Etelätalolle keihään pronssia, arvokisojen pistesijaputki kääntyi nyt mitaliksi – Kuusela täydensi viidennellä sijallaan

Münchenin olympiastadionin hyvä suomalaiskarma toi mitalin myös kisojen päätöspäivänä, kun Lassi Etelätalon neljän arvokisojen pistesijan jatkeeksi heltisi EM-pronssi.

Mitalin Etelätalo, 34, sinetöi rikkomalla kahdeksan vuotta vanhan ennätyksensä tuloksella 86,44. Entinen ennätys kohensi hulppeat 1,46 metriä.

Toni Kuusela täydensi suomalaispäivän heittämällä vaikean kauden jälkeen viidenneksi tuloksella 80,20. Kilpailun voitti Saksan Julian Weber, joka sivalsi 87,66. Tshekki Jakub Vadlejch oli toinen heitettyään 87,28.

Pitkään haussa ollut nappisuoritus onnistui oikeassa paikassa

– Aika hyvä heitto. Pari kierrosta hain vauhtia, ja sitten se osui viidennelle kierrokselle. Tunsin ja näin heti ilmassa, että menee pitkälle, Etelätalo kertoi ennätysheitostaan.

– Nyt sain osumaan kovemmalla vauhdilla heiton, joka jäi sopivasti tuen taakse, ja keihäs lähti liitoon sopivalle korkeudelle. Tällaista olen yrittänyt pitkään.

Kun Tšekin Vítězslav Veselý meni ohi viidennellä kierroksella ja pudotti suomalaisen neljänneksi, Zürichin muistot palautuivat Etelätalon  mieleen. Silloin tšekki vei Etelätalolta EM-mitalin.

– Tuli fläsärit Zürichistä, mutta tällä kertaa minä pääsin heittämään takaa ja ohi. Sain heti maksettua potut pottuina, Etelätalo vitsaili.

Kun pronssimitali oli varmistunut, Etelätalo kertoi yrittäneensä vielä nappiheittoa ja 1,5 metrin parannusta kultamitaliin.

– Mutta ei vaan enää mennyt.

Valmentaja oli ennustanut 86-metristä

Etelätalo kertoi, että tänään oli hyvä päivä verkkakentältä lähtien.

– Kalevan kisat antoivat merkkejä, että ennätysheitto on hyppysissäni.

Siihen oli uskonut myös Etelätalon valmentaja Pusa ja luvannut 86-metristä.

Ennen keihäsfinaalia Suomella oli kasassa jo kolme mitalia. Helpottiko se paineita?

– Muiden onnistumiset toivat hyvän mielen, mutta ei se omia paineitani poistanut, Etelätalo tunnusti.

Etelätalon ura ehti olla pitkään aallonpohjassa, kun kyynärpää ei meinannut tulla kuntoon.

– Tiesin koko ajan, että minulla on potentiaalia, ei tullut luovuttamisen fiilistä missään vaiheessa.

– Toivottavasti Leksan (valmentaja Leo Pusa) pumppu on kestänyt, heitti tuore pronssimies kiitoksensa ja terveisensä valmentajalleen kotisuomeen.

Vammakierre kiusasi monta vuotta

Joensuun Katajaa edustava Etelätalo, 34, nousi parrasvaloihin Zürichin EM-kisojen neljännellä sijalla 2014. Sen jälkeen kolme kyynärpääleikkausta ja nilkkaleikkaus jarruttivat urakehitystä, kunnes kesällä 2019 Etelätalo teki väkevän paluun.

Helsingissä Vuosaaressa asuva heittäjä taisteli Dohan MM-kisoissa 2019 neljänneksi, Tokion olympialaisissa viime kesänä kahdeksanneksi ja aiemmin tänä kesänä Eugenen MM-areenalla kuudenneksi.

Etelätalo suunnittelee itse harjoittelunsa, mutta konsultoi keihäänheittovalmennuksen kotimaista gurua Leo Pusaa, jonka tekniikkasilmää ja neuvoja Etelätalo hyödyntää erityisesti lajiharjoituksissa.

Ennen Münchenin finaalia Etelätalolla oli tältä kaudella takana seitsemän kilpailua, jos mukaan lasketaan MM- ja EM-kisojen karsinnat, joista jälkimmäisen Etelätalo selvitti yhdellä heitolla.

Kesän aikaisemman parhaansa 84,62 Etelätalo heitti Joensuun Kalevan kisojen viimeisellä kierroksella ja sinetöi samalla uransa kolmannen suomenmestaruutensa.

Kuusela ruoski itseään kisan jälkeen

Kuusela paransi heittoaan läpi kisan, vaikka täydellistä nappikaarta ei tullutkaan. Paras tulos 80,20 syntyi viidennellä kierroksella, mutta se veto teki sen verran kipeää, ettei Kuusela pystynyt enää heittämään viimeisellä kierroksella.

Kisa oli Kuuselalle pettymys, ja mediatilaisuudessa hän ruoski itseään, vaikka tuloksena oli uran ensimmäinen kunnollinen arvokisasuoritus aikuisena.

– Ei tämä tällä hetkellä lämmitä. Ei tuonne joka poika pääse yrittämään, mutta en löydä tästä mitään positiivista.

– Piru kun ei käy heitto kohdalleen, yliyrittämistä se on, mutta kyllä se vielä jonain päivänä osuu, Kuusela lupasi.

Ennen Münchenin EM-finaalia Kuusela on tällä kaudella puhkaissut 80 metriä kolmesti. Kauden lupaavin heitto oli Kalevan kisojen 84,01, jolla Kuusela lunasti paikan EM-joukkueessa ja oli hetken kiinni suomenmestaruudessa, joka meni kuitenkin Lassi Etelätalolle.

EM-finaalin tuskaisia ilmeitä ja syytä jättää viimeinen yritys tekemättä Kuusela ei suostunut paljastamaan, mutta TV-kuvan perusteella hän piteli oikeaa kylkeään.

– Siellä täällä sattuu, mutta en nyt halua tässä asiaa penkomaan, heittäjä kuittasi.

Kuortaneen Kuntoa edustava Kuusela, 28, harjoittelee Petteri Piirosen ryhmässä paljolti yhdessä Toni Keräsen ja Janne Läspän kanssa.

Mikä oli Kuuselan viesti Etelätalolle kisan ratkaisuhetkillä.

– Heitä nyt jumalauta se ysikymppinen!