Lampela hakee kehitysaskelia etelästä, Murto treenikaverina

Lampela hakee kehitysaskelia etelästä

Seiväshyppääjä Elina Lampela pakkasi kesän päätteeksi laukut, muutti Oulusta Helsinkiin ja siirtyi Steve Ripponin valmennukseen. Wilma Murron tulo samaan ryhmään oli Lampelalle yllätysbonus.

– Se varmaan potkii minuakin eteenpäin, kun näkee, miten Wilma harjoittelee, Lampela uskoo.

Lampela, 20, on samanikäinen kuin Murto. He ponnahtivat lajin kotimaiseen kärkikaartiin samoihin aikoihin kolmisen vuotta sitten, kun Lampela ylitti hallissa 432 ja Murto 440.

Tuo tulos on edelleen Lampelan ennätys. Parin takkuisen kauden jälkeen oma ulkoratojen ennätys koheni viime kesänä 425:een. Nyt Lampela hakee Helsinkiin muutolla kehitysaskelia, joita hän on odottanut jo tovin.

– Tuloksellisesti tavoite on saada oma perustaso sinne nykyisen ennätyksen tuntumaan. Siihen sitten lisäksi huippuhyppyjä, joilla saisi ennätyksen vihdoin ylemmäksi, kuin mitä se nyt on, Lampela sanoo.

Ripponin treenit ennestään tuttuja

Helsinkiin Lampela halusi, koska se helpottaa harjoittelua ja kilpailemista. 

– Oulu on vähän ”kaukana” ajatellen sitä, että kaikki kilpailut ja leirit ovat Etelä-Suomessa. Helsingistä myös helpompi lähteä ulkomaille. Oulusta pitää aina ensin lentää Helsinkiin, Lampela sanoo. 

Oulussa Lampela on rakentanut uraansa Ossi Helanderin valmennuksessa. Siirtyminen Ripponin ryhmään kävi kätevästi, sillä hän on aiemmin leireillyt Ripponin kanssa.

– Ossin kanssa tätä yhdessä mietittiin, vaikka päätöksen tein itse. Ossi on tehnyt tosi hyvää työtä. Olen kiitollinen siitä, miten hän on jaksanut yrittää, vaikka on ollut vaikeitakin vuosia, Lampela sanoo.

Lampelan mukaan kaiken selittävää syytä siihen, miksi tulokset eivät ole kehittyneet hyppääjän toivomalla tavalla, ei ole.

– Olen sitä miettinyt, ja siitä on Ossin kanssa puhuttu, muttei siihen oikein ole yhtä syytä. Jossakin vaiheessa oli stressiä koulun ja ylioppilaskirjoitusten suhteen. Välillä olin vähän liian tosissani. Se on joskus sellaista, kun treenaa yksin, Lampela sanoo.


_cv44379-15.jpg

Steve Ripponin johdolla ensi kauteen valmistautuvat Wilma Murto, Elina Lampela ja Tomas Wecksten syksyn ensimmäisellä leirillä Pajulahti-hallissa. Taustalla rimaa ylittää Urho Kujanpää.

,

Maastalähtö hypyn haastavin osa

Lampela aikoo keväällä hakea opiskelemaan Helsingin yliopistoon. Nyt hän tekee osa-aikatöitä 16 tuntia viikossa ja käy kahdesti viikossa hyppäämässä Ripponin johdolla Pajulahti-hallissa Nastolassa. Muut harjoitukset hän tekee Helsingissä.

– Elina on lahjakas hyppääjä, ja teknisesti aika hyvä. Toki hypyssä on asioita, joita haluan viilata, mutta hänen kanssaan kyse on enemmän perustason vakiinnuttamisesta, joka mahdollistaa siirtymisen isompiin ja pidempiin seipäisiin. Se tukisi myös itseluottamusta, Rippon sanoo.

Lampela itse näkee, että suurin haaste on hypyn alku.

– Maastalähtö on minulle henkisesti ja fyysisestikin se vaikein asia. Alakäsi ei pysy tarpeeksi tiukkana ja ponnistus lähtee liian läheltä. Sen kanssa tehdään varmaan töitä, kuten myös juoksun loppuosan ja seipään kuoppaanviennin kanssa, Lampela sanoo.

Yhteinen tavoite ensi kesänä

Ripponin ryhmän hyppääjistä Murto ja Tomas Wecksten harjoittelevat alkaneella treenikaudella useamman leirin ulkomailla. Lampela ei ole kaikilla niillä mukana. Ensi kesän päätavoite on kuitenkin sama kuin Murrolla. 

– 22-vuotiaiden EM-kisat ovat ensi kesän ehdoton tavoite. Pari edellistä kesää on mennyt niin, ettei ole saanut hypättyä tulosrajoja, vaikka niiden olisi pitänyt olla helppoja. Nyt tavoite on olla EM-kisoissa ja hypätä siellä hyvin, Lampela sanoo.

– Wilma ja Elina ovat olleet yhdessä junioreiden MM-kisoissa. Uskon, että he voivat joskus kilpailla yhdessä myös olympialaisissa, Rippon ennustaa.