Lehikoinen syöksyi 400 metrin mestariksi – Kaasalainen: ”Ruotsi-ottelussa haen 46 sekunnin alitusta” – Sipposelle kuudes mestaruus – Kärkinimet vireessä 800 metrin alkuerissä

Naisten 400 metriä oli yksi Kalevan kisojen odotetuimmista lajeista ja täytti odotukset. HIFK:n Viivi Lehikoinen nousi viime metreillä ohi juoksua johtaneen Mette Baasin ja mestariksi loistoajalla 53,02. Mestaruutta puolustanut Baas oli toinen 0,06 sekunnin erolla.

– Tarkoitus oli aloittaa kovempaa, mutta jalat tuntuivat raskaalta. En uskaltanut ihan luottaa itseeni ja siksi alku oli vähän rauhallisempi. Sitten huomasin lopussa, että muut ovat vielä tavoitettavissa, Lehikoinen sanoi.

– Toivoin parempaa aikaa. Siihen on rahkeita. Mutta on ollut aika raskaat jalat ja keho MM-kisojen jälkeen ja kuitenkin on pitänyt harjoitella. Ajattelin, että otan tämän kisan enemmän treenin kannalta. kuin olisin yrittänyt mitään aikaa.

Lehikoiselle Kalevan kisojen 400 metriä oli tärkeä, muttei viimeinen Münchenin EM-kilpailuihin valmistava harjoitus.

– Varmaan on jotakin harjoituksia. Laurent sanoi, että kun olen valitellut raskaita jalkoja, niin ensi viikolla pitäisi treenien helpottaa. Laitoin hänelle peukkuja, Lehikoinen viittasi valmentajaansa Laurent Meuwlyyn.

Baas: ”Viivi tuli yllättäen, en ehtinyt reagoida”

Baas näytti lähes loppuun asti menevän mestariksi, mutta Lehikoinen pääsi yllättämään.

–  Tuntui ihan hyvältä. Aika ei kuitenkaan ollut mikään hirveän hyvä. En tiedä oikein ja Viivi tuli sieltä niin yllättäen. En ehtinyt reagoida siihen, Baas sanoi.

Tasoltaan loistavassa kilpailussa Turun Toverien Milja Thureson oli kolmas ajalla 53,40 ja Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Aino Pulkkinen neljäs ajalla 53,81. Thureson johti kilpailua vielä 20 metrin päässä maalista.

– Tuntui pitkältä tuo viimeinen suora. Olin vähän väsynyt. Minulla oli korona muutama viikko sitten ja se vei voimat, Thureson sanoi.

Eveliina Määttänen juoksi aiemmin iltapäivällä 800 metrin alkueristä finaaliin, joka näkyi 400 metrin finaalissa. Määttänen oli seitsemäs ajalla 55.30. Edellisepäivänä syntyi alkuerissä oma ennätys 54,18.

– Kyllä se 800 metriä alkoi tuossa lopussa tuntua. 350 metriä meni hyvin, mutta sitten alkoi painaa. Halusin päästä juoksemaan 400 metriä, kun en ole sitä nyt kesällä ehtinyt tekemään ja ennätys alkuerissä oli minulle tosi tärkeä.

Kaasalainen: ”Tavoittelen Ruotsi-ottelussa 46 sekunnin alitusta”

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Viljami Kaasalainen voitti miesten 400 metriä mainiolla ajalla 46,75, joka jäi kaksi sekunnin kymmenystä hiljattain Jyväskylän GP-kilpailuissa syntyneestä ennätyksestä.

Kaasalainen on aiemmin voittanut mestaruuden 100 metriltä, mutta nykyiseltä päämatkalta mestaruus oli uran ensimmäinen.

– Tosi makealta mestaruus maistuu. Olisi ollut otettavissa jo viime vuonna Tampereella, jos olisi vähän fiksummin tehnyt asiat. Mutta nyt oli uusi mies viivalla, Kaasalainen sanoi.

– Ainahan tässä on opittavaa, mutta ratakierroksesta on nyt selkeämpi paketti omassa päässä.

Vaikka Jyväskylässä juostu ennätys 46,54 ja Suomen mestaruus täyttivät Kaasalaisen kauden tavoitteet, hän rakentaa vielä huippuvirettä syyskuun Ruotsi-otteluun.

