Lakka ja Lehikoinen kärkivauhdissa, Nummelle junioreiden SE

Espoo Challenge

Taika Nummi käveli 3000 metrillä 19- ja 22-vuotiaiden SE:n ja aitajuoksijat Elmo Lakka ja Viivi Lehikoinen sekä 3000 metriä voittanut Kuopion Reippaan Samu Mikkonen kohensivat kauden kotimaisia kärkituloksia tähtikisasarjan avauksessa. Kilpailu käytiin Espoon Leppävaaran stadionilla.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Lakka juoksi 110 metrin aidat ennätykseensä 13,80 ja HIFK:n Lehikoinen voitti 400 metrin aidat ajalla 58,08.

Lakka juoksi Espoossa kaksi starttia. Ensimmäisen hän voitti ajalla 13,72. Tulos syntyi kuitenkin 2,6 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa, eikä siten kelpaa ennätykseksi. Oma ennätysaika syntyi lievään (0,8 m/s) vastatuuleen.

– Ihan hyvä juoksu. Nyt on harjoituksissa päässyt tekemään paremmin kilpailunomaista työtä ja se näkyy juoksussa. Tulos vastaa varmasti tämän hetken kuntoa, Lakka tuumi ennätyksestään.

Lehikoinen nousi viimeisen aidan jälkeen Turun Urheiluliiton Venla Paunosen ohi ja voittoon. Lehikoisen, 16, voittoaika oli hänen uransa toiseksi paras. Paremmin hän juossut vain viime kesänä voittaessaan Euroopan nuoriso-olympiafestivaalin ajalla 57,74.

– Kauden ensimmäisessä kilpailussa jouduin vielä sipsuttamaan. Nyt askeleet sopivat aitaväleihin hyvin. Loppu on minulla on aina tosi hyvä, ja niin oli nytkin, Lehikoinen totesi.

Myös Paunonen juoksi kauden parhaansa 58,19.

– EM-raja (57,90) oli tavoitteena. Tappio Viiville harmittaa. Muuten meni moitteettomasti, mutta loppusileältä tuli miinuspisteitä, Paunonen harmitteli tappiotaan.

Vastatuuli kiusasi Neziriä

Nooralotta Neziri toivoo myötätuulta Ateenassa keskiviikkona käytävään pika-aitakilpailuun. Espoon Leppävaaran stadionilla Neziri puski kahdessa 100 metrin aitojen juoksussaan saman ajan 13,30.

Neziri juoksi molemmat ajat vastatuuleen. Ensimmäisessä juoksussa vastaista oli 0,8 metriä ja jälkimmäisessä 0,7 metriä sekunnissa.

– Tuntui tosi hyvältä, Neziri sanoi ja arveli, että olisi kyennyt 13 sekunnin tuntumaan, jos jälkimmäisessä juoksussa olisi ollut saman verran myötätuulta kuin mitä nyt oli vastaista.

– Ensimmäisessä juoksussa odotin parempaa, mutta se ei tullut loppuun asti.

Miesten 100 metrillä Pudasjärven Urheilijoiden Eetu Rantala pinkoi 12 asteen koleudessa ja yhden sekuntimetrin vastatuulessa finaalin ykköseksi ajalla 10,73. Hän päihitti matkan hallitsevan Suomen mestarin, Kankaanpään seudun Leiskun Ville Myllymäen sadasosalla. Esbo IF:n Roope Saarinen oli kolmas ajalla 10,77.

 Ikaalisten Urheilijoiden Samuli Samuelsson oli finaalissa neljäs samalla ajalla 10,77 Saarisen kanssa. Porvoon Akilleksen 17-vuotias Lauri Tuomilehto oli viides ajalla 10,81. 

Päivän parhaat ajat juostiin alkuerissä, kun Samuelsson pinkoi 1,9 metriä sekunnissa puhaltaneessa myötätuulessa erävoiton ajalla 10,48. Seuratoveri Otto Ahlfors oli toinen kauden parhaallaan 10,49. Myllymäki oli kolmas ajalla 10,53 ja Rantala neljäs (10,57). Tuomilehto pinkaisi alkuerissä aivan ennätyksensäpintaan 10,62.

Nummi SE-vauhdissa

Nummi käveli 3000 metrillä 19- ja 22-vuotiaiden SE:n Espoon Tähtikisoissa. Nummen aika oli 12.23,42, kun Krista Ranta-Peren nimissä ollut aiempi ennätys oli 13.28,57.

Myös toiseksi tullut Espoon Tapioiden Enni Nurmi alitti Leppävaaran kentällä entisen SE:n omalla ennätysajallaan 12.56,23.

Junioreiden SE-aika vie Nummen myös naisten sarjan kaikkien tilastossa toiseksi. Edellä on vain Sari Essayah.

– Hyvä kävely, tuntui, että vähän lensin, Nummi sanoi. Hän viittasi siihen, että vauhti oli sen verran kova, ettei kävely tahtonut pysyä kontrollissa.

Mkkonen kärkiaikaan 3000 metrillä

Hyvää vauhtia pidettiin myös miesten 3000 metrillä. Sen voitti Kuopion Reippaan Samu Mikkonen, joka pinkoi kauden kotimaisen kärkiajan 8.12,18. Hän kohensi omaa ennätystään yli 20 sekuntia.

– En olisi uskonut, että pystyn juoksemaan näin kovan ajan. Lähdin vain rennosti parantamaan omaa ennätystäni. Kiitokset kavereille vetoavusta, Mikkonen sanoi.

Mikkonen meni kärkeen viimeisellä kierroksella. Toiseksi kiri IF Länkenin Anders Lindahl ajalla 8.12,40.

Keski-Uudenman Yleisurheilun Robin Ryynänen,19, oli kolmas omalla ennätysajallaan 8.12,68. Ennätys koheni hulppeat 21 sekuntia.

Karhulan Katajaisten Oona Kettunen ei ollut tyytyväinen naisten 3000 metrin voittoaikaansa 9.41,03. Uudenkaupungin Kenttäkarhujen Ilona Välimäki sinnitteli Kettusen peesissä ensimmäiset kaksi kilometriä, mutta Kettunen repäisi viimeisellä tonnilla 20 sekunnin eron.

– Tänään ei ollut hyvä päivä. Kauden avaus on ollut minulle aina vaikea. SM-maastojen (8.5.) jälkeen juoksin kaksi tosi kovaa rataharjoitusta. Niiden jälkeen olen joutunut huilaamaan. Pitkät matkat kulkevat hyvin, mutta jalat eivät kestä vielä maitohappoja, Kettunen kertoi.

Kettunen juoksi viikko sitten Belgiassa päämatkansa 3000 metrin esteet aikaan 10.29,14.

– Tavoitteeni on rikkoa esteiden EM-raja 9.55, mutta kiire siinä tulee, Kettunen sanoi.  

 Jaakkola heitti ennätyksensä

Miesten moukarinheiton voitti Nokian Urheilijoiden Aleksi Jaakkola ennätyksellään 71,90. Tuota paremmin miesten moukaria on 19-vuotiaiden sarjassa heittänyt vain Olli-Pekka Karjalainen.

Jaakkolan sarjassa oli kaksi yli 71 metrin heittoa, joista toinen kantoi 71,07. Kiuruveden Urheilijoiden Tommi Remes oli toinen heitettyään 70,99.

tuloksia