Lampela taivutti voiton ja ennätyksen (video)– Murto kauden avauksessaan toinen: ”Ihan hyvältä näytti”

Oulun Pyrinnön Elina Lampela voitti Turun Paavo Nurmen stadionilla käydyn seiväshyppykilpailun ennätyksellään ja kevään kotimaisella kärkituloksella 453. Lampela päätti kilpailun korkealle nousseisiin hyppyihin korkeudesta 460 ja oli kahdesti erittäin lähellä onnistua ylityksessä.

– Hypyt 460:stä olivat itseluottamusta nostattavia. Näin, että pystyn ylittämään sen korkeuden ja enemmänkin. Hyppyjen korkeus riittää, mutta pitää vain saada seiväs liikkumaan paremmin, Lampela sanoi.

Kılpailu oli Salon Vilppaan Wilma Murrolle olympiakesän kilpailukauden avaus. Murto oli toinen ylitettyään 443. Lampelalle kilpailu oli kevään toinen. Hän ylitti viikko sitten Kuortaneella hallissa 430. Kuortaneen kilpailun jäljiltä Turkuun valmistautumista kiusasi jalkavaiva.

– Kuortaneen kisan jälkeen oli takareiden kanssa ongelmia. Piti muuttaa aika paljon suunnitelmia. En tehnyt yhtään juoksu -tai hyppyreeniä ennen tätä kilpailua, Lampela sanoi.

Turussa Lampelan hyppy kulki hyvin. 443 ja kolmella sentillä omaa ennätystä kohentanut 453 menivät yli kolmannella yrittämällä.

– Hyppääminen oli teknisesti hyvää. Mutta sen huomaa, että alkukaudesta juoksu vielä vaihtelee. Siksi oli vaikea arvioida etäisyyksiä enkä saanut seivästä kaikissa hypyissä liikkumaan kuten halusin, Lampela arvioi hyppyjään korkeuksista 443 ja 453.’

Murto: ”Kauden ensimmäinen kilpailu oli vielä kalibroimista”

Murto käytti Turun kilpailussa vielä vajaata 12 askelen vauhtia.

– Ihan hyvältä hyppääminen näytti. Kauden ensimmäinen kilpailu on vielä hypyn kalibroimista. Tuo 453, joka ei nyt ylittynyt, olisi ollut 12 askelen vauhdilla oma ennätys, Murto kertoi.

Murron mukaan kevään harjoittelu on sujunut hyvin. Hänellä kuten Lampelalla alkukesän tavoitteena on sinetöidä paikka Tokion olympiakisoihin. Vaihtoehtoina ovat tulosrajan 470 ylitys tai nousu kisakoneeseen rankingin kautta.

– Puolentoista viime kuukauden treenit ovat menneet hyvin. Siksi odotin tältä kilpailulta vähän enemmän, Murto sanoi.

– Yritykset korkeudesta 453 olivat vähän roiskimista. Juoksu vaihteli enkä oikein päässyt tekemään hyppyä hyvästä asennosta. Mutta vähän vääntämällä sain jonkinlaisia yrityksiä aikaiseksi. Tässä oli kyse kilpailutilanteen hallinnasta.

Murrolle ja Lampelalle Turun Paavo Nurmi Games (7.-8.6.) on rankingpisteiden kannalta alkukesän tärkein kilpailu. Sitä ennen kumpikin kilpailee vielä kerran.

Kolmanneksi Turun kilpailussa tuli Nurmijärven Yleisurheilun Maria Kytölä, joka ylitti ennätyksensä 390.

Holttinen, Paavola ja Kujanpää 544

Miesten kilpailussa kärkikolmikko Tommi Holttinen, Mikko Paavola ja Urho Kujanpää ylitti Jarno Koivusen kutsukilpailussa 544, mutta seuraava korkeus 554 ei tällä kertaa ylittynyt. Kilpailun voittanut Holttinen ja toiseksi sijoittunut Paavola ylittivät viikko sitten Kuortaneella hallissa 561.

– Koko kärkikolmikon hypyistä huomasi, että nämä olivat heille ensimmäisen kilpailuhypyt, Turun kilpailun organisoinut valmentaja Jarno Koivunen totesi.

– Kaikilla näillä kolmella hyppääjällä on paukkuja hypätä korkealta, kun hyppy osuu kohdalleen. Nyt hyppäämisessä oli ensimmäiselle ulkokilpailulle tyypillistä vaihtelevuutta, eli tuli erittäin korkeita ylityksiä ja sitten huonompia hyppyjä perään.

Kuortane:

Seiväshypyn hallikilpailu:

Miehet:

Seiväs: 1) Tommi Holttinen SomE 544, 2) Mikko Paavola AlajA 544, 3) Urho Kujanpää TamPy 544, 4) Jere Keskinen VaasTo 508, 5) Anton Kunnas IF SibboV 460, 6) Albin Lundberg Vasa IS 460.

Naiset:

Seiväs: 1) Elina Lampela OulPy 453 (kkk), 2) Wilma Murto SalVil 443, 3) Maria Kytölä NurmijYu 390.