Lakka miettii EM-hallimatkaa, JKU haluaa pitää Kultaisen Juoksijan

Lakka miettii EM-hallimatkaa

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka tavoittelee neljättä perättäistä 60 metrin aitojen mestaruutta viikonvaihteessa Jyväskylän SM-halleissa. Vauhti kotiradalla kertoo juoksijalle, kannattaako EM-halleihin lähteä vai ei.

– Valmentajani Antti Haapakosken kanssa on pohdittu, onko järkevää lähteä EM-halleihin vääntämään väkisin yhtä juoksua. Päätös tehdään SM-hallien jälkeen, Lakka sanoo.

– Olen treenannut syksystä lähtien määrällisesti kovempaa kuin koskaan ja myös laadukkaammin. Tarkoitus oli jatkaa harjoittelua heti hallikauden jälkeen. Jos EM-halleihin lähtee, harjoittelun jatkaminen viivästyy kahdella viikolla.

Lakka sivusi EM-hallien tulosrajaa 7,80 viikonvaihteessa pohjoismaisessa hallimaaottelussa Tampereella. Aituri tunnustaa, että EM-halleissa kilpaileminen houkuttelee, mutta aikoo luottaa kokeneen valmentajansa mielipiteeseen.

SM-halleissa Lakan tavoite on mestaruus, jonka hän kuorruttaisi mieluusti oman ennätyksen 7,76 alittavalla ajalla. Se voi onnistua, vaikka kilpailuvire syystalven kovan treenin jäljiltä ei ole terävin.

– Sellaisen kymmenyksen tuosta kauden parhaasta voisi pudottaa, jos olisi huippuiskussa ja sattuisi sellainen pöljäpäivä, Lakka arvioi.

Lähtöpään uusi rytmitys ei vielä toimi

Lakalle hallikausi on välipala. Katse on jo elokuisissa Lontoon MM-kisoissa. Tulosraja 110 metrin aidoissa on 13,48, mikä vaatisi isoa harppausta eteenpäin. Sitä Lakka pohjustaa leireilemällä viikonloppuja Kuortaneella Haapakosken valmennuksessa.

Harjoittelu on aiturin mukaan aiempaa laadukkaampaa ja erittäin lajinomaista.

– Varsinkin juoksun lähtöpäätä on kehitetty. Rytmillisesti en ole vielä pystynyt toteuttamaan kisoissa mitä treeneissä on tehty. Otin ennen tosi pitkät ensimmäiset askeleet. Niitä on muutettu lyhyemmiksi ja terävämmiksi, mutta kilpailussa ne jäävät helposti liian lyhyiksi, ja joudun venyttämään askelta aidalle, Lakka sanoo.

Haapakosken johdolla Lakan askelta on muokattu pika-aiturimaisemmaksi ja juoksuasentoa on muutettu, ettei se menisi juoksun loppua kohden kasaan.

Latvala: Kiusaan muita minkä pystyn

Kovaa on harjoitellut SM-hallien järjestävän seuran JKU:n kärkinimistä myös pikajuoksija Hanna-Maari Latvala. Hän on muiden muassa Lakan, Emmi Mäkisen, Emma Koistisen ja Petteri Monnin ohella yksi niistä nimistä, joiden avulla JKU aikoo voittaa kotihallissaan Kultainen Juoksija -kilpailun, eli olla viidettä kertaa perättäinen SM-hallien paras seura.

Amerikkalaisen Lance Braumanin johdolla treenaava Latvala oli syksyn Floridassa, tuli hallikaudeksi Suomeen, mutta on jatkanut harjoittelua normaalisti. SM-halleista hän ei siten odota supertuloksia. Ohjelmassa ovat 60 ja 200 metriä sekä viesti.

– Olen ottanut hallikauden kilpailut hyvinä harjoituspäivinä. Harjoituksissa saa itsestään harvoin samaa samaa irti kuin kisoissa. Tulen nauttimaan kisatunnelmasta ja kiusaan muita sen minkä pystyn, Latvala linjaa tavoitteitaan.

EM-joukkue hahmottuu Hipposhallissa

Jyväskylän SM-viikonvaihde kertoo, millainen on Suomen joukkue EM-halleissa Belgradissa maaliskuun alussa.

Joukkue valitaan SM-hallien jälkeen maanantaina. Jos silloin on vielä urheilijoita, jotka ovat aivan EM-hallien tulosrajan tuntumassa, heille voidaan antaa mahdollisuus lisänäyttöön. EM-joukkueen ilmoittautumisaika päättyy 23. helmikuuta.

Hipposhallissa kilpailee lähes koko maan yleisurheilun kerma: Nooralotta Neziri hakee 60 metrin aidoissa jo kuudetta mestaruutta, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä siirtää onnistuessaan Suomen halliennätyksen historiaan, samoin voi tehdä miesten kolmiloikan tuore halli-SE:n haltija Simo Lipsanen. Pituushyppääjät Kristian Bäck, Roni Ollikainen ja Henri Väyrynen tavoittelevat EM-hallirajaa 790. Miesten ja naisten pikajuoksuissa on Eetu Rantalan ja Anniina Kortetmäen johdolla luvassa huippuvauhtia.

EM-hallirajan ovat tänä talvena rikkoneet pikajuoksijat Rantala, Kortetmaa, Mäkelä, Lipsanen, Neziri, Lakka ja aituri Lotta Harala. Myös seiväshyppääjä Wilma Murto on vahvasti kiinni EM-hallipaikassa. Seiväs on EM-kisoissa 12 urheilijan kutsukilpailu.

Lisätietoja SM-halleista