– Tässä on ollut kahden treenin päiviä Jyväskylän ja tämän kisan välissä enkä herkistellyt tänne. Tavoittelen Ruotsi-ottelussa 46 sekunnin alitusta. Pistetään Stadikalla rata rullalle.

Mainion kauden juossut Sibbo-Vargarnan Eljas Aalto oli 400 metrillä toinen ajalla 47,25 ja Noormarkun Nopsan Asseri Välimäki kolmas ennätyksellään 47,53. Myös neljänneksi juossut Porvoon Akilleksen Benjamin Stendahl teki ennätyksensä 47,81.

Sipponen: ”Olisin toivonut kovempaa tulosta”

Puuskainen sivutuuli kiusasi, muttei estänyt Salla Sipposta voittamassa neljättä perättäistä ja koko uransa kuudetta kiekonheiton Suomen mestaruutta Joensuun Kalevan kisoissa.

Sipponen heitti ensimmäisellään 56,98 ja johti kilpailua koko ajan. Sipposen pisin heitto syntyi viimeisellä, joka kantoi 57,45.

– Se helpotti, kun ensimmäinen onnistui. Olisin toivonut kovempaa tulosta. EM-kisoja ajatellen tämä ei ihan tyydytä, Sipponen sanoi.

– Keli oli vähän haastava. Tuuli painoi sivusta ja piti olla tosi tarkkana, että sai kiekon asentoon.

Sipposen toiveissa on saada harjoituksissa tekniikka rahtusen paremmin jengoilleen ennen 15. elokuuta alkavia Münchenin EM-kilpailuja.

– Nuo parhaat heitot olivat tosi matalia. En saanut painetta tukijalalle ja sitä kautta heittoja nousemaan, Sipponen kuvasi tekniikan haastetta.

Virtain Urheilijain Helena Leveelahti oli toinen heitettyään 53,93. Joensuun Katajan Katri Hirvonen heitti 52,05 ja oli kolmas. Mitali oli  Hirvoselle jo kymmenes Kalevan kisojen kiekonheitosta.

Alkuerissä pohjustettiin Kuivisto–Määttänen ja Rinne–Lampinen -taistoja

Kalevan kisojen miesten ja naisten 800 metrin alkuerissä ei koettu yllätyksiä. Miehistä kova kärkikolmikko Joonas Rinne Saarijärven Pullistuksesta, Ville Lampinen Kenttäurheilijat-58:sta ja Santtu Heikkinen Lempäälän Kisasta juoksivat varmasti sunnuntaiseen finaaliin.

Naisista saman tempun tekivät Porvoon Akilleksen Sara Kuivisto, Espoon Tapioiden Eveliina Määttänen ja Turun Urheiluliiton Viola Westling.

Sunnuntain finaaleissa on luvassa jännittävät ja kenties tasaisetkin kilpailut. Miesten sarjassa Lampinen haastaa Rinteen.

– En näe mitään syytä, miksi tiukkaa kisaa ei tulisi. Kaikki kilpailut, jotka on tänä vuonna juostu vastakkain, ovat olleet aika tasaisia. Meikäläisen nimen alla ei ole yhtään voittoa. Sunnuntaina olisi kiva ottaa ensimmäinen, Lampinen kertoi.

– Hieno kisa siitä tulee. Ja on siinä nyt vähän eri fiilis, kun kauden parhaani on 1.46-alkuinen. Kun muutaman vuoden olen pyörinyt 1.50:ssä.

Pidetäänkö vauhtia tai nähdäänkö kiritaisto?

– Tässä ehtii laittaa vielä saunan lämpimään ja valmentajani Pekka Kelonurmi ja Ari Suhonen sinne. Lyödään kolme viisasta päätä yhteen ja katsotaan, mikä se taktiikka on.

Joonas Rinne on valmis kovaan taisteluun:

– Alkueräni sujui hallitusti. Tunsin olevani koko ajan tilanteen päällä, kuten eilen 1500 metrilläkin. Huomasin kuitenkin, että jalat eivät olleet ihan tuoreet. Viime vuodesta oppineena uskon kepeään menoon finaalissa ja Villen kanssa käydään hyvä vääntö.