Latvala: Kotivoittoihin yleisurheilukansan sydänmailla

Latvala: Kotivoittoihin yleisurheilukansan sydänmailla
Tilastojen valossa naisten Ruotsi-ottelujoukkue lähtee noin viidentoista pisteen ja miehet vajaan kymmenen pisteen takamatkalta Tampereen Ruotsi-otteluun. Se ei huoleta Hanna-Maari Latvalaa. Maajoukkueessa kipparina ja urheilijana kouliintunut sprintteri uskoo miesten ja naisten nousevan maaotteluvoittoihin Tampereella.

– Luulen, että saadaan aika suuri hyöty siitä, että ollaan kotikentällä, ja kun ollaan Tampereella, ollaan ehkä lähempänä yleisurheilukansaa kuin koskaan, Latvala sanoo.

– Naisten joukkueessa on paljon sellaisia urheilijoita, jotka olivat viime vuonna voittamassa maaottelua. Heillä on varmasti mielessä, kuinka hyvältä se tuntui, ja miten se tehtiin.

Latvalan oma, polvivaivojen torsoksi katkaisema kilpailukausi päättyi Kalevan kisoihin. Maaottelussa hän on kuitenkin paikalla kannustamassa joukkueita.

– Rehellisesti sanoen on vähän ristiriitaiset fiilikset. Mieluimmin olisin radalla ja vaikuttamassa oikeasti ottelun lopputuloksen, Latvala sanoo.

Pitkä breikka palautti mielen ja kehon

Kokenut sprintteri on jo aloittanut valmistautumisen ensi kesänä Lontoossa MM-kisoihin huipentuvan kilpailukauteen. Lance Braumanin harjoitusryhmään Floridan Clermontiin hän palaa syksymmällä.

– Puhuin valmentajan kanssa Kalevan kisojen jälkeen. Päätettiin, että nyt pidetään kunnon breikki. Olen aikaisempina vuosina malttanut pitää taukoa kilpailukauden jälkeen ehkä kaksi viikkoa ja sitten olen ruvennut valmistautumaan seuraavaa kautta varten, Latvala sanoo.

– Nyt tuntuu, että oli oikeasti hyvä, että olin pidemmän siivun tekemättä mitään. Se antoi kropalle ja päälle aikaa käsitellä tätä kesää, pettymyksiä ja muuta.  

Nyt meneillään on kropan valmisteltu syksyn ja talven harjoitteluun.

– Viime viikolla aloin pikkuhiljaa tehdä pohjia, sellaista terveystyötä: paljon fysioterapia -, tukilihas -ja jalkaterän vahvistusjuttuja sekä kaikkea mahdollista, joka puoltaa sitä, että kun oikea treeni alkaa, se pääsee hyvin liikkeelle.

Uudessa askelluksessa pysytään

Olympiahaaveiden murskaantuminen kesken kuluvan kauden oli Latvalalle ankara kokemus, jonka käsittely jatkuu vielä. Kausi päättyi, kun Latvalan muutti pakon edessä askellusta pitkään jatkuneiden jalkaterävaivojen takia.  

Muutos poiki polvivaivoja, joiden kanssa kauden jatkaminen ei ollut järkevää. Latvala uskoo taistelevansa polvivaivojen kanssa vielä alkavallakin harjoituskaudella, mutta näkee, että askelluksen muutos oli oikea ratkaisu.

– Siinä muutoksessa pysytään. Jalkaterävaiva oli sellainen asia, joka oli vaivannut minua kipuna jo monta vuotta. Se pysyi aiemmin jotenkin kontrollissa, mutta jalka on aina ollut kipeä hallikauden jälkeen ja kesän lopussa. Siksi nyt oli järkevää tehdä pysyvä muutos askeltamiseen, Latvala sanoo.

– Polvet on toistaiseksi olleet hyvät, mutta luulen, että kun harjoitteluun laitetaan tehoja lisää, ne vähän kipuilevat. Nyt on kuitenkin aikaa nostaa tehoja asteittain tehoja, päinvastoin kuin viime kesänä. Silloin pantiin piikkarit jalkaan ja mentiin heti täysillä uudella tavalla. Tuon suhteen on tietysti helppoa olla jälkiviisas.

Hallikausi kiinnostaa

Missä vaiheessa siirryt Floridaan?

– Lokakuun puolivälin paikkeilla on oma tavoite, mutta se riippuu viisumiasioista, Latvala sanoo.

Onko tulevasta kaudesta jo ajatuksia?

– Clermontissa istutaan valmentajan kanssa alas ja tehdään tavoitteen asettelu. Näillä näkymin aion ehdottaa hänelle, että juoksisin hallikauden. Se on ollut minulle aina hyvä välimittauspiste.