Lehikoinen yllättyi ennätysvauhdista – Purola johti kolme miestä alle 21 sekunnin

Viivi Lehikoinen avasi olympiakesän 400 metrin aitajuoksut ryminällä. Lehikoinen voitti Jyväskylän Motonet GP-kilpailun ennätyksellään 56,33. Tulos sivuaa Hilla Uusimäen nimissä olevaa 22-vuotiaiden Suomen ennätystä ja vie Lehikoisen naisten Suomen kaikkien aikojen tilastossa jaetulle kolmannelle tilalle.

– Harjoitukset ja alkukauden kilpailut ovat menneet hyvin, mutta odotin niiden perusteella sellaista 58 sekunnin alitusta, Lehikoinen hämmästeli aikaansa.

Lehikoisen, 21, edellinen ennätys 56,49 oli vuodelta 2017. Sittemmin uralla on pari vaisumpaa vuotta, mutta kuluneella harjoituskaudella alkanut yhteistyö sveitsiläisen valmentajan Laurent Meuwlyn kanssa on tuonut hyvää tulosta. Harjoittelussa painopisteenä on ollut nopeus.

– Yhteistyö toimii hyvin. Olemme yhteydessä päivittäin ja Meuwly saa videot harjoituksista, joita valvoo valmentaja Mikael Ylöstalo, HIFK:ta edustava Lehikoinen kertoi.

Lehikoinen on muuttanut myös juoksurytmiään. Hän ei pyri aloittamaan 15 askelen rytmillä vaan yrittää juosta seitsemännelle aidalle 16 askelen rytmillä ja sieltä maaliin 17 askelella.

– Nyt pääsin 16 askelella kuudennelle aidalle ja siinä vaihdossa oli pientä ongelmaa. Tämä rytmi sopii minulle nyt, koska minun askelpituuteni on 15-16 askelen rytmien välillä. Kun 400 metrin aitajuoksussa pyritään alussa säästämään energiaa, tämä rytmitys sopii minulle paremmin, Lehikoinen sanoi.

Hyvää vauhtia piti myös toiseksi ajalla 57,92 juossut HIFK:n Nea Mattila. Raision Kuulan Aada Aho oli kolmas ajalla 59,07 ja Tampereen Pyrinnön Frida Hämäläinen neljäs ennätyksellään 59,85. Aho alitti 19-vuotiaiden EM-rajan.

200 metrillä kolme miestä alle 21 sekunnin

Miesten 200 metrillä kolme juoksijaa rikkoi 21 sekuntia: Oulun Pyrinnön Samuel Purola voitti tasaisen kilpailun ennätyksellään 20,79 ennen Esbo IF:n Roope Saarista, joka oli toinen ja kohensi ennätystään 0,18 sekuntia aikaan 20,81. Nurmijärven Yleisurheilun Oskari Lehtonen oli kolmas ajalla 20,97.

– Tiesin jo hallikauden perusteella, että kaikki ovat kunnossa. Oma nopeuskin on hyvässä mallissa, mutta kun tämä oli kauden eka startti, se vähän mietitytti, Purola sanoi.

Kilpailu oli historiallinen sillä kolme suomalaista ei ole aiemmin alittanut 21 sekuntia samassa juoksussa sähköisellä ajanotolla.

– Olihan se hienoa olla tällaisessa historiallisessa juoksussa, Purola hehkutti.

Purolalle ennätys maistui, sillä edellinen ennätys 20,84 oli juostu vuonna 2017. Samalta vuodelta on myös hänen 100 metrin ennätyksensä 10,30. Sen kimppuun Purola käy Paavo Nurmen kisoissa ensi viikolla.

– Luulen, että olen jopa paremmassa kunnossa 100 metrillä kuin 200 metrillä. Nyt juoksu kanttasi ja paketti putosi tuossa 20 viimeisellä metrillä, Purola sanoi.

Miesten 400 metrillä Liedon Parman aituri Tuomas Lehtonen oli toinen ennätyksellään 47,80. Voiton vei Tanskan Gustav Nielsen niinikään ennätyksellään 46,83. Ennätystään kohensi myös kolmanneksi ajalla 48,07 juossut Naantalin Löylyn Christian Vänttinen.

– Lähemmäksi 47 sekuntia oli tavoitteena ja menihän se, mutta aika pahasti väsyin tuossa 50 viimeisellä metrillä, Lehtonen sanoi.