Lehikoinen aitoi mestariksi, Väänänen heitti hopealle

Lehikoinen aitoi mestariksi

Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen voitti ylivoimaisesti tyttöjen 400 metrin aitajuoksun Euroopan nuoriso-olympiafestivaalissa Tbilisissä. Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen puolestaan kasvatti Suomen mitalisaldoa moukarinheiton hopeamitalilla, joka heltisi tuloksella 64,24.

Lehikoisen, 15, voittoaika 57,74 on uusi kisaennätys. Edellinen kisaennätys oli 58,01. Tulos on myös 17-vuotiaiden tyttöjen Suomen ennätys ja naisten tämän kauden kotimainen kärkiaika. Naisten kaikkien aikojen tilastossa se nostaa Lehikoisen yhdeksänneksi.

– Tavoitteena oli parantaa Suomen ennätystä ja tuntuu uskomattomalta, että aika alkaa 57:llä, Lehikoinen huokaili.

Ennätysparannus oli huikea. Lehikoisen edellinen ennätys oli alkuerissä juostu 59,56. Toiseksi sijoittunut kilpailija hävisi ylivoimaiselle Lehikoiselle peräti 2,83 sekuntia.

– Meni kuin vettä vaan, ei ollut mitään ongelmaa. Kuudellatoista askeleella pääsi välit helposti. Varmasti nappijuoksu häneltä. Lopussa rytmin muutos tuli vielä hienosti, Jussi Ihamäen kanssa Lehikoista valmentava Mervi Laurén sanoi.

– Onnittelut Ihamäelle, joka on tällä hetkellä päävastuussa Viivin valmentamisesta. Aivan mahtavaa yhteistyötä, Laurén tuumi.

Kiira Väänänen heitti hopealle

Tyttöjen moukarinheiton finaalissa Kiira Väänänen, 16, löysi mainion vireen eikä ujostellut uransa ensimmäisessä kansainvälisessä kilpailussa ja arvokilpailussa.

– Oli niin kuuma ettei kisan aikana voinut keskittyä muuhun kuin siihen, että lihakset toimivat, Väänänen kertaili.

Tyytyväisenä kilpailua seurasi myös Väänäsen valmentaja Leena Paldanius.

– Hyviä perussuorituksia. Viimeisessä heitossa pallo kilahti rakenteisiin. Jos sitä ei olisi tapahtunut, se olisi ollut pitkä heitto. Mutta hienosti ensimmäinen mitali kansainvälisistä kisoista, Paldanius totesi.

Kilpailun voitti valkovenäläinen Tatsjana Ramanovitsh tuloksella 65,95. Kolmanneksi sijoittunut kilpailija hävisi Väänäselle jo selvästi 2,63 metriä.

Saara Hakanen hyppäsi neljänneksi

Keski-Uudenmaan Yleisurheilun Saara Hakanen sijoittui neljänneksi kahdessa eri lajissa. Keskiviikkona hän oli kolmiloikassa neljäs uudella ennätyksellään 12,56 ja torstaina korkeushypyssä neljäs tuloksella 177, joka sivuaa hänen halliennätystään. Ulkoennätystään Hakanen paransi viisi senttiä. Seuraava korkeus 180 senttiä olisikin oikeuttanut jo tasaisen kilpailun voittoon.

Poikien 400 metrin aitajuoksussa Pyhäjoen Wirran Vesa Kittilä sijoittui kuudenneksi. Hän kilpaili ensi kerran tässä lajissa vasta seitsemän viikkoa sitten ja silloin hänen aikansa oli 61,03. Tbilisissä Kittilän aika alkuerissä oli 54,73 ja finaalissa 55,18. – Perushyvä juoksu, ei ihan maksimaalinen. Tyytyväinen olen suorituksiini, kertoi Vesa.

Virtain Urheilijoiden vasta 15-vuotias Helena Leveelahti paransi tyttöjen kuulantyönnössä ennätystään sekä karsinnassa että finaalissa. Karsintatulos oli 14,62 ja finaalitulos 14,82, millä hän sijoittui kahdeksanneksi. Lauantaina Leveelahti kilpailee päälajinsa kiekonheiton finaalissa, jonka karsintakilpailun hän torstaina voitti.

Poikien kiekonheitossa Rymättylän Soihdun 15-vuotias Aaro Leinonen sijoittui yhdeksänneksi tuloksella 48,85. Kahdeksas sija ja paikka kolmelle viimeiselle heittokierrokselle jäi Leinoselta vain yhden ainoan sentin päähän. Torstaina kilpailleet kaikki kuusi suomalaista yleisurheilijaa sijoittuivat vähintään yhdeksän parhaan joukkoon.

LIVE-Tulospalvelu:

Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen voitti moukarinheiton. Oman ikäluokkansa maailmantilastossa hän sijoittuu toiseksi.