Lakka hakee kehitystä Haapakosken valmennuksessa

Yleisurheilun strategia 2017-2020

Aitajuoksija Elmo Lakka tavoittelee talvella EM-halleihin ja kesällä Universiadeihin sekä Lontoon MM-kisoihin Antti Haapakosken valmennuksessa. Entinen huippuaituri on ollut Lakan valmennuksessa tekniikkavalmentajana Jari Erosen apuna, mutta ottaa nyt yksin vastuun aiturin valmennuksesta.

– Tämä oli minun ja Jarin yhteinen päätös. Funtsittiin yhdessä, mikä olisi parasta ja päädyttiin tähän. Jari sanoi, ettei hänestä lähde enää enempää mehuja irti, Lakka sanoo.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Lakka, 23, juoksi viime kesänä Amsterdamin EM-kisoissa 110 metrin aitojen ennätyksekseen 13,72. Talvella 60 metrin aidat kulki 7,76. Noista lukemista on tarkoitus sivaltaa palanen pois ensi kaudella.

– Elmon viime kesä oli aika tasapaksu. Ero kesän parhaan ajan sekä viiden ja kymmenen parhaan keskiarvojen välillä ei ollut kovin suuri. Sieltä jäi selvästi sellainen piikkisuoritus tulematta, Haapakoski arvioi.

Kaksikolla on yhteinen näkemys siitä, mistä kehitystä jatkossa haetaan.

– Nyt keskitytään tekniikkaan ja juoksuasennon kehittämiseen. Yritetään saada se varmemmaksi ja juoksu pysymään rennompana pidempään. Pitää tehdä paljon helppoa aitomista, että saa kilpailujuoksunkin helpommaksi, Lakka sanoo.

– Liikkuvuuden lisääminen oli yksi teema jo viime talvena. Sen jatkamisesta tulen pitämään kiinni. Tavoite on saada aidan ylityksestä vähän sulavampi, Haapakoski sanoo.

Ukkovarpaan vaiva kiusana

Kalevan kisojen verryttelyssä Oulussa loukkaantunut vasemman jalan ukkovarvas kiusasi Lakkaa syyskesän kisoissa ja saattaa tuoda pientä haastetta myös syksyn harjoitteluun.

– Kaaduin silloin verryttelyssä ja pottuvarpaan nivel pääsi ylitaipumaa. Siihen tuli luusto- ja jännevaurio. Se on onneksi aitoessa etujalka. Uskon, että se lähtee siitä korjautumaan. Olen jo tehnyt syksyn ensimmäisen juoksuharjoituksen, Lakka sanoo.

Haapakoski jättää tänä syksynä Suomen Urheiluliiton pika-aitojen lajivalmennuksen. Hän siirtyy liike-elämän palvelukseen, mutta jatkaa myös valmennustöitä.

– Lakan valmennuksen lisäksi teen fysiikkatreenit Kuortaneen Urheilulukion naisten lentopallojoukkueelle, Haapakoski kertoo.

Lakka asuu ja opiskelee Jyväskylässä. Haapakoski asuu Kuortaneella. Kaksikon on tarkoitus olla yhdessä harjoituksissa noin kerran viikossa.