Lampela yllätti EM-kisojen seiväsfinaalissa, Murto joutui pettymään

Jännityksellä odotettu naisten seiväshyppy Rooman EM-kisoissa kääntyi suomalaisittain päälaelleen. Vahvana mitalisuosikkina pidetty Wilma Murto joutui tyytymään kahdeksanteen sijaan hänelle vaatimattomalla tuloksella 443, mutta Elina Lampela teki elämänsä kilpailun ja oli jaetulla neljännellä sijalla ennätystään lähentelevällä tuloksella 458.

Euroopan mestaruuden otti Sveitsin Angelica Moser maansa ennätyksellä 478, hopea meni Kreikan Aikaterini Stefanidille tuloksella 473, johon korkeuteen ylsi myös pronssimitalisti britti Molly Caudery. Lampelan kanssa nelossijan jakoi Tshekin Amálie Švábíková.

Kaksi vuotta sitten Lampela oli EM-kisoissa 11:s, ja tänä vuonna hyppyyn on tullut uuttaa voimaa ja varmuutta.

– Neljäs sija EM-kisoissa kuulostaa ihan hyvältä. En olisi uskonut tällaiseen kaksi kuukautta sitten, Lampela iloitsi hillitysti.

Lampela oli hyvässä hyppyvireessä ylittäen korkeudet 428, 443 ja 458 varmasti ensimmäisellään. Urheilija itse ei ollut aivan niin tyytyväinen hyppyihinsä.

– Hyppyjen etäisyydet olivat nyt lähempänä kuin karsinnassa, joten juoksu ei tullut aivan niin hyvin eivätkä hypyt jatkuneet kunnolla riman yli. Muuten olisi ollut hyvät mahdollisuudet hypätä korkeammaltakin.

Lampelan ennätys on tänä kesänä hypätty 463. Rooman finaalissa hän teki kolme suhteellisen hyvää yritystä korkeudesta 468.

– Eka yritys oli paras, mutta tippui riman päälle. Toisessa askel oli liian lähellä. Viimeistä yritystä en enää muista, Lampela kertoi.

EM-menestys tuo Lampelalle roimasti lisäpisteitä olympiarankingiin, jossa hän on tällä hetkellä sijalla 29, kun mukaan otetaan 32 urheilijaa. Tavoitteena on kuitenkin suoran tulosrajan 473 ylittäminen.

Murto: ”En ollut valmis mitalien metsästämiseen”

Wilma Murto otti kisasuorituksensa ja pettymyksen rauhallisesti. Talvella tullut akillesvamma haittasi valmistautumista tärkeään arvokisakauteen.

Finaalissa aloituskorkeus 443 ylittyi helpon näköisesti ensimmäisellä, mutta 458 oli sitten liikaa. Hypyt nousivat korkealle, mutta eivät jatkuneet riman ylitykseen.

– Eka fiilis oli, kun kolme rastia tuli ruutuun, etten ole vielä valmis mitalien metsästämiseen, Murto kommentoi.

– Hyppyni elävät loppuvauhdista ja sen rytmistä. Nopeutta kyllä oli nytkin, mutta se lopun rytmi ei ollut kunnossa, Murto analysoi suorituksiaan.

– Ennakkoluuloton suorittaminen uupuu aina kauden ensimmäisissä kisoissa, ja nyt tämä oli vasta toinen kunnon kilpailuni tänä kautena.

Murron valmentaja Jarno Koivunen ehti jo kommentoida ennen Murron ratkaisuhyppyjä, että ylityksiin on 10 prosentin mahdollisuus.

– Itse en sellaiseksi tilannetta päästä, vaan pidän yrittämistä yllä, Murto totesi naurahtaen ja samalla ymmärtäen valmentajansa realismia.