Lauantain aamukilpailut Roomassa: Raitanen viisaalla juoksulla helposti finaaliin – Murto ja Lampela seiväsfinaaliin – Kemppinen ennätyksellään välieriin

Miesten 3000 metrin estejuoksun puolustava Euroopan mestari Topi Raitanen antoi Rooman EM-kilpailujen toisessa alkuerässä luotettavan näytön kovasta kunnostaan. Hän jolkotteli alkumatkan jälkijoukossa, mutta nousi kahdella viimeisellä kierroksella viidenneksi. Molempien erien kahdeksan parasta menivät finaaliin.

– Täysin suunnitelman mukaan. Alussa rauhallinen paikka. Kun alkoi viimeinen tonni, piti olla pelipaikalla. Viimeksi juokseminen oli näin kivaa vuonna 2022, Raitanen sanoi.

– Keli oli kuuma ja kaikenlaista sattui ja kahdelle juoksijalle tuli ikävä haaveri. Lopussa sai ihan kovasti juosta.

Topi Raitasella oli tiukka paikka, kun toinen kompuroi ja kaatui eteen.

Raitasen aika kuumassa kelissä oli varsin hyvä 8.22,42. Erän voitti Espanjan Daniel Arce ajalla 8.21,46. Arce on Euroopan ranking-ykkönen ja Euroopan tämän vuoden kärkituloksen haltija.

– Veikkaan, että tästä erästä tulevat mitalistit myös finaalissa. Kovimmat vastustajat ovat varmaankin Arce ja Ranskan Alexis Miellet, Raitanen arvioi.

Raitasen aika olisi riittänyt voittoon hitaammassa ensimmäisessä erässä, jonka voitti Ranskan Djilali Bedrani ajalla 8.33,63. Ranskan ja Saksan koko kolmikot selviytyivät finaaliin.

Finaaliin selviytyi myös kaksi kolmesta ruotsalaisesta Vidar Johansson ja Emil Blomberg, mutta Euroopan ranking-kolmonen Simon Sundström karsiutui takelleltuaan ensimmäisen erän viimeisellä kuivaesteellä.

– Olisi vielä vaihteita löytynyt, olen siitä varma. Finaalissa ratkaisee, kuka palautuu parhaiten, Raitanen totesi.

Raitasen kolme kilometriä alkuerässä kulkivat loppua kohti kiihtyen seuraavasti: 2.51 – 2.48½ – 2.43.

Kemppinen juoksi ennätyksellään välieriin: ”Tää oli se, mitä mä halusin”

Lotta Kemppisen alkukiihdytys oli niin sähäkkä, että hän johti naisten 100 metrin alkueräänsä noin 60 metriä. Maaliin Kemppinen ehti tasaisen erän viidentenä uudella ennätyksellään 11,32. Erän voitti Belgian Rani Rosius alkuerien parhaalla ajalla 11,20.

– Olen todella tyytyväinen starttiin. Loppuun juoksu vielä vähän hajoaa, mutta tosi hyvä fiilis, Kemppinen sanoi.

Kemppisen aika oikeutti aikavertailun 10:nneksi. 14 nopeinta jatkoivat alkueristä välieriin. Tuulen voimakkuus Kemppisen erässä oli 0,6 metriä sekunnissa.

– Tää oli se, mitä mä halusin. Oli sellainen flow. Aikataulut menivät sopivasti, bussimatkatkin, Kemppinen sanoi.

– Tiesin, että mulla on hyvä kunto tuloillaan, mutten ollut ihan varma, ehtiikö se tänne. Nyt vaan välierissä juoksemaan niin kovasta sijoituksesta kuin voi.

Kemppisen entinen ennätys 11,33 oli kolmen vuoden takaa. Suomalaisista on viimeksi häntä nopeammin juossut Hanna-Maari Latvala vuonna 2014.

Seppänen heitti moukarikarsinnassa 72,85 ja Kangas 71,58

Miesten moukarinheiton karsinnassa Tuomas Seppänen oli 20:s tuloksella 72,85 ja Aaron Kangas 26:s tuloksella 71,58. Seppänen jäi vuoden parhaasta tuloksestaan vain 25 senttiä ja Kangas 43 senttiä.

Seppänen avasi tuloksella 68,30, paransi toisella kierroksella 70,31:een ja heitti viimeisellään 72,85.

– Täytyy sanoa, että olen tyytyväinen tohon viimeiseen heittoon. Tämän pidemmälle en olisi tänään saanut. Karsinnassa oli hurja taso, tämä ei nyt vaan riittänyt, Seppänen sanoi.

– Jengat oli kohdillaan, nuoruuden riemulla laitoin vauhtia peliin, 38-vuotias Seppänen kuvaili.

– Ei tää tässä vielä ole. Tähtään seuraaviin EM-kilpailuihin 2026 ja kotikentälle Porin Kalevan kisoihin 2027, tämmöisillä suunnitelmilla.

Kankaan tulos 71,58 syntyi ensimmäisellä heitolla. Toinen ja kolmas epäonnistuivat.

