Leikkaus vei kivut Lindgrenin kinkasta, Ahonen taustavoimaksi

Leikkaus vei kivut Lindgrenin kinkasta

Kolmiloikkaaja Essi Lindgren voi antaa kinkan kantaa ensimmäistä kertaa vuosiin ilman kipuja. Syksyn nilkkaleikkauksen jälkeen alkavan kilpailukauden näkymä on kirkas.

– En näe mitään syytä, etteikö tulisi ennätystä, nyt kun kipu jäi pois. Kipu on ollut se kehitystä jarruttava tekijä. Tietenkin ennätys vaatii vielä jonkin verran lisää hyppyjä. Niitä ei tällä harjoituskaudella ole ehtinyt kauheasti tulla, Lindgren sanoo Formian leirillä.

Lindgren, 26, on kilpailut kivun kanssa viimeiset neljä vuotta. Siitä huolimatta hän sai viime kesänä ennätyksensä hilattua lukemiin 13,44.

– Nilkka on vaivannut välillä enemmän, välillä vähemmän. Välillä siihen on laitettu kortisonia. Koko ajan olen kuitenkin hypännyt, yhtään kesää en ole jättänyt väliin, hallikausia kyllä, ettei se kipeyttäisi jalkaa ja pilaisi kesäkautta, Lindgren sanoo. 

Kipu kiusasi nimenomaan kinkassa, ja söi kilpailutulosta.

– Kinkassa sattui aina ja siksi kinkka oli arastelevaa. Viisiloikkaa pystyi tekemään ja sen uskalsi tehdä ihan rohkeasti. Viisiloikka olikin ihan hyvillä lukemilla koko ajan.

Ahonen ja Kamutta taustajoukkoihin

Syksyn leikkauksen jälkeen Lindgren sai tuekseen fysioterapeuttiguru Jarmo Ahosen.

– Jalka leikattiin syyskuun lopussa. Se oli suhteellisen pieni leikkaus, jossa poistettiin ylimääräinen luu ja töhnää. Ahonen tuli kuntoutukseen mukaan ja se on otettu varman päälle. Aloin juosta vastaa helmikuun lopulla, Lindgren kertoo.

Sittemmin Ahonen on ottanut päävastuun Lindgrenin harjoittelun ohjelmoinnista. Hänen lisäkseen Oulussa fysioterapeutiksi opiskelevan hyppääjän taustavoimiin on liittynyt ex-pikajuoksija Heidi Kamutta (o.s. Hannula). 

Myös Lindgreniä pitkään valmentanut, kokenut Osmo Ylitalo on edelleen taustajoukoissa mukana.

– Ylitalo ei tällä treenikaudella ole ollut mukana, mutta tulee olemaan apuna tekniikkapuolella. Myös Timo Kivinen on luvannut auttaa tekniikka-asioissa.

Kausi alkaa Formiassa ja Dessaussa

Lindgren kokee, että harjoitteluun on talven mittaan tullut juuri hänen kaipaamiaan mausteita.

– Hyppäämistä on tehty vasta tosi vähän, mutta nyt tähän on tullut sellaisia asioita, joita olen kaivannut. Olen treenannut aikaisemmin paljon yksin. Nyt on ollut treeneissä enemmän kavereita, Lindgren sanoo

– Jarmo on tuonut kuntoutukseen pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta. Tiedän, mitä pystyn missäkin vaihteessa kokeilemaan, Lindgren sanoo.

Talven mittaan Lindgren on harjoitellut paljon Sanna Nygårdin kanssa Teneriffalla, nyt Formian leirillä harjoituskaverina on lajin kotimainen kärkinainen Kristiina Mäkelä. Kilpailukausi alkaa Formiassa harjoituskilpailussa, ja jatkuu Dessaussa 27. toukokuuta.

– EM-kisaraja 13,95 on mahdollinen, jos kaikki menee nappiin, Lindgren linjaa kauden tavoitteitaan.