Lehikoiselle SE:llä EM-pronssi, viestimiehet, Seppä ja Koilahti pisteille

Lehikoiselle SE:llä EM-pronssi

Viivi Lehikoinen juoksi 400 metrin aidoissa 19-vuotiaiden EM-pronssia Italian Grossetossa. Mitali heltisi ikäluokan Suomen ennätyksellä 56,49. Aika vie Lehikoisen naisten kaikkien aikojen tilastossa viidenneksi.  

– Tiesin, että pystyn juoksemaan paremmin kuin mitä oma ennätys ja kauden paras aika ovat, mutta tuo aika oli hirveä yllätys, Lehikoinen sanoi.

Grossetossa juostiin erittäin vauhdikas loppukilpailu. Mestariksi kiri Turkin Yasmin Giger maansa junioriennätyksellä ja ikäluokan Euroopan kärkiajalla 55,90. Lehikoinen aloitti lujaa ja taisteli tiukasti hopeasta vielä loppusuoran alkaessa Agat Zupinin kanssa. Kakkostila meni kuitenkin Zupinille Slovenian ennätyksellä 55,96.

– Halusin lähteä liikkeelle aika reippaasti. Otin siinä vähän riskiä, että miten jaksan. Se oli hyvä taktiikka, vaikka nyt juoksun jälkeen tuntuu, että olen shokissa. En itse asiassa muista juoksusta kovinkaan paljoa, Lehikoinen sanoi.

Lehikoisen, 17, ennätys ennen EM-finaalia oli viime vuonna Oulussa juostu 57,65. Lehikoisen Grosseton juoksussa rikkoma 19-vuotiaiden SE oli Annika Kumlinin vuonna 1996 juoksema 57,34.

Grosseton mitali oli vankkaa jatkoa Lehikoisen viime vuonna Tbilisissä juoksemalla 400 metrin aitojen 17-vuotiaiden Euroopan mestaruudelle.

– Kun aikoja katsoo, olen onnellinen voittajan ja hopeamitalistin puolesta. Hävisin paremmilleni. EM-pronssi on hieno asia. Tärkeintä minulle kuitenkin oli, että sain tehtyä hyvän juoksun ja pää kesti tällaisen kilpailun. 

Lehikoisen vauhtia kuvaa hyvin se, että naisten 400 metrin aitojen tulosraja Lontoon MM-kisoihin on 56,10. Tällä haavaa rankinglistan kautta MM-kisoihin vaaditaan 56,32.

Kisojen päätteeksi Lehikoinen oli 4 x 400 metrillä Aino Pulkkisen, Nea Mattilan ja Wilma Lassfolkin kanssa juoksemassa finaalissa seitsemänneksi ajalla 3.39,33.

Seppä kuudes: Pistesija täytti tavoitteen

Saija Seppä pinkoi kovavauhtisessa 1500 metrin loppukilpailussa kuudenneksi hyvällä ajalla 4.20,78. Hän taisteli pronssimitalista vielä 200 metriä ennen maalia, mutta lopussa alkumatkan kova vauhti alkoi painaa.

– Aika pahasti hyydyin siinä lopussa. Alkuvauhti oli ehkä liian kova, mutta eiköhän se kesän mittaan kulje vielä kovaa loppuun asti, Seppä sanoi.

Kilpailun voitti britti Jemma Reekie ajalla 4.13,25. Bulgarian Liliana Georgieva oli toinen ennätyksellään 4.16,73 ja kolmanneksi kiri britti Harriet Knowles-Jones ajalla 4.17,53.

– Pistesija oli tavoitteena. Olen tähän tyytyväinen, mutta hidasvauhtisemmassa juoksussa olisi ehkä ollut paremmat mahdollisuudet, Seppä arvioi.

Kisan mittaan oli pientä tönimistä, mutta Seppä selvitti tiensä ongelmitta maaliin. Arvokisan tuoma kokemus oli mieleen.

– Tosi kovatasoinen kisa. Mukana oli paljon alle 4.20 juosseita. Mutta oli arvokasta kokemusta päästä juoksemaan täällä alkuerät ja finaali, Seppä tuumi.

