Lipsanen 16,93: Sarja tyydytti, Korpela kyykytti nuoria

Lipsanen räväytti  avauskilpailussaan 16

Kolmiloikkaaja Simo Lipsanen osoitti ulkoratakauden avauksessaan, että on kehittynyt kukonaskeleen kevään harjoitusjaksolla. Kuortaneen Eliittikisan hän voitti loikkimalla ennätyksensä 16,93. Se vie hänet kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi vain seitsemän sentin päähän Pertti Pousin 17 metrin SE-lukemista.

– Olen erityisen tyytyväinen, että sain useamman hyvän hypyn. Alkukesän kisoissa tärkeintä on saada hypättyä hyviä sarjoja, Lipsanen sanoi.

Lipsasen toiseksi ja kolmanneksi parhaat hypyt kantoivat Kuortaneella 16,88 ja 16,70. Uran pisin hyppy ennen Kuortaneen kisoja oli viime talvena loikittu 16,84.

Kuortaneen kilpailu kertoi, että 17 metrin hyppyyn on kaikki eväät. Se voi syntyä jo juhannuksena EM-joukkuekilpailussa Vaasassa.

– Olisi hienoa rikkoa SE, mutta en ota siitä mitään paineita, Lipsanen sanoi.

Purola jälleen SE-vauhdissa

17- ja 19-vuotiaissa satasella viikon sisällä SE-aikoja urakalla kohennellut Samuel Purola oli hurjassa vireessä myös 200 metrillä. Purola paransi 17-vuotiaiden Suomen ennätystä roimasti lukemiin 20,96. Edellinen 21,23 oli Visa Hongiston nimissä. 19-vuotiaiden SE säilyi vielä Kimmo Saariston nimissä (20,83).

– Itse asiassa tuntui huonolta, oli vetelä olo telineissä. Kun pääsi vauhtiin, suora meni hyvin. Samuli Samuelssonin takana oli hyvä juosta. Jos olisin ollut hyvässä vireessä, olisin pysynyt tasoissa alusta lähtien. 19-vuotiaiden SE menee vielä tänä kesänä, tämä juoksu osoitti sen, Vaasassa yhden matkan juokseva Purola sanoi.
 

Floridasta palannut Latvala: Käynnistyskilpailu

Kevään Yhdysvalloissa harjoitellut Hanna-Maari Latvala avasi kotimaan kilpailukauden juoksemalla Kuortaneella 100 metrin alkuerissä 11,89 ja finaalissa 11,85. Ajat syntyivät vastatuuleen. Finaalissa sitä oli 1,5 metriä sekunnissa.

– Käynnistyskilpailu. Eka juoksu oli totuttelua, toinen oli vähän parempi. Aikaeroon totuttelussa kolmas ja viides päivän ovat hankalimpia ja tämä oli se viides päivä, maanantaina Suomeen palannut Latvala sanoi.

Yhdysvalloissa Latvala on juossut 100 metriä myötätuulissa 11,48 kolmesti kevään aikana. Hän on myös harjoitellut läpi talven terveenä syksystä lähtien. Hän uskoo, että ajat lähtevät tippumaan pikkuhiljaa myös kotimaan kisoissa.

– Vähän petyin nyt, kun juostiin etusuoralla (vastatuuleen), eikä takasuoralla, kuten eilen luvattiin, Latvala sanoi.

Toiseksi Kuortaneen 100 metrillä juoksin 16-vuotias Joensuun Katajan Sara Francis ajalla 12,03.

Korpela: EM-kisapaikasta en hevillä luovu

Soinin Sisun Merja Korpela nappasi paikan Vaasassa juhannuksena käytävään EM-joukkuekilpailuun. Naisten moukarinheiton kotimainen ikoni on hieman himmannut harjoitteluaan, mutta heitti Kuortaneella kauden kotimaisen kärkituloksen 67,84. Sarjan toiseksi pisin heitto kantoi 67,20.

