Liipola hakee hyvää avausta olympiakesälle – Heittocupissa yhdeksän suomalaista – Katso starttilistat

Moukarinheittäjä Henri Liipola hakee vahvaa avausta olympiakesälle Splitissä lauantaina alkavassa heittolajien Euroopan cupissa. Kilpailussa on mukana yhdeksän suomalaista heittäjää.

– Hyvä tulos on tavoitteena. Sellainen 75 metriä plus olisi hyvä, Liipola sanoo.

Liipolan viime kesän pisin heitto kantoi 74,92. Ennätys on kaksi vuotta sitten heitetty 75,47. Edellytyksiä ennätyksen parantamiseen oli jo viime kesänä. Vaikka heitto kulki harjoituksissa hyvin, niin kilpailussa oli silti vaisumpaa.

– Sitä lukkoa on nyt koetettu päästä avaamaan psyykkisen valmennuksen kautta. Miten se on toiminut, sen näkee nyt kauden ensimmäisissä kisoissa, Liipola sanoo.

Liipolan mukaan heittäminen tahtoo kilpailussa karata yliyrittämiseksi.

– Moukarinheitossa se on vaarallista. Kiertorata supistuu paljon ja sitten on mahdoton heittää pitkälle.

Treenimäärät ja voimat kasvoivat

Syksyllä alkanut yhteistyö psykologi Tiina Röningin kanssa on Liipolan mukaan toiminut.

– Puhuttiin kilpailemisesta ja mitkä asiat siihen vaikuttavat. Ei tehty mitään ihmeitä. Toinen voi ohjata oikeaan suuntaan, mutta kyllä nämä asiat pitää itse miettiä ja hoksata, vähän niin kuin kaikki muukin urheilussa, Liipola sanoo.

Fyysisesti Liipola on ollut kovalla tasolla jo pitkään. Toista vuotta jatkunut yhteistyö voimavalmennuksen asiantuntijan Tuomas Rytkösen kanssa on tuonut tekemiseen rytmiä ja uusia ideoita.

– Viime vuoteen nähden lisättiin vähän harjoitteluun määrää. Sitä tuli heittoharjoituksiin ja tehtiin vähän kovempia puntteja, kun aiemmin kovien harjoitusviikkojen jälkeen oli sellainen olo, että olisi voinut treenata vielä enemmän, Liipola kertoo.

Perusvoimatkin kasvoivat, vaikkei sitä heittäjän mukaan tavoiteltu.

– Rinnalleveto on nyt 190 kiloa ja takakyykky 260 kiloa. Ne tulivat ihan bonuksena. Ominaisuuksia ei ole mitenkään yritetty nostaa.Enemmänkin pyrittiin rakentamaan lajivoimaa ja taitoa, Liipola kertoo.

Vetter, Fajdek, Špotáková ja Włodarczyk huippunimet

Miesten moukarinheitto kilpaillaan lauantaina. Liipolan ohella suomalaisista mukana on viime kesänä ennätyksensä 71,18 heittänyt Roope Auvinen. Kärkinimi on puolalainen nelinkertainen maailmanmestari Paveł Fajdek.

Suomalaisista kaksipäiväisessä kilpailussa ovat mukana myös Senja Mäkitörmä (kuula), Salla Sipponen (kiekko), Krista Tervo (moukari), Heidi Nokelainen (keihäs) ja 22-vuotiaissa kilpailevat Topias Laine (keihäs), Julia Valtanen (keihäs) ja Helena Leveelahti (kiekko).

Fajdekin ohella Splitin kilpailun huippunimet ovat keihäänheittäjät Johannes Vetter ja Julian Weber Saksasta ja Aljaksei Katkavets Valko-Venäjältä, polvileikkauksen jälleen paluuta tekevä moukarinheiton ME-nainen Anita Włodarczyk ja keihäänheittäjät Christin Hussong, Tatsjana Haladovitsh ja Barbora Špotáková.

Livetulokset:

https://liveresults.european-athletics.com/en/results/athletics/daily-schedule.htm

Lauantain starttilistat:
https://www.has.hr/images/stories/HAS/servisi/raspisi21/20210508-09_Split_ETC2021_StartList.pdf

Aikataulu:

https://etc-split2021.com/en/timetable/

Livekuvaa kisoista:

https://etc-split2021.com/en/livestream/