– Verkka ok. Eka heitto perusvarmisteleva. Sitten yritin laittaa peliin tehoja, mutta heitto ei pysynyt kasassa. Toinen meni ohi sektorista ja kolmas selvästi verkkoon.

– Kun laittoi heittoon tehoja, tekniikka ei pysynyt kasassa. Pettymys se on. Tällä kaudella on ollut jotenkin yllättävän vaikeaa kilpailutilanteissa. Nyt oli vielä aika kova taso, joten piti laittaa kaikki peliin, että olisi tällä tekemisellä finaaliin päästy.

Karsinnan parhaan tuloksen 79,00 heitti Puolan Wojciech Nowicki, joka on sekä hallitseva olympiamestari että puolustava Euroopan mestari. Finaaliin edellytettiin tulos 74,49.

Wilma Murto hyvillä mielin karsinnan jälkeen: ”Taistelemaan ja mestaruutta puolustamaan sen mitä pystyn”

Puolustava Euroopan mestari Wilma Murto selviytyi kahdella rennon vaivattomalla hypyllä EM-finaaliin ylittämällä korkeudet 440 ja 450. Murto oli yksi viidestä kilpailijasta, joka ei pudottanut rimaa kertaakaan.

Karsinta oli Murrolle tärkeä testi:

– Ensimmäinen täyden vauhdin kilpailu hallikauden jälkeen. Ei mikään tavallinen karsinta. En halunnut skipata tätä karsintaa, vaan halusin hypätä. Tämän jälkeen on helpompi lähteä finaaliin avoimin mielin, Murto sanoi.

Itsevarmuus paistoi Murron olemuksesta karsinnan jälkeen:

– Tosi hyvä olo ja hyvä suorituskyky. Lähden taistelemaan ja mestaruutta puolustamaan sen mitä pystyn.

– Olosuhteet mahdollistaa hyvän tulostason. Ei tuule juuri ollenkaan. Hellettä on, mutta siihen on varauduttu isolla kylmälaukulla. Tukalaa on ja hiki tulee, mutta tiukassa paikassa kuumuus on lähinnä tunne.

Lampela: ”Sain sen mitä lähdin hakeen”

Elina Lampela onnistui myös upeasti ja sijoittui karsinnassa jaetulle kuudennelle tilalle. Hän ylitti ensimmäisellä yrityksellään korkeudet 410, 425 ja 440 sekä toisella yrityksellään korkeuden 450.

– Sain sen mitä lähdin hakeen. Juoksu kulkee ja nyt on hyvä fiilis, Lampela sanoi.

– Hyppypaikka oli tosi hyvä. Ensimmäinen kilpailuhyppy 410:stä oli vähän kuin yksi verkkahyppy. Vaihdoin seivästä ensin 425:een ja uudelleen toiseen yritykseen 450:stä.

– Aamulla jännitti niin, että tuli melkein huono olo. Karsinnassa oli vain hävittävää. Avoimin mielin finaaliin, siellä on vain voitettavaa, Lampela kiteytti.

Kaikkien 12 finaaliin selviytyneen urheilijan tulos oli täsmälleen sama 450.

Siskokset edustivat Suomea samassa lajissa

Sisaruspari on viimeksi edustanut Suomea yleisurheiliun arvokilpailuiden samassa lajissa tasan sata vuotta sitten Pariisin olympiakisoissa, jolloin veljekset Paavo ja Iivari Yrjölä osallistuivat kymmenotteluun.

Siskokset Saga ja Silja Andersson osallistuivat kumpikin Rooman EM-kilpailuiden naisten seiväshypyn karsintaan. Saga ylitti korkeuden 410 ja oli 25:s. Silja teki kolme epäonnistunutta yritystä korkeudesta 410.

– Eka yritys 425:stä oli hyvä, mutta kahdella muulla käsi jäi koukkuun enkä tehnyt töitä. Polvitaipeen kipeys on vaikuttanut, etten ole pystynyt harjoituksissa hyppäämään kunnolla, isosisko Saga kertoi.

– Valmistavat treenit ja kisat eivät olleet ihan parhaita. Olin liian varovainen. Kyllä varmasti seuraavissa aikuisten arvokilpailuissa olen vahvempi, 20-vuotias Silja kertoi.

Baas karsiutui 400 metrin alkuerissä: ”Lähdin liian rennosti”

Naisten 400 metrin juoksun alkuerissä Mette Baas oli oman eränsä viides ja aikavertailun 17:s juostuaan 52,94. Välieriin 12 parhaan joukkoon olisi tullut juosta 52,24.

– Oli todella kuuma. Taktiikka oli, ettei lähtisi liian lujaa. Mutta lähdin liian rennosti, Baas sanoi.

Baas saapui loppusuoralle selvästi viimeisenä, mutta onnistui nousemaan kahden juoksijan ohi.

– Takakaarre oli aika hyvä, mutta ei tämä riitä. Tommoisella ajalla ei täällä tee yhtään mitään.

Baasin 200 metrin väliaika 26,14 oli yli puoli sekuntia hitaampi, kuin kenelläkään toisella. 300 metrin väliaika 38,76 oli sekin alkuerien toiseksi hitain, mutta loppusuoran hän tuli oman eränsä toiseksi nopeimmin.