Tulin tänne siellä mielellä, että helposti en siitä EM-kisapaikasta luovu, Korpela sanoi.

Karhulan Katajaisten Krista Tervo kohensi viikon vanhaa ennätystään lukemiin 65,32 ja oli moukarikilpailussa toinen. Ennätys koheni 20 sentillä

Sormusen harjoitus ei aivan onnistunut

Australian Kelsey-Lee Roberts voitti naisten keihäänheiton 60,09 kantaneella heitolla. Tohmajärven Urheilijoiden Oona Sormunen oli toinen heitettyään 58,38.

– Tämä niin kuin muutkin kesäkuun kilpailut oli harjoitus. Nyt tavoite oli heittää puolentoista metrin päässä viivasta, kun minulla on taipumusta mennä kisassa viivalle. Se ei nyt onnistunut kertaakaan, Sormunen harmitteli.

Seinäjoen seudun Urheilijoiden Jenni Kangas oli neljäs heitettyään 57,86 ja Joensuun Katajan Heidi Nokelainen viides tuloksella 56,69.

– Se on päästä kiinni. Jännittää niin paljon, ettei tule heittämisestä mitään, Kangas sanoi.

Nokelaisen mukaan heitossa ”ei vaan tapahdu mitään”, eli tehot ovat kateissa.

Miesten 110 metrin aitojen kahdessa juoksussa Liedon Parman Valtteri Kalliokulju aitoi voiton kauden parhaallaan 14,40. Alajärven Ankkureiden Ville Rajala oli toinen (14,49) ja Porvoon Akilleksen Viktor Kantele kolmas ennätyksellään 14,51.

Kuivisto: helle puraisi, Seppä ennätykseen

Sara Kuivisto on kesän mittaan juossut ennätyksensä 800 ja 3000 metrillä. Kesän päämatkan 1500 metrin ennätys jäi 0,21 sekunnin päähään, kun Kuivisto kiristi Kuortaneella voiton ajalla 4.12,99.

– Ei saisi valittaa, kun on kerrankin lämmintä, mutta lämpö tuli näin yhtä äkkiä, se söi voimia, Kuivisto sanoi.

Vasa IS:n Karen Storbacka oli kolmas ja toiseksi paras suomalainen ajalla 4.18,00. Neljänneksi ja viidenneksi juosseet Suolahden Urhon Saija Seppä ja Vasa IS:N Camilla Richardsson juoksivat ennätyksensä 4.19,55 ja 4.20,32. Sepän aika rikkoo 19-vuotiaiden EM-kisarajan ja on ikäluokan kaikkien aikojen 8:s.

Lähdettiin liikkeelle niin lujaa, että pelkäsin hyytyväni, mutta hyvin se meni. Se oli kesän ensimmäinen 1500 metriä. Aika paranee siitä, kun saa lisää kisoja juostua, Seppä sanoi.

Andersson 19-vuotiaiden maailmantilastossa viidenneksi kauden kotimaisella kärkituloksella 432

Esbo IF:n Saga Andersson taivutti naisten kotimaisen kärkituloksen 432 Kuortaneen seiväskilpailussa. Se vie hänet 19-vuotiaiden maailmantilastossa viidenneksi ja Euroopan tilastossa kolmanneksi.

Oma ulkoratojen ennätys Kuortaneella koheni 12 senttiä, tosin Andersson ylitti jo hallikaudella 425. Kaukana ei ollut myöskään 437:n ylitys, varsinkin Anderssonin kolmas yritys nousi korkealla.

– Ponnistus tuli vähän lähelle, en saanut hyppyä jatkumaan, Andersson totesi 437:n yrityksistään.

– 440 on kyllä täysin mahdollinen.

Someron Esa Minna Nikkanen oli toinen ylitettyään 422. Nikkasen mukaan hänellä on ongelmia päästä oikeaan rytmiin ja sitä kautta tasapainoiseen hyppyyn.

