Lakka hyvällä juoksulla aamupäivällä käytäviin pika-aitojen välieriin: ”Siinä on yllätysmahdollisuus”

Elmo Lakka kiirehti Tokiossa 110 metrin aitajuoksun alkuerien jälkeen pikaisesti kisakylään ja valmistautumaan välieriin. Ne kilpaillaan Tokion aikaa keskiviikkona kello 11.08. Alkuerä juostiin tiistai-iltana paikallista aikaa.

– Aion olla aamulla niin hyvässä iskussa kuin ikinä pystyn olemaan. Siinä on yllätysmahdollisuus ihan selkeästi, kun palautumisaika jää sen verran lyhyeksi, Lakka arvioi.

Olympiakisojen välieräpaikan Lakka juoksi uransa toiseksi parhaalla ajalla 13,48, vaikka kolhi kunnolla kahta aitaa. Aika riitti erässä viidenteen sijaan ja nosti Lakan välieriin aikavertailun nopeimpana juoksijana.

– Nyt on palautettu suomalainen miespikajuoksu sille tasolle, missä sen kansainvälisissä kisoissa pitäisi vähintään olla, Lakka tuumi.

Finaali vaatinee 13,30:n pintaan menevää aikaa

Välieräpaikka oli Lakalle olympiakisojen minimitavoite. Nyt edessä on taistelu finaalipaikasta, johon Lakan mukaan on hyvät edellytykset, mutta se vaatii välierissä nappijuoksua.

– Finaalipaikka edellyttää varmasti sinne 13,30:n pintaan menevää aikaa ja olisihan se kivaa pudottaa ennätys 13,2-alkuiseksi, Lakka arvioi.

Lakka paransi kesäkuun alussa 110 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen aikaan 13,31. Hän kokee, että nyt on edellytykset sen rikkomiseen.

– Minulla on ollut hyvä treenijatkumo, joka alkoi vähän ennen heinäkuun puolivälissä käytyä Lapinlahden kilpailua. Olen saanut kroppaa kevennettyä, mies on virkeämpi ja jaksaa tehdä paremmin. Kunnon herkistyminen on tullut oikeaan kohtaan, Lakka sanoi.

Holloway täräytti heti loistoajan

Alkuerien nopein oli suursuosikki, hallitseva maailmanmestari ja Yhdysvaltain karsinnat voittanut Grant Holloway. Hän juoksi räjähtävän startin siivittämänä erävoiton ajalla 13,02. Jamaikan Ronald Levy oli toiseksi nopein voitettuaan oman eränsä ajalla 13,17.

Lakan erän voittanut Yhdysvaltain Devon Allen oli kolmanneksi nopein juostuaan 13,21.

Sergei Shubenkov ei alkueriin tullut. Venäläinen vuoden 2015 maailmanmestari ja yhdeksien arvokilpailujen mitalisti ei ollut ainoa huippunimi, joka jäi alkueristä pois loukkaantumisen vuoksi. Myös Rio de Janeiron olympiakisojen hopeamitalisti Espanjan Orlando Ortega jäi sivuun alkueristä.