Lasten yleisurheilusääntöjä päivitettiin

Lasten yleisurheilusääntöjä päivitettiin

Lasten yleisurheilusäännöt on päivitetty. Suomen Urheiluliiton (SUL) kilpailupäällikön Mika Muukan mukaan kyse ei ole isoista muutoksista, enemmänkin tarkennuksista sääntöihin ja niiden tulkintaan.

– Lasten sääntöjen tulkinnassa pyritään siihen, ettei se olisi tuomitsevaa, vaan enemmän opastavaa. Esimerkiksi, jos lapsen ensimmäinen yritys kuulantyönnössä on hallittu, mutta urheilija kävelee ringistä pois viivojen päältä, suoritus voidaan hyväksyä ja samalla opastaa oikeat säännöt. Mikäli urheilija tekee samalla tavalla toisella yrityksellä, suoritus hylätään, Muukka kertoo.

Päivitettyjen sääntöjen mukaan urheilija voi osallistua samaan lajiin vain yhdessä sarjassa saman kilpailun aikana. Poikkeustapauksissa voidaan sallia osallistuminen ulkopuolisena samaan lajiin, mutta niin, että vanhempi ei koskaan voi osallistua nuorempaan sarjaan. Ei edes kilpailun ulkopuolella.

– Pikamatkoilla on tullut sellainen tarkennus, että joissakin poikkeustilanteissa samalle radalle voidaan sijoittaa kaksi juoksijaa. Usein 400 metriä juostaan kaarilähtönä ainakin pienimmissä ikäluokissa. Käytettäessä omia ratoja kaarrejuoksussa, sisemmän radan viivalle ei saa astua, Muukka sanoo.

Kannustaa pitää, rinnalla ei saa juosta

Päivitettyjen sääntöjen mukaan juoksukilpailuissa juoksijan kannustaminen on suotavaa, mutta rinnalla juokseminen ei ole sallittua. Rimalajeissa tasakilpailun tullessa ykkössijasta ei hypätä uusintakilpailua vaan sijoitukset jaetaan.

– Seiväshypyssä suoritusta ei hylätä, mikäli lapsi selvästi ylittää riman, mutta kasaa kohti kaatuva seiväs pudottaa riman. Mutta jos kilpailija ei ole irrottanut otettaan seipäästä sen pudottaessa riman, hyppy tuomitaan hylätyksi, Muukka sanoo.

– Uutta on sekin, että turbokeihäs on jää pois ja keihäänheitossa selvästi perä edellä maahan tullut heitto mitataan keihään perästä. Kaikki muut heitot mitataan kärkiosan alastulokohdasta.

Päivitetyt lasten yleisurheilun säännöt löydät tästä osoitteesta: https://www.yleisurheilu.fi/kilpailut/saannot