Lipsanen avaa kilpailukautensa kotikentällään Lappeenrannassa: Nyt tilanne on hyvä – Kimpisellä Motonet GP:ssä tasokas urheilijakattaus

Kolmiloikan Suomen ennätyksen haltija Simo Lipsanen aloittaa kilpailukauden kotikentällään Lappeenrannan Motonet GP:ssä keskiviikkona. Kauden avaus siirtyi sydänkesään jalkavaivan takia.

– Aivan loppukeväästä jalkaterään tuli tuntemuksia, jotka eivät pienellä harjoituksen keventämisellä menneet ohi. Iskuttaminen piti jättää harjoituksista käytännössä kokonaan pois, eli loikka -ja juoksutreenit jäivät kuukauden ajaksi, joka luonnollisesti lykkäsi kilpailukauden avausta, Lipsanen kertoi tiistain mediatilaisuudessa.

– Kesäkuun alusta pääsin takaisin lajitreenien pariin, ja nyt tilanne on hyvä.

Alkukesän jalkavaivan takia Lipsanen on siirtänyt arvokisoihin liittyvät tavoitteet ensi kesänä Roomassa käytäviin EM-kisoihin ja Pariisin olympialaisiin.

– Ensi kausi on itselleni iso vuosi. Tähtäin on tällä hetkellä jo siellä. Minulla ei ole rankingpisteitä, joten tämän kesän Budapestin MM-kisoihin pääsy edellyttäisi suoraa tulosrajaa, joka on 17,20 ja aika kova, Lipsanen sanoo.

Lipsasen nimissä oleva Suomen ennätys on 17,14.

– Nyt tavoıtteeni on hankkia rankingpisteitä ensi kautta ajatellen. EM-kisat ovat jo kesäkuun alussa ja siinä vaiheessa pitäisi olla pisteitä jo aika hyvin.

”Treeneissä kaikki on toiminut hyvin lyhyestä vauhdista”

Lipsanen loikkii keskiviikkona Lappeenrannassa ensimmäisen kilpailunsa sitten viime vuoden Ruotsi-ottelun. Kolmiloikan kärkinimiä ovat Lipsasen ohella Espanjan Pablo Torrijos, joka on ponnistanut tällä kaudella 16,59, Australian Julian Konle ja Connor Murphy, jotka ovat kimmahdelleet 16,60 ja 16,61, sekä Aaro Davidila ja Topias Koukkula.

– Kilpailukauden avauksessa voi olla yllätyksiä tarjolla, mutta haen ehjiä, onnistuneita suorituksia. Treeneissä kaikki on toiminut hyvin lyhyestä vauhdista, mutta kun siihen laitetaan kisavauhti ja -yritys, sen näkee vasta sitten, miten hyppy teknisesti toimii, Lipsanen sanoo.

Hurske pika-aitojen suosikki, iso joukko kotimaan kärkinimiä Kimpisellä

Lappeenrannan Kimpisen kentällä kilpailee iso joukko kotimaisia huippunimiä, kuten Reetta Hurske 100 metrin aidoissa, Samuli Samuelsson 100 metrillä, Joonas Rinne 1500 metrillä, Kristian Pulli ja Kasperi Vehmaa pituushypyssä, Elmo Lakka 110 metrin aidoissa, Lotta Kemppinen, Anniina Kortetmaa ja Aino Pulkkinen naisten 100 metrillä sekä kauden toisen kolmiloikkakisansa ponnistava Senni Salminen.

Tällä kaudella 100 metrin aitojen SE:n 12,70 juossut Hurske on Lappeenrannassa lajinsa ylivoimainen suosikki. Hän tulee kilpailuun lyhyeltä treenijaksolta.

– Pari viikon treenijakso oli fyysisesti ja henkisesti ihan paikallaan. Nyt lähinnä juoksin vähän enemmän, mitä en alkukaudesta pystynyt tekemään, kun kisoja oli paljon, Hurske totesi.

Lappeenrannan ohella Hurske kilpailee vielä Madridissa ennen Lahden Kalevan kisoja. Loppukesän tavoitteisin Hurskeella kuluu MM-kisojen ohella Pariisin olympiarajan 12,77 rikkominen.

Kasperi Vehmaa, Senni Salminen ja Samuli Samuelsson virittäytyivät Kimpisen stadionin tunnelmaan.

