Lampinen Jerusalemissa moukarin EM-finaaliin: ”74-metrinen tuntui kevyeltä” – Sainio ja Haapalainen aitoivat vaivatta välieriin

Moukarinheittäjä Max Lampinen jätti yleisurheilun alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuiden karsinnan tyytymättömänä heittoihinsa, mutta luottavaisena keskiviikon loppukilpailun suhteen. Lampinen heitti tiistaina Jerusalemissa aamun karsintakilpailussa 74,79 ja oli neljäs.

Muista suomalaisista loppukilpailuun eteni myös seiväshyppääjä Tuuli Järvinen, joka ylitti neljä metriä ja oli karsinnassa jaetulla kolmannella sijalla. Antti Sainio ja Jere Haapalainen juoksivat 400 metrin aitojen alkueristä vakuuttavasti välieriin. Vilma Väliharjun tie päättyi 400 metrin aitojen alkueriin.

Lampisen karsintaheitot jättivät kisojen tulospöytäkirjaan kaksi ruksia ja yhden mitatun heiton, joka tuli toisella kierroksella.

– En ole tyytyväinen omaan tekemiseeni. Tehoja oli tosi paljon, 74-metrinen tuntui kevyeltä, ja eka heitto, joka meni ohi sektorista, oli tosi pitkä. Vähän oli kuitenkin teknistä ongelmaa, Lampinen analysoi.

Lampinen arveli, että teknisten haasteiden taustalla saattoi olla kropan herkistyminen kisakuntoon. Finaalista Lampinen ennustaa kovatasoista ja heittopaikkakin on hänelle mieluinen.

– Mitaliin vaaditaan minimissään 77 metriä, mutta varmaan enemmän. Uskon, että olen itse ennätyskunnossa. Kisaringistä sanottiin, ettei se olisi nopea, mutta minusta se on nopea ja hyvä, Lampinen kiitteli.

Moukarikarsinnan voitti Kreikan Angelos Mantzouranis, joka heitti 77,16 ja oli ainoa 77 metrin karsintarajan rikkoja. Kyproksen Iosif Kesidis ja Unkarin Miklós Csekő olivat karsinnassa toinen ja kolmas tuloksin 74,98 ja 74,95.

Lampisen ennätys kuuden kilon moukarilla on 76,93, jolla hän on EM-kisatilastossa viidentenä.

Sainio ja Haapalainen vaivatta välieriin

Antti Sainio ja Jere Haapalainen aloitti urakkansa 400 metrin aidoissa juoksemalla vaivatta keskiviikkoisiin välieriin. Sainio voitti eränsä alkuerien kärkiajalla 51,30. Haapalainen oli erässään toinen ajalla 52,15.

– Oli silleen ihan helppoa, että takasuora tuli kevyesti. Laitoin sitten takakaarteeseen vähän puhtia ja tulin rennosti loppuun asti. Pystyin siinä katsomaan screeniltä, missä muut menevät, Sainio totesi.

Samaan tapaan hyvällä, rennolla juoksulla heltisi Haapalaisen suora välieräpaikka.

– Oli vielä karstaa koneessa, mutta aivan hyvä, Haapalainen tuumi juoksustaan.

Aiturikaksikko välieristä: Vähän kovempaa pitää juosta

EM-kisatilastossa Haapalainen ja Sainio ovat toinen ja neljäs ennätyksillään 50,06 ja 50,69. Välieriin kaksikko lähtee luottavaisena.

 – Toivottavasti ei tarvitse ihan täysiä vetää, mutta vähän kovempaa pitää juosta, eli vähän napakammin kuin tänään ja vältetään ylimääräiset ongelmat, Haapalainen linjasi ajatuksiaan tulevassa välieräjuoksussa.

Sainio oli samoilla linjoilla.

– Vähän kovempi startti pitää ottaa alkuun. Nyt tuli säästeltyä, mutta siitä sitten samalla tavalla loppuun asti kuin nyt.

Alkuerien toiseksi nopeimman ajan 51,41 juoksi EM-kisatilaston serbialainen kärkimies Nikola Kostić, jonka kauden paras on 49,77.

Vilma Väliharju juoksi naisten 400 metrin aitojen alkuerässään viidenneksi ajalla 1.00,32, jolla ei tullut paikkaa välieriin. Aikavertailusta jatkoon vaadittiin 1.00,13.

Alkuerien nopein oli Ukrainan Olha Mashanienkova ajalla 57,30 ja toiseksi nopein Väliharjun erän voittanut Ruotsin Moa Granat ajalla 57,79.

Järvinen ylitti neljä metriä ja eteni loppukilpailuun

Tuuli Järvinen ylitti naisten seiväshypyn karsinnassa neljä metriä kuten kaikki muutkin 12 torstaiseen finaaliin yltänyttä hyppääjää. Järvinen meni 360 toisella, mutta sen jälkeen 380, 390 ja 400 ylittyivät ensimmäisellä yrityksellä. Järvinen sijoittui karsinnassa jaetulla kolmannelle sijalle.

Järvisen kuluvan kauden paras on kesäkuussa hypätty 410.

Yleisurheilutuloksia/alle 20-v. EM

Jerusalem, Israel:

Alle 20-vuotiaiden EM-kilpailut, 2. kilpailupäivän aamupäivän suomalaistulokset:

Miehet, 400 m aj, ae (välieriin 4+4), Erä 1: 1) Antti Sainio Suomi 51,30.

Erä 5: 1) Onyekachukwu Okoh Britannia 52,01, 2) Jere Haapalainen Suomi 52,15. Sainio ja Haapalainen välieriin.

Moukari, karsinta (karsintaraja 77,00): 1) Angelos Mantzouranis Kreikka 77,16, 2) Iosif Kesidis Kypros 74,98, 3) Miklós Csekő Unkari 74,95, 4) Max Lampinen Suomi 74,79. Lampinen finaaliin.

Naiset, 400 m aj ae. Erä 4: 1) Moa Granat Ruotsi 57,79,…5) Vilma Väliharju Suomi 1.00,32. Väliharju ei edennyt välieriin.

Seiväshyppy, karsinta (karsintaraja 420): 1) Marijn Kieft Hollanti ja Iliana Triantafyllou Kreikka 400, 3) Lola Lepère Belgia, Great Nnachi Italia ja Tuuli Järvinen Suomi 400. Järvinen finaaliin.

LIVE-tulokset