Lehikoiselle suora välieräpaikka: ”Hienoa, että perusjuoksulla pääsee jatkoon” – Halonen petrasi ennätystään

Viivi Lehikoinen sinetöi suoran paikan Eugenen MM-kilpailujen naisten 400 metrin aitajuoksun välierissä. Lehikoinen juoksi alkuerässään kolmanneksi uransa toiseksi parhaalla ajalla 54,95. Kristiina Halonen oli alkuerien 28:s ennätyksellään 56,68, joka ei kantanut välieriin.

Lehikoinen kiiti vahvan juoksun ja pystyi lopussa jo varmistelemaan jatkopaikkaa. Jamaikan Janieve Rusell voitti hänen eränsä ajalla 54,52. Yhdysvaltain Shamier Little oli toinen ajalla 54,77.

– Se meni aika lailla suunnitelman mukaan ja pystyin jonkin verran rentouttamaankin lopussa. Hieno, että perusjuoksulla ja omalla tasolla pääsee jatkoon, Lehikoinen kertaili.

”Vaikea sanoa, kuinka paljon siinä on vielä varaa”

Välierän Lehikoinen juoksee varhain torstaina Suomen aikaa. Alkueräjuoksun perusteella onnistuneella juoksulla välierissä on varaa rahtusen parempaan aikaan.

– Vaikea sanoa, kuinka paljon siinä on vielä varaa. Onko tuosta jotakin höytyä, että vähän pystyy rentouttamaan lopussa. Mutta ainakaan ei tarvinnut liikaa puristaa eli varmaan olisi mennyt vähän kovempaankin, Lehikoinen sanoi.

Taktisesti Lehikoisen juoksu onnistui hänen ja valmentaja Laurent Meuwlyn toiveiden mukaisesti. Neljä ensimmäistä aitaväliä sujuivat 15 askeleen rytmillä.

– Yritin keskittyä terävään alkukiihdytykseen ja pitkiin askeleihin ja annoin vaan mennä. Siihen olen tyytyväinen, Lehikoinen sanoi.

Halonen: ”Ei se ollenkaan huono ollut, muttei niin hyvä teknisesti”

Kristiina Halonen oli hyvällä juoksulla erässään viides ennätyksellään 56,68. Oulun ranking-kilpailussa juostu aiempi ennätys koheni 0,08 sekuntia. Hänen eränsä neljäntenä jatkoon pääsi Kolumbian Melissa González ajalla 56,24. Aikavertailusta välieriin vaadittiin 56,08.

– Sellainen rutiinisuoritus. Ei se ollenkaan huono ollut, muttei niin hyvä teknisesti. Takakaarteen sain juostua hyvin, mutta loppusuoralla tuli aika pahoja vastaponnistuksia, Halonen kertaili.

– Loppu oli aika hapokasta. Ei sellaista, mitä sen pitäisi olla, jos haluaa kovaa aikaa juosta.

Halosen ennätysjuoksun arvoa uran ensimmäisissä aikuisten arvokilpailuissa nostaa, että valmistautumisleiriä kiusasi pieni flunssa, jonka merkitystä Halonen itse vähätteli.

– Niitä tulee, ne on hallittava ja urheilijan on opittava ne käsittelemään. Olen kesän aikana ollut kolme kertaa kipeä. Syksyn ylimenokaudella pitää miettiä miksi, Halonen sanoi kesän flunssista.

Halosen arvokisaura jatkuu elokuussa Münchenin EM-kilpailuissa, jonne MM-kilpailut toivat hyvää kokemusta.

– Totta kai oppia tuli. Olivathan nämä uran ensimmäiset aikuisten arvokisat.

Suosikit pitivät parasta vauhtia

Alkuerien nopeimmat ajat juoksivat Tokion olympiakisojen kärkiktrio. Pronssia Tokiossa juossut Hollannin Femke Bol oli nopein ajalla 53,90. ME-nainen ja olympiavoittaja, Yhdysvaltain Sydney McLaughlin oli toiseksi nopein ajalla 53,95 ja olympiakisojen hopeamitalisti, Yhdysvaltain Dalilah Muhammad kolmanneksi nopein ajalla 54,45.

Viivi Lehikoisen aika 54,95 oli alkuerien 11:nneksi nopein.