Latvala käy olympiarajojen kimppuun Sveitsissä

Latvala käy olympiarajojen kimppuun Sveitsissä

Hanna-Maari Latvala käy Rio de Janeiron olympiakisojen tulosrajojen kimppuun Sveitsin La Chaux-de-Fondsin radalla juhannusviikonvaihteessa.

Latvala juoksee kilpailussa 100 ja 200 metriä. Rata on 1000 metrin korkeudessa merenpinnasta ohuessa vuoristoilmassa, jossa pikajuoksussa edellytykset tuloksen tekoon on paremmat kuin merenpinnan.

– Haen helppoa juoksua, Latvala sanoi.

Lapinlahdella Latvala juoksi 100 metriä koleassa säässä ja vastatuuleen kahdesti 11,85 (-0,8 m/s) ja 11,68 (-1,1 m/s).  Vaikka ajat eivät häikäisseet kevään Yhdysvalloissa Lance Braumanin johdolla harjoittelut juoksija oli tyytyväinen.

– Ensimmäistä kertaa Floridasta tulon jälkeen tuntui, että sain kroppani takaisin, Latvala sanoi.

Latvalan mukaan amerikkalaisvalmennuksessa harjoituskuorma oli kova ja ja erityisesti juoksemisen suureen määrän tottuminen kesti kotvan. Tuliaisena oli kuitenkin oppia ja kokemusta.

– Varsinkin lähtöön on tullut selvästi lisää varmuutta, Latvala tuumi.

Latvala juoksi keväällä Floridassa neljä 100 metrin ja kolme 200 metrin starttia. Siellä syntyneet ajat 11,45 ja 23,55 täyttivät juoksijan kuluvan kauden minimitavoitteen, eli rikkoivat heinäkuisten EM-kisojen tulosrajat.

Nyt hakusessa ovat Rio de Janeiron olympiarajat 11,32 ja 23,20.

– Niitä haetaan nyt Sveitsistä. Tämä on tavallaan B-suunnitelma. Ajatuksena oli, että rajat olisi tässä vaiheessa jo juostuna.

Vahva laatupainotus

Kevättalven ja kevää Floridassa harjoittelut Latvala asui puolen tunnin automatkan päässä radalta. Maanantai, tiistai, torstai ja perjantai olivat viikon kovien treenien päivät, keskiviikkona ja lauantaina oli kevyempi harjoituspäivä ja sunnuntaina lepo.

– Normaalina harjoituspäivänä läksin kotoa kello 8.30. Ratatreenit alkoivat yhdeksältä ja päättyivät noin kello 11-12. Sen jälkeen oli aikaa haukata jotakin ennen noin puolentoista tunnin punttitreeniä, Latvala kertoo.

Jos treenien päälle oli hierontaa tai jotakin oheisharjoituksia, niistä riippuen, olin kotona kello 14-16.

Braumanin ohjauksessa harjoitellaan ryhmässä ja tehdään yhdessä mitä voidaan, mutta jokaisella on yksilöllinen ohjelma.

– Esimerkiksi lähtöjä on tosi kiva treenata, kun on paljon porukkaa, Latvala sanoo.

Ratatreeneissä Braumanin apuna on 2-3 apuvalmentajaa. Voima- ja muissa fysiikkatreeneissä on oma valmentaja. Latvala kuvaa Braumania tiukaksi ja vaativaksi valmentajaksi, joka kuuntelee urheilijaa.

– Yksi keskeinen asia hänen valmennuksessaan on, että kaikki tehdään juoksemisen eteen. Kaikki mitä punttisalilla treenataan, tehdään vain siksi, että se auttaisi juoksemaan kovaa. Puntinosto ei ole itseisarvo. Siellä myös osataan käyttää se voima, joka on hankittu, Latvala sanoo.

– Toinen asia on laatupainotus. Kaikki juokseminen pitää pystyä tekemään hyvällä tekniikalla. Mitään ei saanut juosta huonolla tekniikalla.