Lakka, Baas ja Sipponen tulessa MM-areenalla sunnuntaina

Elmo Lakka tavoittelee sunnuntaina Budapestissä kolmatta kertaa urallaan jatkopaikkaa MM-kisojen 110 metrin aitojen alkueristä. Kauden parhaiden vertailussa Lakka on erässään jaetulla viidennellä sijalla. Pika-aidoissa jatkoon etenee alkuerien neljä parasta ja neljä aikavertailusta.

– Tasainen nippu. Lähelle kauden parasta pitää juosta, Lakka summaa eräänsä.

Lakka on kauden mittaan juossut useamman 13,5-alkuisen tuloksen ja Lappeenrannan Motonet GP:ssä 13,43.

– Lappeenranta oli valon pilkahdus. En ollut kuin kymmenyksen päässä Suomen ennätyksestä. Siihen, kun saa vähän enemmän lämpöä ja kovempia kavereita vierelle, se edesauttaa hyvää suoritusta ja täällä on siihen olosuhteet, Lakka viittaa helteisiin MM-kisoihin.

– Alkuerässä fokus on se, että oma hyvä, rento suoritus riittää varmasti jatkoon. Mitä enemmän rupeaa puristamaan, sitä huonommaksi juoksu luultavasti menee.

Kilpi: ”On menty suunnitelmien mukaan”

Samoin tilanteen näkee Lakan valmentaja Otto Kilpi.

– Hyvältä näyttää. On menty suunnitelmien mukaan. Olisi voinut tulla kaikenlaista epäonnea ja takapakkeja, mutta niiltä on pitkältä vältytty. Kunto pitäisi olla piikissä, mutta on Elmon käsissä saada se irti alkueräjuoksussa.

Lakan erän kärkinimi on 13,01 tänä vuonna juossut Yhdysvaltain kuluvan ja viime vuoden mestari Daniel Roberts, jonka tie katkesi Eugenen MM-kisoissa vuosi sitten kaatumiseen alkuerissä.

Baas: ”Siinä on hyvä paikka juosta kovaa”

Mette Baas voitti Lahden Kalevan kisoissa 400 metrin mestaruuden ennätyksellään 52,45. Budapestin MM-kisojen alkuerissä Baasilla on tilaisuus parantaa aikaa huippuolosuhteissa ja tasokkaassa seurassa.

MM-kisoissa välieriin etenee erien kolme parasta ja kuusi aikavertailusta.

– Alkuerissä on tiedossa kovaa vauhtia. Siinä on sitten itsellänikin hyvä paikka juosta kovaa, Baas sanoo.

– Kalevan kisojen jälkeen olin aika väsynyt. Luulen, että siitä olen nyt selvinnyt ja olen hyvässä vireessä.

Baas kokeili hiljattain Belgian Huizingenissä avata 400 metriä normaalia vauhdikkaammin. Sillä kertaa se ei tuottanut toivottua tulosta.

– Sitä on nyt valmentajan kanssa mietitty, mikä olisi hyvä taktiikka, mutta ainakaan en lähde nyt niin kovaa kuin Belgiassa.

Baasin erän kärkinimi on Irlannin Rhasidat Adeleke, joka rikkoi kevätkesällä 50 sekuntia useamman kerran ja voitti Yhdysvaltain yliopistojen mestaruuden ennätyksellään 49,20.

Sipponen: ”Kauden parasta tekemistä lähden hakemaan”

Kiekonheittäjä Salla Sipponen heittää Budapestissä MM-kisojen karsinnassa toista kertaa urallaan. Viime vuonna 60 metriä rikkoneen Sipposen kauden paras on 58,07.

– Kisatekeminen on ollut tosi vaikeaa, ja selkä kipeytyi Lahden Kalevan kisojen jälkeen, joten viimeistely tähän kilpailuun oli vähän haastavaa. Mutta näillä mennään, Sipponen sanoo.

– Nyt ei ole enää kipuja, joka on hyvä juttu, mutta aika varovaisesti on pitänyt ottaa treenit, ettei selkä kipeydy.

Naisten kiekon karsintaraja on 64 metriä.

– Jatkoon pääsy on yleensä ollut 61 metrin paikkeilla. Kauden parasta tekemistä lähden hakemaan, Sipponen sanoo.