyvä. Kilpailussa tärkeintä on saada vauhtijuoksu tulemaan rennosti loppuun asti, Sandblom sanoo.

Sandblom on tällä kaudella ylittänyt halli-SE:n 191. Hänen ulkorataennätyksensä on 193.

Belgradin EM-hallien karsintarajat

Miehet/naiset:
 Korkeus: 228/193
, pituus: 790/660
, kolmiloikka: 16,60/14,05
, kuula: 20,50/17,70

Livetulokset

aikataulu