Wilma Murto oli jalkapohjavaivan takia kilpailusta sivussa.

Neziri neljäs, paras suomalainen

Naisten pika-aidoissa Turun Urheiluliiton Nooralotta Neziri juoksi alkuerissä vastatuuleen 13,45 (-1,1 m/s), mutta finaalissa yritys kohentaa vauhtia ei tuottanut tulosta. Neziri oli parhaana suomalaisena neljäs ajalla 13,53 (-0,4 m/s).

Finaalin voitti Ukrainan Hanna Plotitsina kauden parhaallaan 13,06. Tampereen Pyrinnön Lotta Harala oli finaalissa viides ja seuratoveri Reetta Hurske kuudes samalla ajalla 13,59.

Lampinen vertyi kauden parhaaseen kasin vauhtiinsa

Kenttäurheilijat -58:n Ville Lampinen juoksi Yhdysvalloissa tasaisen kauden yliopistosarjoissa, mutta huippujuoksu jäi uupumaan. Hän avasi kotimaassa kautensa 400 metrillä Turun Paavo Nurmi Gamesissa ja juoksi kauden parhaan 800 metrin kisansa Kuortaneella. Ajalla 1.49,02 tulleella ykkössijalla varmistui myös paikka maajoukkueiden EM-kilpailun ykkösliigaan Vaasassa.

– Parempaan päin. Oli pientä flunssaa USA:sta tultuani, ei vieläkään ollut ihan terävimmillään. Tavoitteena oli päästä Vaasaan, siellä pitää nyt vaan uskaltaa lähteä kovaan vauhtiin, Lampinen sanoi.

Lampisella on joukkueiden EM-kilpailuista hyviä muistoja, sillä hän juoksi ennätyksensä 1.48,44 vastaavassa kilpailussa Venäjän Tsheboksaryssä kaksi vuotta sitten. Kilpailussa kolmanneksi juossut Saarijärven Pullistuksen Joonas Rinne kaunisteli ennätystään aikaan 1.49,84.

Mörö: ”Askelrytmi osui paremmin”

Esbo IF:n Oskari Mörön kauden kolmas 400 metrin aitojen kilpailu sujui aikaan 50,61. Kauden ensimmäisen kilpailunsa hän kaatui, Paavo Nurmi Gamesissa haasteena oli keli.

– Oli parempi juoksu kuin Turussa. Lähinnä siksi, että keli oli parempi ja askelrytmi osui paremmin, vieläkään kroppa ei tunnu oikein omalta, Mörö sanoi.

Bogdanoff jatkoi tasaista sarjaansa

Naisten pituushypyssä HIFK:n Matilda Bogdanoff jatkoi tasaista sarjaansa, kun hän voitti tuloksella 634 (+1,2).

– Sentin parempi kuin entinen ennätykseni, jonka rikoin Lahdessa (635). 630 näyttäisi olevan aika varma tulos, Bogdanoff arvioi tämän hetken virettään.

Bodganoff kilpailee seuraavaksi Vaasassa. Kilpailun kakkoseksi sijoittunut KU-58:n Anne-Mari Lehtiö hyppäsi ennätyksensä 624 (-0,8)

Naisten korkeudessa HIK:n Linda Sandblom hyppäsi 183, joka jää sentin hänen omissa nimissään olevasta kauden kotimaisesta kärkituloksesta.
 

Korkeasalo koviin lukemiin miesten kuulalla myös ulkona

Kankaanpään seudun Leiskun Arttu Kangas voitti miesten kuulan tuloksella 19,31. Lielahden Kipinän 17-vuotias Arttu Korkeasalo työnsi neljänneksi tuloksella 16,74, joka on hänen ennätyksensä miesten kuulalla ulkoradalla. Hallissa nuorukainen on työntänyt 17,68.

tulokset