Lakka ei löytänyt toivomaansa räväkyyttä välieräjuoksuun: Ennätystä hain

Elmo Lakka pakkasi Tokiosta olympiatuliaisiksi 110 metrin aitojen  välieräpaikan ja menetysnälkää. Välierät juostiin keskiviikkona aamupäivän helteessä. Lakka oli erässään seitsemäs ajalla 13,67, joka ei vienyt finaaliin. Sinne vaadittiin 13,32.

– Vähän pehmeäksi kokonaisuus jäi tänään. Ei tullut sellaista nappionnistumista. Lähdöstä alkaen oli liian pehmeää ja vähän ehkä liian lentäviä aidanylityksiä. Räväkkyyttä uupui, Lakka harmitteli.

Lakka näki, että aamupäiväkilpailu tai lyhyeksi jäänyt palautumisaika edellisillan alkueristä eivät olleet syy siihen, ettei hän löytänyt välieriin tavoittelemaansa vauhtia.

– Ne ovat yksittäisiä tekijöitä, mutta ei ole mitään sellaista, jonka piikkiin tätä voi laittaa. Mies ei vaan ollut tarpeeksi kovassa iskussa. Turha sitä on lähteä selittelemään mitenkään.

Tasaisuus tärkeä erityisesti arvokisoissa

Olympiakisojen välieräpaikka on saavutus sinällään. Lakalle se kasvatti nälkää menestyä paremmın jatkossa.

– Tämä ei todellakaan tullut sellainen reissu, jota läksin täältä hakemaan. Ennätystä hain. Se olisi kruunannut tämän suurin piirtein kolmiviikkoisen reissun, Lakka totesi.

Lakan toiveissa on löytää tulevaisuuden arvokisajuoksuihin myös lisää tasaisuutta.

– Se on tärkeää erityisesti arvokisoissa. Se ei auta, jos juoksee kauden toisessa kilpailussaan SE:n, kun täällä pitäisi juosta parhaimmillaan kolme starttia peräjälkeen lähelle ennätystä, Lakka sanoo.

– Grant Holloway juoksi välierissä 13,13 ja hänen ennätyksensä on 12,81. Siinä on kolmen kymmenyksen ero, eli siihen suhteutettuna minun 13,67 ei ole niin surkea aika, mutta minun vain pitäisi saada omat ajat arvokisoissa sinne omaan ylärekisteriin.

Yhdysvaltain Grant Holloway oli välierien nopein ajalla 13,13 ennen maajoukkuetoveriaan Devon Allenia, joka voitti Lakan erän ajalla 13,18.

Lakka hakee loppukaudelle vielä huippuaikaa

Lakalle, 28, kuluva vuosi on ollut vahva. Hän juoksi talvella 60 metrin aidoissa ennätyksensä 7,63 ja kesäkuussa 110 metrin aitojen SE:n 13,31. Maaliskuussa hän ylsi välieriin EM-halleissa Torúnissa. Samoin kävi Tokiossa, jossa Lakka juoksi alkuerissä 13,47.

Nyt Lakan ohjelmassa on lyhyt huilijakso ja sen jälkeen kilpailut jatkuvat.

– Juoksen kisoja pikku tauon ja karanteenin jälkeen. Jos saisin vielä kaudelle kruunun, Lakka viittasi toiveisiinsa rikkoa oma ennätys vielä kesän aikana.