Latvala sveitsiläisvalmennukseen ja Lea Sprungerin treeniryhmään

Latvala sveitsiläisvalmennukseen ja Lea Sprungerin treeniryhmään

Pikajuoksija Hanna-Maari Latvala vaihtaa sveitsiläisen pika-ja aitajuoksuvalmentaja Laurent Meuwlyn valmennukseen. Samalla päättyy keväällä 2016 alkanut harjoittelu amerikkalaisen Lance Braumanin ryhmässä Floridassa.

– Meuwlyn johdolla mennään eurooppalaisen mallin mukaan. Ryhmä kilpailee täysipainoisesti myös hallikaudella, joka sopii minulle, Latvala sanoo.

Meuwly, 43, työskentelee Lausannessa Sveitsin yleisurheiluliiton pika- ja aitajuoksujen päävalmentajana. Hänen valmennusryhmänsä tähti on 400 metrin aitojen Euroopan mestaruuden Berliinissä elokuussa voittanut Léa Sprunger. Myös miesten 400 metrin aitojen ex-Euroopan mestari Kariem Hussein on tehnyt Meuwlyn kanssa yhteistyötä viime vuodesta lähtien.

Meuwlyn valmennettaviin kuuluu myös 23-vuotiaan Sarah Atchon tapaisia lahjakkuuksia. Atcho juoksi viime kesänä 100 ja 200 metriä 11,20 ja 22,80.

Nopeusharjoittelu alkaa liian myöhään

Latvala ei muuta Sveitsiin. Tukikohta pysyy Jyväskylässä, mutta Latvala viettää huomattavan osan harjoitusvuodesta leirillä Meuwlyn ryhmän kanssa.

– Käyn heidän kanssaan kaikki leirit. Ensimmäinen on kuukauden mittainen ja alkaa marraskuun puolivälissä. Harjoituskaudessa on kaikkiaan viisi leiriä, joista kolme on Etelä-Afrikassa ja kaksi muualla. Noiden kahden leirin paikkoja ei ole vielä lyöty lukkoon, Latvala kertoo.

Floridan lämmössä harjoittelevan Braumanin huipputasokkaan pikajuoksuryhmän Latvala jättää haikein mielin. Hän katsoo, että oma kehitys vaatii nyt toisenlaisia painotuksia kuin mihin Brauman ryhmän harjoittelu rakentuu.

Päätöksen valmentajan vaihdosta Latvala, 30, teki vasta kilpailukauden jälkeen.

– Tulokset eivät ole olleet tyydyttäviä. Treenikaudella tuli kehitystä useammalla osa-alueella, mutta sitä ei saatu siirrettyä tuloksiin, Latvala sanoo.

Yksi syy siihen, ettei kesän vauhti vastannut harjoituskauden luomia odotuksia, löytyy Latvalan mukaan nopeusharjoittelun rytmityksestä.

– Minun täytyy olla tietyssä nopeuskunnossa jo talvella hallikauden aikaan, jotta sen päälle voidaan rakentaa kesän nopeusharjoittelu. Braumanin tallissa puhdas nopeusharjoittelu alkaa harjoituskaudella niin myöhään, ettei sitä ole minulle riittävästi, Latvala ruotii.

EM-hallit ja Dohan MM-kisat tavoitteena

Vaikka Latvalan 100 ja 200 metrin ennätykset 11,30 ja 22,98 ovat edelleen vuosilta 2014 ja 2013, hän kokee oppineensa ja kehittyneensä paljon Braumanin valmennuksessa.

– Lähdön vakiintuminen sekä lähtö- ja maksimijuoksutekniikan parantuminen olivat suurimmat opit. Lähtö on ollut minulle se suurin kompastuskivi, Latvala muistuttaa.

Yhteistyötä Meuwlyn kanssa Latvala odottaa uteliaana.

–  Mielenkiintoinen uusi systeemi. Nyt kun en ole muutamaan vuoteen panostanut hallikauteen, on hyvä fiilis päästä kilpailemaan hallissa. EM-hallit on ensimmäinen isompi tavoite, ja jos kesällä kaikki menee hyvin, päätavoite on juosta Dohan MM-kisoissa.


2018-07-21_kalevankisat_day3_230.jpg