Lavillenie ja Schippers EM-kisojen supertähtinä

Schippers avasi kauden kärkiajalla: Tästä on varaa parantaa

Seiväshypyn maailmanennätysmies Renaud Lavillenien toiveissa on kuorruttaa neljäs peräkkäinen sisäratojen Euroopan mestaruus ME:llä Prahan O2-areenalla sunnuntaina.

­- Ranskalainen on talven mittaan ylittänyt vähintään kuusi metriä neljästi ja hätyytellyt useaan otteeseen viime talvena tekemäänsä ME:tä 616. Kauden kärkitulos ennen Prahan kisoja on Berliinissä reilut kaksi viikkoa sitten hypätty 602.

 – Olen hyvässä kunnossa ja valmis kauden päätavoitteeseen, ranskalainen sanoo EM-kilpailuista.

Jos ranskalaisen hyppy kulkee, häntä tuskin haastaa Prahassa kukaan.

Lavillenien ykköshaastaja talven tilastojen perusteella on Puolan Piotr Lisek. Hän on kauden mittaan kohentanut halliennätystään 13 sentillä lukemiin 590, joka on Puolan ennätys.
Lajin kärkinimistä Saksan Björn Otto ja Malte Mohr ovat loukkaantumisen takia kisoista sivussa.

 
Maslak tshekkien suosikki
 

Tshekkiyleisön suosikki EM-kisoissa on 400 metrin hallitseva maailmanmestari Pavel Maslak. Hän puolustaa mestaruutta ja juoksi hiljattain kaudeksi kärkitulokseksi 45,27. Toiveissa on rikkoa myös Thomas Schönleben Euroopan ennätys 45,05.

– Itseluottamus on kunnossa. Jos en itse tee isoja virheitä, minun pitäisi voittaa Maslak sanoo.

Tshekkien muista kärkinimistä naisten 400 metrin aitajuoksun maailmanmestari Zuzana Hejnová on vasta palaamassa huippuiskuun loukkaantumisten jälkeen. Hän on EM-kisoissa radalla ainakin 4×400 metrin viestinjuoksussa, ehkä myös 800 metrillä.

Kotijoukkueen mitalisuosikkeja Maslakin ohella ovat kuulantyöntäjät Ladislav Prasil (20,58 tällä kaudella) ja kauden mittaan 20,94 työntänyt Tomas Stanek.

 
Ujah haluaa näyttää, Schippers suosikki
 

EM-kisojen pikajuoksuista lajin kärkinimistä ovat sivussa ranskalaiset Christophe Lemaitre ja hallitseva 60 metrin mestari Jimmy Vicaut sekä brittikonkari Dwain Chambers, joka ei mahtunut maansa joukkueeseen.

Brittien 60 metrin triossa juoksevat matkan hallitseva sisäratojen maailmanmestari Richard Kilty (6,54 tänä vuonna), Sean Safo-Antwi (6,61) ja kauden tilastokakkonen Chijindu Ujah (6,53).  Ujah juoksi viime kesänä 100 metriä 9,96, muttei mahtunut maansa EM-joukkueeseen.

– Nyt haluan näyttää, että olen urheilijana kypsä ja kykenen onnistumaan arvokisoissa, Ujah totesi Daily Telegraphille.

Naisten pikamatkalla junioreiden maailmanmestari, britti Dina Asher-Smith haastaa viime kesän EM-kisojen 100 ja 200 metrin mestarin Dafne Schippersin ja  hyvään kuntoon vertyneen  Saksan Verena Sailerin.

Schippers on tilastokärki ajalla 7,09, kun Sailer ja Asher-Smith ovat juosseet 7,12.

– Valmistautuminen kisoihin sujunut. Aivan terävin kunto on vielä näkemättä, Schippers sanoo.

