Lakka innoissaan Paavo Nurmi Gamesin huippukisasta: ”Ei voi kuin ihmetellä”

Lakka innoissaan Paavo Nurmi Gamesin huippukisasta: ”Ei voi kuin ihmetellä”

Pika-aituri Elmo Lakka on enemmän kuin innoissaan siitä, millaiseen sakkiin hän 110 metrin aidoissa Paavo Nurmi Gamesissa pääsee. Jyväskyläläisaituri saa kautensa toiseksi kilpailuksi herkkupalan, jollaista ei ole aiemmin ollut tarjolla:

– Varmasti tähän mennessä urani kovin kilpailu! Sen verran kovaa tekijää on viivalle saatu. Ei voi kuin ihmetellä. On hienoa päästä nauttimaan jätkien kanssa, toivottavasti pystyn kapuloita laittamaan rattaisiin jo alkukaudesta. Toivottavasti saisin hyviä suorituksia ja kaksi ehjää juoksua, Lakka sanoo.

Turhaan Lakka ei intoile, sillä Paavo Nurmi Gamesin 110 metrin aidoissa on mukana lajin todellisia supernimiä. Juoksun tähti on vuoden 2015 maailmanmestari ja viime vuoden MM-kakkonen, venäläinen tekniikkataituri Sergei Shubenkov. Hän viiletti matkan viime kesänä aikaan 13,01 ja oli kauden tilastokakkonen.

Turussa juoksee myös unkarilainen MM-pronssimitalisti Balazs Baji, joka pudotti viime kesänä kotimaansa ennätyksen lukemiin 13,15. Ranskalaisväriä kisaan tuovat kokenut Garfield Darien ja Pascal Martinot-Lagarde.

Darien, 30, on kaksinkertainen EM-mitalisti, joka pinkoi viime kesänä 110 metrin 13,09. Martinot-Lagarde on kaksinkertainen MM-hallien hopeamitalisti. Hän ei juossut ulkoradoilla viime kaudella, mutta oli maaliskuisissa MM-halleissa 60 metrin aidoissa viides. Hänen ennätyksensä on 12,95.

– Kaikki ovat ammattimiehiä, ja jokaisella on mahdollisuus napata PNG-titteli itselleen tämän vuoden kilpailusta. Finaali on tasokas, mutta siitä tulee myös todella tasainen, kaikki juoksijat ovat yhdessä nipussa aivan varmasti.

Lakka on kilpaillut muita paitsi Shane Brathwaitea vastaan.

– Baji on noista minulle ehkä tutuin. Ollaan oltu parina vuonna leirillä Kyproksella ja vuonna avataan molemmat kausi Puolassa toukokuussa. Shubenkov on venäläistyyliin teknisesti tosi varma. Martinot-Lagarde ja Darien puolestaan tyylikkäitä ranskalaisia. He pitkiä kavereita, jotka juoksevat eleettömän näköisesti, Lakka kuvailee tulevia vastustajiaan.

”Tulosta odotamme kesällä molemmat”

Lakka on päässyt hyvään vireeseen sen jälkeen, kun vasemman jalan polven repeytyneen ristisiteen kuntoutus oli onnistuneesti Juuso Sillanpään johdolla hoidettu. Sen jälkeen, kun päätös kuntoutuksesta ilman leikkausta tehtiin, Lakka on tyytyväinen asian etenemiseen tiiminsä kanssa. Hän uskoi ja tiesi, että jalka tulee kuntoon, kuten tapahtuikin. Hallikaudella hän ei vielä kilpailuissa aitoja juossut, mutta helmikuun lopusta asti harjoittelu on sujunut ilman tuntemuksia polvessa.

– Sitä ei edes muistakaan, että sellainen homma on ollut. Kaikki näyttää hyvältä kesää ajatellen. Uskon, että kovia aikoja pystyy odottamaan jo alkukaudesta. Ominaisuudet ovat menneet oikeastaan joka saralla eteenpäin, siihen pitää olla tyytyväinen. Loikkatesteissä on mennyt ennätykset uusiksi, nopeus on suunnilleen samaa tasoa mitä se on parhaimmillaan ollut. Nyt pitäisi vaan saada niitä siirrettyä lajitekemiseen ja suoritukseen myös kilpailuissa, Lakka sanoo.

Hän oli kolmisen viikkoa Kyproksella leirillä ja kävi sen jälkeen valmentajansa Antti Haapakosken luona Kuortaneella viikonloppuleirillä.

– Kyproksella teimme vielä aika paljon määräpainotteista harjoittelua. Oli hyvät olosuhteet, joten koitimme treenata paljon. Pääsääntöisesti meni hyvin, tehoja saimme pikku hiljaa kaivettua esiin, Lakka sanoo.

Myös valmentaja oli urheilijan mukaan vaikuttunut näkemästään kolmen päivän minileirillä.

– Antti oli positiivisesti yllättynyt, kun emme olleet kuukauteen nähneet. Antti oli tyytyväinen. Aitominen on hyvällä mallilla, ihan pieniä viilauksia tässä funtsitaan. Ensi viikolla menen jälleen viikonlopuksi Kuortaneelle vielä ennen kauden aloitusta. Luottavaisin mielin on Anttikin, tulosta odotamme kesällä molemmat, toistaiseksi ennätyksekseen 13,69 aitonut Lakka sanoi.

Lakka kilpailee ennen Paavo Nurmi Gamesia Puolan Bydgoszczissa toukokuun lopussa, jolloin hän käy EM-kisarajan 13,85 kimppuun.