Liipola ja Jaakkola Puolassa: Treeniä, ruokaa ja unta –Spalassa ei hifistellä

Liipola ja Jaakkola Puolassa: Treeniä

– Aika suoraviivaista se on. Kaksi kertaa päivässä harjoitellaan. Muu aika käytetään syömiseen ja nukkumiseen, moukarinheittäjä Henri Liipola kertailee näkemystään puolalaisten huippuheittäjien harjoittelusta.

Liipola leireili pari viikkoa Spalan harjoituskeskuksessa Puolassa yhdessä Aleksi Jaakkolan kanssa. Jaakkolan mukaan leiri näytti todeksi sen mitä syksyllä Tampereella vieraillut moukarinheiton puolalainen MM- ja olympiavoittaja Szymon Ziolkowski kertoi omasta ja maanmiestensä harjoittelusta.

– Pitää olla vahva ja heittää paljon. Se on puolalaisen heittokultuurin perimmäinen ajatus, Jaakkola kiteyttää.

Liipolan ja Jaakkolan kanssa Spalan huippu-urheilukeskuksessa vierailivat valmentajat Harri Huhtala ja Kalle Lehmusvuori sekä SUL:n valmennusjohtaja Jorma Kemppainen.

Keskus on maaseudulla, 120 kilometrin päässä Varsovasta. Spalassa harjoittelevat puolalaisten yleisurheilijoiden lisäksi muiden muassa uimarit, lentopallon ja Beach volleyn harrastajat. 

– Yleisurheilijoille Spalassa on 200 metrin hallirata suorituspaikkoineen, punttisaleja, täysmittainen yleisurheilukenttä ja kiekon- ja moukarinheitolle oma paikka, jossa ringin päälle on rakennettu katto ja avattava ja seinät, Lehmusvuori kertoo.

,

Pitkät perinteet näkyvät –ei mitään ihmejuttuja

Samaan aikaan suomalaisten kanssa Spalassa harjoittelivat moukarinheiton hallitseva maailmanmestari Pawel Fajdek ja kiekonheiton ex-maailmanmestari Piotr Malachowski.

– Fajdekin kanssa oli muutama yhteinen treeni. Paikalla oli muitakin moukarinheittäjiä, mutta enemmän kuulantyöntäjiä ja kiekonheittäjiä. Nähtiin kyllä hyvin, miten puolalaiset huiput harjoittelevat, Lehmusvuori sanoo.

Syksyllä Tampereella pitämällään valmennusklinikalla Ziolkowski korosti lajiharjoittelun määrää. Hän muistutti, että jos heität normaalimittaisessa varressa olevaa 10-kilon moukaria,ei ole sellaista voimaharjoitusta, jolla heittämällä saatavan voiman voisi korvata.

– Heitossa moukari liikkuu ja urheilijan asento muuttuu jatkuvasti. Siksi punttisalissa on vaikea tehdä mitään, joka simuloisi heittoa. Siellä voidaan tehdä vain heittämistä tukevia asioita, Ziolkowski sanoi.

Spalassa puolalaisheittäjät toteuttavat noita oppeja. 

– Esimerkiksi Malachowski sanoi olleensa leirillä neljä ja viikkoa heittäneensä joka päivä. Hän jo tuskaili, että alkaa tulla heittäminen korvista ulos, Lehmusvuori kertoo.

Jaakkolan mukaan maan pitkät heittolajien perinteet näkyvät Spalassa urheilijoiden harjoittelussa ja heittotekniikassa.

-Silloin syksyllä Tampereella Ziolkowski puhui samoja asioita, joita Fajdek nyt teki, ja joita Ziolkowski itse teki aikanaan. Ei ne mitään ihmejuttuja ole. Samoja juttuja kuin meillä Suomessa, mutta jotenkin ne ovat vieneet niitä pidemmälle, Jaakkola sanoo. Hän viittaa puolaisten moukarinheittäjien tekniikkaan ja harjoitteluun.

,


jaakkola_aleksi_ja_liipola_henri_spala.jpg

,

Ziolkowskilta vinkki Liipolalle

Ziolkowski oli tovin suomalaisten oppaana Spalan keskuksessa ja antoi Liipolalle toimivan vinkin.

– Hän sanoi, että pitäisi heittää enemmän alipainoista välinettä, koska jalat ovat käyneet vähän hitaiksi. Sillä sen saa korjattua. Yllättävän nopeasti hermosto siihen tottui, Liipola sanoi.

– Heitin pari päivää alipainoista ja moukari tuli heti pari metriä pidemmälle.

Viime syksynä 75,31 heittänyt Liipola aloittaa kautensa ensi viikolla Somerolla luottavaisena.

– Kaikki on mennyt ihan hyvin. Ei ole ollut vaivoja, ja kun tästä jatkaa alipainoisen heittämistä, sieltä voi tulla jo ihan hyvää tulosta.

Hyvässä vireessä on Jaakkolakin, vaikka kahdesti operoidun vasemman polven kanssa saa olla varovainen.

– Koko ajan on menty eteenpäin. Polven kanssa pitää vaan miettiä, mitä tekee ja koska. Fyysiset ominaisuudet ovat hyvällä tasolla.

Myös Jaakkola saattaa avata kauden Somerolla. Toiveissa välkkyy myös pääsy Paavo Nurmen kisoihin.

– Ei ole vielä lyöty lukkoon tiettyä kisaa, mutta luultavasti Somerolla, Jaakkola sanoo.

,


huhtala_harri_lehmusvuori_kalle_ziolkowski_symon.jpg

Valmentajat Harri Huhtala ja Kalle Lehmusvuori tutustuivat Szymon Ziolkowskin johdolla Spalan harjoituskeskukseen.