Lehikoinen jäi täpärästi välieristä vahvalla juoksulla – Korte: ”Käveleminenkin teki kipeää” – Hurske: ”Juoksussa ei ollut imua”

Viivi Lehikoinen oli täpärästi kiinni Tokion olympiakisojen 400 metrin aitajuoksun välieräpaikassa vielä viimeisen erän alkaessa, mutta oli lopulta ensimmäinen jatkosta pudonnut. Lehikoinen juoksi helteisessä aamukilpailussa uransa toiseksi parhaan ajan 55,67, jolla jatkopaikka jäi kahden sadasosasekunnin päähän.

– Pettynyt fiilis, kun jatkopaikka jäi niin pienestä kiinni. Jos olisin ollut toisessa erässä, olisin päässyt helposti jatkoon, Lehikoinen viittasi 3. ja 4. eriin, joissa aika olisi riittänyt neljän parhaan joukkoon ja suoraan jatkopaikkaan.

Lehikoinen oli erässään viides. Hän nousi lopussa vahvasti, mutta eroa neljänneksi juosseeseen Italian Linda Olivieriin jäi 0,13 sekuntia.

– Tuollaista se on, 55,5 sekunnin ajoilla ei nyt tee olympialaisissa mitään. Ensi kerralla on juostava kovempaa, Lehikoinen sanoi.

Lehikoisen juoksuun ei jäänyt juuri jossiteltavaa. Hän viiletti kahdeksannelle aidalle 16 askelen rytmillä ja loput 17 askelen rytmillä. Tavoitteena on ollut tehdä vaihto seitsemännelle aidalle, mutta Lehikoisen mukaan sillä ei ole suurta väliä, koska hän aitoo hyvin kummallakin jalalla.

– Aidat menivät minusta ihan hyvin. Siinä ei ollut mitään ja uran toiseksi paras juoksu kovassa paikassa. Minusta se oli aika hyvin. Jalat tuntuivat hyvältä ja oli hyvä fiilis, Lehikoinen kertaili.

Alkuerien nopeimman ajan 53,97 juoksi Yhdysvaltain Dalilah Muhammad. Lajin muista kärkinimistä Hollannin Femke voitti eränsä ajalla 54,43 ja Yhdysvaltain Sydney McLaughlin ajalla 54,65.

Tampereen Kalevan kisoissa matkana 400 metriä

Lehikoinen on tällä kaudella noussut loistovireeseen Laurent Meuwlyn valmennuksessa, jota Mikael Ylöstalo valvoo. Oma ennätys putosi Tallinnassa alle 23-vuotiaiden EM-kilpailuissa aikaan 55,42. Lehikoiselle tämä kausi on ollut helpotus, kun kaksi edellistä kautta jäivät vaisuiksi.

– Kaksi viimeistä kautta oli sellaista tykitystä. Koko ajan olisi halunnut juosta kovaa, mutta sitten ei tapahtunut mitään.  Nyt oli tosi kiva, että ensimmäisissä kisoissa tuli niin hyvää tulosta. Se vapautti sitä tekemistä ja lisäsi luottamusta kuntoon, harjoitteluohjelmaan ja omaan tekemiseen, Lehikoinen sanoi.

Kauden mittaan Lehikoinen on keskittynyt 400 metrin aitajuoksuun, mutta Tampereen Kalevan kisoissa elokuussa on ohjelmassa sileä 400 metriä. Lehikoisen ennätys on 54,56 vuodelta 2018.

– Suomalaisten kesken on ollut tosi hyvä henki ja Sagassa oli tosi tiivis tunnelma, paljon juttuja ja tutustui myös uusiin ihmisiin. Jäi tosi hyvä fiilis. Kelpaa tulla uudelleenkin.

Korte: Harmi, etten pystynyt juoksemaan täysillä

Annimari Kortteen ja Reetta Hurskeen taival Tokion olympia-areenalla päättyi 100 metrin aitojen alkueriin. Hurske oli erässään kuudes ajalla 13,10 ja Korte viides ajalla 13,06. Erien neljä parasta eteni suoraan finaaliin ja aikavertailusta sinne vaadittiin tasan 13 sekuntia.

Kortteelle kilpailu oli tuskainen, mutta se oli tiedossa etukäteen. Takareisivaiva on kiusannut aituria jo puolitoista vuotta. Sitä on kuluvan kauden aikana hoidettu kortisonilla, mutta vaikka fyysinen kunto on saatu korkealla, kyky juosta aitoja ei ole sitä, mitä se voisi olla.

– Maanantain lentomatkan jälkeen Sagasta jalka ei vaan palautunut. Käveleminen on tehnyt kipeää, ja sitä voi miettiä, että jos käveleminen sattuu, miten pääsee aitojen yli, Korte sanoi.

Vaikka tuska ja pettymys nosti kyyneleet silmiin, Korte oli samalla iloinen, että kykeni toteuttamaan unelmansa ja kilpailemaan Tokiossa.

– Koko vuosi on ollut tosi epävarmaa, että pystynkö juoksemaan näin pitkälle. Olen tosi onnellinen, että pystyin. Se on harmi, että en pystynyt juoksemaan täysillä ja näyttämään mihin pystyn, mutta sellaista se on, Korte harmitteli.

Loppukaudesta Korte päättää myöhemmin

Kortteen mukaan jalkaa on hoidettu kaikilla mahdollisilla keinoilla.

– Tänä kesänä siihen on laitettu neljä kortisonipistosta. Kokeilin myös huippukylmää, joka vaan pahensi sitä, kun kyseessä on hermovamma.  Olenkokeillut myös hieronnat, neulotukset, sähköhoidot ja vasikanveriuutetta, Korte kertoi.

Kortteen mukaan treeneissä testattiin myös puudutusta, mutta kilpailussa se olisi ollut liian suuri riski.

– Halusin kokeilla juosta ilman puudutusta, Korte sanoi.

Korte ei ole päättänyt, juokseeko hän vielä Kalevan kisoissa ja maaottelussa. Jalka on tarkoitus hoitaa kuntoon leikkauksella jossain vaiheessa tänä vuonna.

–  En tiedä, onko järkeä laittaa jalka kärsimään vielä muutama viikko, Korte sanoi.

Hurskeella hyvä ja startti ja loppumetrien taistelu

Hurske sai alkuerässään hyvän startin, mutta ei löytänyt juoksuunsa toivomaansa sähinää, vaikka sai juoksun loppumetreille päälle hyvän taisteluvaiheen.

– Olen tyytyväinen siihen, että startti oli tuollainen. Siinä on ollut haastetta tänä vuonna. Se onnistui hyvin, samoin kuin viimeiset viisi metriä. Niissä ei ainakaan annettu periksi, Hurske totesi.

– Juoksussa ei muuten ollut minkäänlaista rytmiä. Se oli sellainen 10 aitaa ja välijuoksut. Mitään imua ei juoksuun tullut.

Hurskeen mukaan kunnon puolesta kaiken piti olla ainakin siinä reilassa, että välieräpaikka olisi lohjennut.

– 13 sekunnin ajan ei olisi tänään pitänyt olla mikään ongelma, mutta jokainen päivä on erilainen.