 
Ingebrigtsen janoaa kahta kultaa
 

Miesten 1500 metrillä iskevät yhteen ainakin Norjan Henrik Ingebrigtsen ja britti Chris O’Hare, viime kesän EM-kakkonen ja EM-kolmonen. Mielenkiintoinen nimi on myös ranskalainen estejuoksuja Yoann Kowal.

Ingebrigtsen juoksee näillä näkymin myös 3000 metriä ja taistelee kärkisijoista mm. Espanjan Jesus Espanaa ja Saksan Richard Ringeriä vastaan.

– Näyttää siltä, että juoksen 1500 ja 3000 metriä. Kunto on sen verran hyvä, että minulla on hyvät mahdollisuudet taistella mestaruudesta molemmilla matkoilla, Ingebrigtsen sanoo Verdens Gang -lehdelle.

Ingebrigtsen hioi EM-kuntoaan yhteensä viiden viikon vuoristoleirillä Etelä-Afrikan Dullstroomissa.

800 metrillä mm. Puolan Marcin Lewandowski ja Irlannin Mark English ovat suosikkeja.

 
Konkari Gomis sai mestaruussauman
 

Pituushypyn olympiavoittaja Greg Rutherford ponkaisi hallissa 817, ja oli tulossa kisoihin. Hän kuitenkin pyörsi päänsä, koska katsoi, ettei kroppa ole vielä siinä iskussa, että kannattaisi lähteä arvokisoihin.

– Tavoite on onnistua MM-kisoissa, joten olen keskittynyt ulkoratakauteen, Rutherford sanoo.

Brittimestarin poisjäänti parantaa kokeneen, 34-vuotiaan ranskalaisen Kafetien Gomisin asemaa kisan suosikkina. Kaksi ulkoratojen ja yhden sisäratojen EM-mitalin voittanut ranskalainen ponnisti puolitoista viikkoa sitten 818.

Viime vuonna 242 ylittänyt Venäjän Ivan Uhov ei ole mukana miesten korkeushypyssä. Etukäteen tasaisen kisan suosikiksi voisi nostaa viime vuonna 240 ylittäneen Ukrainan Andrii Protsenkon.

Kreikkalaisten kaksintaistelu seiväshypyssä
 

Naisten korkeushypyssä Puolan Kamila Licwinko on ylittänyt 202 ja kolmesti vähintään kaksi metriä. Häntä haastaa ainakin Venäjän kaksiko Maria Kutshina ja Svetlana Shkolina.

Naisten seiväshypyssä Kreikan Nikolía Kiriakopoulou on etukäteen tasaisen kilpailun kärkinimiä. Hänen kaksi viimeistä kilpailuaan poikivat tulokset 476 ja 480. Kilpailusta voi hyvin tulla kauden mittaan Kreikan ennätystä parannelleiden Kiriakopouloun ja Jekaterini Stefanidin välinen taistelu.

Kaksikon ykköshaastaja on hallitseva ulkoratojen Euroopan mestari Venäjän Anzhelika Sidorova, joka on ylittänyt 475 tällä kaudella.

Naisten 1500 ja 3000 metrin suosikki on Hollannin Sifan Hassan, jos hän juoksee molemmat matkat. Hassan on 1500 metrillä tilaston ylivoimainen kärkinainenajalla 4.00,46, mikä on hänen mielestään hieman yllättävää.

– Olen harjoittelussa keskittynyt vain kestävyyteen, en niinikään kilpailuvalmiuksiin, Hassan sanoo.

Ruotsia edustava etiopialaistaustainen Meraf Bahta ei ole Hassania kirittämässä. Hänen hallikautensa jäi jalkavaivan takia torsoksi, vaikka 1500 metrillä syntyikin kauden tilaston kakkosaika 4.04,42. Naisten 800 metrin suosikkeja on mm. Britannian Jennifer Meadows.

 

,


Ekaterina Stefanidi

Ekateríni Stefanídi on toinen naisten seiväshypyn kreikkalaissuosikeista

,