Leo-Pekka Tähti kuntoutui haasteistaan juuri sopivasti MM-kisoihin

Leo-Pekka Tähti kuntoutui haasteistaan juuri sopivasti MM-kisoihin

Leo-Pekka Tähti avaa paraatimatkallaan 100 metrillä suomalaisten suoritukset parayleisurheilun MM-kilpailuissa Lontoossa perjantaina. T54-luokan ratakelaaja on IPC:n kauden tilastoissa ykkönen ajallaan 13,74, mutta kuluneeseen kuukauteen on mahtunut paljon haasteita.

Porilaisen oikeasta kyynärpäästä löytyi kesäkuun alun magneettikuvissa kolme irtopalaa ja samassa yhteydessä kuvatusta kylkiluusta rasitusmurtuma. Kuortaneen Eliittikisoissa tulehtunut käsi vaivasi sen verran, että hän piti pari viikkoa harjoitustaukoa ja sai kortisonipiikillä tilanteen hallintaan, koska operaatioon ei ollut aikaa. Turvotus lähti pois, ja sen jälkeen valmistautuminen on kuluneet pari viikkoa sujunut suunnitellusti.

– Aika lailla on joutunut tekemään kompromisseja huhtikuusta lähtien. Siihen nähden alkukauden kisat satasen ja kakkosen osalta ovat olleet suorastaan loistavia. Tällä hetkellä kroppa on ihan ookoo, eikä kipuja ole oikeastaan missään. Kreivin aikaan äijä pääsemässä kuntoon, Tähti huokaa.

Tähden kolmesta MM-kisamatkasta sataseen on erityisesti tämän kesän haasteista johtuen ollut selvä satsaus. Harjoitustaukonsa jälkeen Tähti kelasi Jämsänkoskella heinäkuun alussa satasella 14,00 ja 200 metrillä 26,00.

– Olin pikkuisen hidastunut. Ekat 30 metriä oli aika kankeaa tekemistä, mutta 14 tasan on aina hyvä aika Suomessa. Kertoo siitä, että äijä on kovassa kunnossa. Vauhti on siitä harjoituksissa kasvanut, nyt se eka 30 metriäkin alkaa taas olla tosi hyvällä tasolla. 200m oli tosi huono Jämsänkoskella. Siinä harjoitustauko näkyy enemmän, Tähti kertaa viimeisimpiä kisastarttejaan.

Muista matkoistaan Tähti on 200 metrillä tilastoissa viidentenä ajallaan 24,97 ja 400 metrillä 18:s 48,28.

– Kakkosella luulen, että alle 25 pitää kelata, että pääsee finaaliin. Tuulestahan se totta kai myös riippuu. Henkisesti pitää valmistautua siihen, että pitää pystyä vetämään välierässä alle 25. En yhtään tiedä, riittääkö rahkeet siihen tällä hetkellä. Haluan uskoa, mutten uskalla luvata, Tähti sanoi realistisena.

Hän toivoo onnistumista avausmatkallaan, mikä nostaisi fiilistä muille matkoille. Vaikka kaikki on kisaviikon alla kunnossa, kesä on ollut koetteleva.

– Pääkopalle on ollut poikkeuksellinen tilanne. Henkistä puolta on koeteltu, varsinkin kun toukokuun kisat Sveitsissä menivät niin hienosti.

Paluu vanhaan kelausasentoon osoittautunut hyväksi Kotajalle

Amanda Kotaja on naisten T54-luokassa tilastoykkönen 100 metrillä ajalla 16,54 ja 200 metrillä viides (30,32). Hänelläkin on paralympialaisista 2012 hyviä muistoja, joten samalle stadionille on mukava palata.

– Pari päivää ollut ihan lepoa, olen pari päivää ottanut aurinkoa, Kotaja sanoo nauraen viimeistelystään ennen reissua.

Edellisissä MM-kilpailuissa 200 metriä voittanut vaihtoi tälle kaudelle kelausasentoaan, mutta se ei toiminut toivotusti.

– Vaihdoin Sveitsin-kisojen jälkeen uuden kelausasennon vanhaan. Se toimii koko ajan paremmin ja kunto nousee, joten ihan rauhallisin mielin voi lähteä. Luulen, että jatkan ensi kauteenkin tuolla vanhalla asennolla, Kotaja mietti.

Mannilla nousujohteinen kausi

Paralympialaisten T34-luokan 100 metrin pronssimitalisti Henry Manni on tottunut urakoimaan, joten tälläkin kerralla ohjelmassa on niin 100, 200, 400 kuin 800 metrinkin matkat.

– Satasella lähden tavoittelemaan mitalia. Jos pystyn oman ennätykseni kelaamaan, mitali on täysin mahdollinen. Kakkosella ja nelosellakin on hyvät saumat. Kasilla mitali on kaukaisin, Sveitsissä olin kesäkuussa tosi kaukana ennätyksellänikin, lohjalainen sanoo.

Mannin kunto on ollut nousussa, ja hän kelasi viimeisimmässä kilpailussaan Jämsänkoskella kauden parhaansa 15,80.

– Se oli lupaavaa, Manni sanoo.

Kesän ensimmäisissä kisoissa parasta menoa ei löytynyt, ja ennen juhannusta hän oli neljä päivää kuumeessa, mutta sen jälkeen viimeistely on sujunut.

Alkukausi oli haastava myös siksi, että hyvin palvellut kelaustuoli vetelee viimeisiään. Kesäkuun alussa korjailtu tuoli on toiminut viime kisoissa hyvin.

Mitalit entistäkin tiukemmassa

Parayleisurheilun päävalmentaja Maarit Kurki on tyytyväinen joukkueen viimeistelyharjoituksiin.

– Kaikki ovat terveinä ja viimeistelyt ovat sujuneet. Uskon kaikkien urheilijoidemme pystyvän kovaan suoritukseen, mutta mitalit ovat vielä lujemmassa kuin aiemmissa kisoissa. Sveitsissä kelauskisat osoittivat, että osa on nostanut tasoaan. Joissain luokissa mennään todella kovaa, erityisesti Henry Mannin T34-luokassa taso on koventunut, Kurki sanoo.

Suomen joukkue parayleisurheilun (IPC:n) MM-kisoissa Lontoossa 14. – 23.7.2017:

Leo-Pekka Tähti, Porin Tarmo, T54-luokka, lajit: 100m, 200m, 400m

Esa-Pekka Mattila, Espoon Tapiot, T54, 100m

Henry Manni, Länsi-Uudenmaan urheilijat, T34, 100m, 200m, 400m, 800m

Amanda Kotaja, Vampulan Urheilijat, T54, 100m, 200m, 400m

Toni Piispanen, Espoon Tapiot, T51, 100m

Marjaana Heikkinen, Siilinjärven Ponnistus, F34, keihäs

Ronja Oja/opas Jesper Oja HKV, T/F11, 100m, pituushyppy
Kisasivut
Tämän kauden tilastot IPC:n sivuilla