Latvala Floridasta kotimaan hallikisoihin

Latvala Floridasta kotimaan hallikisoihin

Syksyn Floridassa harjoitellut Hanna-Maari Latvala on mukana sydäntalven kisoissa Suomessa. Hän juoksee hallikauden harjoittelun lomassa, osana MM-kesään valmistavaa harjoittelua.

– Jenkeissä meni tosi hyvin. Harjoittelin syksyn kovempaa kuin mitä olen ikinä tehnyt. Tosin nyt en tiedä yhtään mitä odottaa kisoilta, koska treenikuorma säilyy, eli jatkan harjoittelua läpi hallikauden, Latvala sanoo.

Latvalalla, 29, on takanaan toinen syyskausi Floridassa Lance Braumanin valmennuksessa. Kansainvälisen tason huippujuoksijoita vilisevän harjoitusryhmän ja valmentajan metodit ovat käyneet tutuksi.

– Ryhmän systeemi valmistaa juoksijaa nimenomaan kesään. Siksi minäkään en kevennä harjoittelua, vaikka juoksen hallikauden. Kilpailut ovat minulle vähän niin kuin välipala, Latvala sanoo.

Braumanin ryhmässä Latvala harjoittelee yli 20 tuntia viikossa. Tekemisen laatu on luja, mutta sitä ovat myös harjoitusmäärät.

– Juoksemista, varsinkin pidempiä vetoja on paljon. Punttitreenit tehdään aina heti juoksutreenien jälkeen. Suomessa ne olivat jaettu samana päivänä aamu -ja iltaharjoitukseen. Sellaisia päiviä kuin Suomessa, että olisi vain punttiharjoitus, ei tuolla ole, Latvala sanoo.

Ponnistus muuttui, jalkaterä kestää

Floridan leppeät säät, laadukas ryhmä ja mittavat harjoitusmäärät ovat Latvalan mukaan tuoneet sitä, mitä hän on hakenut.

– Kaikki tekeminen ja juokseminen tuntuvat ja näyttävät erilaiselta. Olen käyttänyt paljon apujoukkoja, fysioterapeutteja sekä ryhmän voimavalmentajaa, jonka kanssa on vahvistettu kroppaa.

Latvalan kahta edellistä kesän kilpailukautta kiusannut jalkaterän rasitusvaiva on sekin talttumassa. Sitä on hoidettu muuttamalla juoksutekniikkaa. Muutos poiki viime kesänä polvivaivoja, mutta nyt juoksu on kulkenut ilman takaiskuja.

– Pieniä tuntemuksia on silloin tällöin, mutta jalkaterä on pysynyt hyvänä. Tapa, jolla nyt ponnistan radasta, on paljon terveempi aiempaan verrattuna. Teknisesti juoksussa on muuttunut moni muukin asia, Latvala sanoo.

 Jyväskylässä 60 ja 200 metriä

Viikonvaihteessa Latvalan ajatuksena on avata hallikausi Jyväskylässä 60 ja 200 metrin starteilla. Hipposhallissa katsastetaan silloin juoksijoita 11. helmikuuta Tampereella käytävään pohjoismaiseen hallimaaotteluun.