Samuelsson kohtaa huippuvireisen jamaikalaissprintterin

Miesten 100 metrin SE:n 10,12 Kuortaneella juossut Samuelsson tulee kilpailuun lyhyeltä treenijaksolta. Kilpailun suosikki on 22-vuotias Jamaikan mestaruuskisojen hopeamies Ryiem Forde, joka kiiti puolitoista viikkoa sitten Kingstonissa käydyssä mestaruustaitossa ennätyksensä 9,96.

– Etusuoralle on luvattu myötätuulta, joten hyvältä vaikuttaa. Jamaikalaisen takana meitä on hyvä nippu tasaisia juoksijoita, joten odotan hyvää kisaa.

Kärkitaistoon kurottavat Samulssonin ja Forden ohella myös Viron Karl Erik Nazarov, joka juossut 100 metriä tällä kaudella 10,18 sekä 10,22 juossut Japanin Ippei Takeda.

Rankingpistekertymän kohentaminen Rinteen toiveissa

Joonas Rinne on parantunut 1500 metrin ennätystään kahdessa edellisessä kilpailussa, ja hyvätasoinen juoksu on tarjolla myös Lappeenrannassa. Mukana on yhdeksän 3.37-alkuisen ennätyksen omaavaa juoksijaa. Kuluvan kauden ajoilla kärkikaksikko on Italian Mohad Abdikadar Sheikh Ali, joka on juossut ajan 3.35,21 ja Australian Jye Edwards, jonka kauden paras on 3.36,77.

Rinteen ennätys on Joensuun gp-kilpailussa juostu 3.37,65.

– Vähän jouduin arpomaan, haenko hyvän 1500 metriä ja vai 800 metrin kilpailun ennen Kalevan kisoja. Päädyin hakemaan hyvää tonnivitosta. Toivon, että pystyn nyt hyvään aikaan ja sijoitukseen, joilla saisin vielä rankingpisteitä parannettua MM-kisoja varten, Rinne sanoo.

– Kilpailijalista vaikuttaa hyvältä, ja Ville Lampinen juoksun jäniksenä vetää varmasti hyvin 1000 metriin asti. Toivotaan, että ryhmässä olisi hyvää menohalua senkin jälkeen.

Salmisella come back -kilpailu, Vehmaa tavoittelee kauden parasta

Senni Salminen on hypännyt kolmiloikkaa tällä kaudella vain kesäkuun alussa Turun Paavo Nurmi Gamesissa, jossa tulokseksi jäi kantapäävaivan kiusaamana 13,22. Lappeenrannan gp-mittelöä Salminen kuvaa come back -kilpailuksi, kun alkukautta kiusanneet henkiset ongelmat ja kantapäävaivat ovat taittuneet, ja harjoituksissa hyppy on kulkenut.

­– Nyt on kaksi hyvää hyppytreeniä alla, Salminen sanoo.

Yksi lappeenrantalaisyleisön suosikeista Kimpisen kentällä keskiviikkona on kotikentällään kisaava Kasperi Vehmaa, 18, joka ponnisti Lappeenrannan gp:ssä vuosi sitten 17-vuotiaiden SE:n 758 ja tavoittelee nyt parempaa tulosta.

– Aina kun kilpailee, pitää lähteä tavoittelemaan ennätyksiä, Vehmaa sanoo.

Vehmaan kauden paras on Kuortaneella ponnistettu 756, mutta parempaan on hyppääjän mukaan edellytykset.

– Kyllä sitä pitäisi tulla, kun vähän saan tekniikkaa rullaamaan paremmin. Kuortaneella oli alastulossa isoja ongelmia, kun toinen jalka jätätti, Vehmaa tuumii.

Vehmaan ennätys on talven hallikaudella ponnistettu 773.

Kimpisen yleisön suosikkeihin lukeutuu myös 5000 metriä kävelevä Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aku Partanen.

Heittolajeissa Krista Tervo ja Suvi Koskinen ovat naisten moukarinheiton kärkinimiä. Sanne Erkkola ja Jatta-Mari Jääskeläinen puolestaan ovat naisten keihään kotimaisen kärkihahmot. Kilpailussa on mukana useita yli 60 metrin heittäjiä.

Lappeenrannan Motonet GP:n osallistujalista:

https://www.tilastopaja.eu/motonetgp/lappeenranta/

Aikataulu:

https://www.motonetgp.fi/lappeenranta-19-7/aikataulu/

Pääsyliput:

https://www.motonetgp.fi/lappeenranta-19-7/paasyliput/

Motonet GP Ylen kanavilla keskiviikko 19.7.

Klo 17.30 Areena
Klo 18.30 TV2