Sepän,19, ennätys on Kuortaneen Eliittikisoissa juostu 4.19,55.

Taika Koilahti ponkaisi pituushypyssä kahdeksanneksi omaa ennätystään sivuavalla tuloksella 614. Koilahden tulossarjan toiseksi paras hyppy kantoi 607. Karsinnassa hän liiteli ennätyskelvottomassa myötätuulessa 625.

Mestaruuden vei Serbian Milica Gardasevic, jonka ponkaisi 646. Saksan Tabea Christ oli toinen ennätyksellään 641.

Viestikvartetti varamiehisenä pistesijalle

Miesten  4 x 100 metrin joukkue juoksi Grossetossa varamiehisenä, kun Santeri Kuusiniemi jäi sivuun jalkavaivan takia. Nelikko Daniel Savolainen, Erno Mehtonen, Samuel Purola ja Riku Illukka juoksi silti alkueristä suoran jatkopaikan ajalla 40,55 ja pinkoi loppukilpailussa seitsemänneksi ajalla 40,59.

– Erno ja Samuel ottivat vaihtoja verryttelyssä. Muuten he eivät ehtineet treenata niitä lainkaan. Me muut ollaan vaihdettu muutaman kerran. Oli hieno kokemus olla ensi kertaa arvokisoissa ja päästä heti finaaliin, Illukka hehkutti.

Purola urakoi kisoista 100 metrin hopean ja 200 metrin pronssin. Helteen sävyttämä neljän päivän urakka tuntui viestissä.

– Alkuerässä juoksu kulki tosi hyvin, mutta finaalissa ei jaksanut enää yhtään. Vaihdot menivät meillä ihan hyvin siihen nähden, että joukkueessa oli varamies mukana ja juostiin osin treenaamattomilla vaihdoilla, Purola sanoo.

Viestin voitti Saksan nelikko ajalla 39,48. Italia oli toinen (39,50) ja Espanja kolmas (39,59).

Naisten 4 x 100 metrin joukkue Sara Francis, Sanni Mahonen, Annikka Haverinen ja Henriikka Parpala oli alkuerässä viides ajalla 45,68, joka ei vienyt jatkoon. Aikavertailusta jatkoon vaadittiin 44,94.

Snäll: Vitonen oli ”loppuverryttely”Keskinen ja Sinervo 10:s

Forssan Salaman Astrid Snäll juoksi Grossetossa sunnuntaina 5000 metrillä 10:nneksi ajalla 17.42,19

Vasta 17-vuotias lahjakkuus urakoi hellekisoissa aiemmin 3000 metrin esteiden alkuerissä ennätyksensä 10.21,65 ja loppukilpailussa kahdeksanneksi.

– Torstain alkuerin ennätykseen olen tyytyväinen. Pistesija tyydytti lauantain juoksusta, mutta tämä 5000 metriä nyt oli lähinnä tällainen loppuverryttely. 2000 metriin asti oli helpontuntuista, Snäll sanoi.

Mestaruuden vei Hollannin Jasmijn Lau ajalla 16.38,85

Jere Keskinen oli seiväshypyssä kymmenes. Hän ylitti 490, mutta seuraava korkeus 510 oli tällä kertaa liikaa. Keskinen, 17, taivutti ennätyksensä 515 Kaavilla heinäkuun alussa käydyssä kilpailuissa. Hän on kuluvan kauden aikana ottanut ison kehitysharpan. Vielä viime kesän jälkeen ennätys oli 480.

Junioreiden ME-mies Ruotsin Armand Duplantis voitti mestaruuden ylitettyään 565.

Saara Sinervo sijoittui naisten korkeushypyn finaalissa 10:nneksi. Hän ylitti 176. Karsinnassa hän sivusi juhannuksena Kuortaneen Eliittikisoissa tekemäänsä ennätystä 180. Finaalissa kolme yritystä korkeudesta 179 eivät tuottaneet tulosta.

Tuloksia


img_5206.jpg

Viestinelikko Riku Illukka, Samuel Purola, Erno Mehtonen ja Daniel Savolainen juoksi finaaliin ja seitsemänneksi Grosseton EM-kisoissa