Lampelalle ensimmäinen mestaruus: ”Tarvitsin tämän EM-kisoja ajatellen” – Hurske hurjasteli mestariksi huippuajalla

Oulun Pyrinnön Elina Lampelalla oli hymy herkässä Kalevan kisojen naisten seiväshypyn finaalin jälkeen. Lampela voitti ensimmäisen Suomen mestaruutensa ylitettyään kauden parhaansa 450.

Voittokorkeus meni kolmannella ja mestaruus ratkesi, kun toiseksi sijoittunut Salon Vilppaan Wilma Murto ei onnistunut ylittämään korkeutta 455. Murto pudotti kahdesti 450:stä ja siirsi viimeisen yrityksen 455:een.

Lampelakin yritti vielä kolmesti 455:stä, mutta paras puhti oli jo pois.

– Varmaan siinä tietyllä tavalla purkautui jotakin, kun ei niistä minun viimeisistä hypyistä tullut mitään, Lampela kuvasi tuntojaan mestaruuden ratkeamisen jälkeen.

– Olen aina halunnut voittaa Suomen mestaruuden.

Lampelalle mestaruus maistui. Kevätkesällä Espoossa tullut nilkkavamma ja sen jälkeisten sairastelu purivat harjoitteluun, mutta Lampela punnersi itsensä mukaan Eugenen MM-joukkueeseen ja lähtee nyt Münchenin EM-kilpailuihin.

– Tarvitsin tämän EM-kisoja ajatellen. Nyt minulla alkaa juoksu kulkea ja halusin hyvän tuloksen tähän väliin, Lampela sanoo.

MM-kilpailujen karsinnassa Lampela jäi ilman tulosta, mutta Münchenin EM-kilpailuihin hän lähtee luottavaisena.

– Nyt voi lähteä paremmilla fiiliksin EM-kisojen karsintaan, Lampela sanoi.

Murto: ”Se oli päivän kunto, ei kauden kunto”

Myrskyn uhka siirsi naisten seiväskilpailua puolitoista tuntia, mutta itse kilpailun aikana olosuhteet olivat hyppääjien mukaan kunnossa. Murto koki, että SM-hopea oli ”päivän kuntonsa”.

– Oli se päivän kunto, muttei kauden kunto. Nyt on treenattu aika reippaasti MM-kisojen jälkeen ja se varmaan näkyi. Nyt tekeminen oli tosi vaihtelevaa, mutta EM-kisoihin herkistellään, Murto sanoi.

Esbo IF:n Saga Andersson oli kolmas ylitettyään 425.

Hurske myötätuulesta: ”Ei ollut helppo mahtua aitaväleihin”

Tampereen Pyrinnön Reetta Hurske voitti 100 metrin aitajuoksun Suomen mestaruuden huippuajalla 12,87.

Aika syntyi ennätyskelvottomassa 3,1 metriä sekunnissa puhkuneessa myötätuulessa, mutta kertoo Hurskeen olevan hyvässä vireessä ennen 15. elokuuta alkavia Münchenin EM-kilpailuja.

– Myötätuulta oli aika paljon. Ei ollut helppo mahtua  aitaväleihin, mutta Suomen mestaruus ja hyvällä ajalla. Olen siihen tyytyväinen, Hurske totesi.

– Sekin piristää, että sieltä alkavat nuoremmat juoksijat tulla takaa.

Mikkelin Kilpa-Veikkojen Jessica Kähärä juoksi toiseksi ajalla 13,33 ja Espoon Tapioiden Saara Keskitalo vei pronssin ajalla 13,72.

– Ihan puskista tuli noin hyvä, totesi Kähärä, joka lauantaina 100 metrin aitajuoksun alkuerävoiton ohella myös hyppäsi pisimmälle pituushypyn karsinnassa.

– Tuntui ennen finaalia, että olisi paras mennä nukkumaan, Kähärä kuvasi tuntojaan.

Mattila ponnisti mestariksi kolmatta kertaa

Miesten korkeushypyn mestariksi ponnisti Äänekosken Urheilijoiden Arttu Mattila, joka ylitti  215. Lempäälän Kisa Yleisurheilun Matias Mustonen oli toinen 212:n ylityksellä ja Tampereen Pyrinnön Daniel Kosonen kolmas. Hän meni 209.

Voittotuloksellaan Mattila sivusi kauden parastaan. Hän päätti kilpailuun yrityksiin korkeudesta 220. Mestaruus oli hänelle uran kolmas Kalevan kisoista.