Lakka aitoo alkuerissä tiistaina: ”Tavoite on juosta mahdollisimman lähelle omaa ennätystä”

Pika-aituri Elmo Lakka on seurannut mielenkiinnolla Tokion olympiakisojen tasokkaita pikajuoksua. Lakka itse kyyristyy telineisiin tiistaina iltapäivällä Suomen aikaa luottavaisena.

– Mies on terve ja kaikki on tehty mitä suunnitelmissa oli, Lakka totesi median tentissä sunnuntaina.

Olympiakisoihin Lakka on valmistautunut rauhassa. Hänen valmennustiiminsä Antti Haapakoski ja Otto Kilpi saattoivat suunnitella kesän harjoittelun haluamallaan tavalla, kun Lakka juoksi kesäkuun alussa 110 metrin aitajuoksun Suomen ennätyksen 13,31 ja rikkoi olympiakisojen tulosrajan.

– Tehtiin kesällä hyvä harjoitusjakso ja kevennettiin Lapinlahden kilpailuun. Sagan leiri oli sille hyvää jatkoa. Siellä juoksin pari tehokasta aitatreeniä ja nyt vaikuttaa hyvältä. Kunto on lähtenyt hilautumaan ylöspäin, Lakka sanoo.

Lapinlahdella viimeisessä kilpailussaan ennen Sagan leiriä Lakka juoksi 13,67 ja 13,49. Tokiossa jälkimmäisellä ajalla taisteltaisiin välieräpaikasta.

– Sinne 13,5:n alaosien ja 13,4:n yläosien väliin se varmaan menee, Lakka arvioi välieriin vievää tulosta.

Alkuerät juostaan Japanin aikaa tiistaina illalla ja välierät ja finaali seuraavina päivinä poikkeuksellisesti jo keskipäivällä, vaikka useimmat isot kansainväliset kilpailut juostaan iltaisin.

– Otan sen eduksi suomalaisille. Olen tottunut juoksemaan silloin kuin lupa annetaan. Se ehkä tarjoaa enemmän yllätysmahdollisuuksia huippuihin nähden, Lakka viittaa aamujuoksuihin.

– Olen tehnyt harjoituksia aamu- ja ilta-aikaan. Minulle ei ole ongelma juosta kumpaan aikaan vaan.

 ”Jalkojen pitää olla hereillä”

Tokion olympiakisojen 110 metrin aitajuoksun suosikki on Yhdysvaltain Grant Holloway, joka voitti toissa kesänä matkan maailmanmestaruuden ja on kesän tilastokärki ajalla 12,81.

Hollowayn urakka helpottui aavistuksen, kun olympiavoittoa puolustanut ja tällä kaudella 13,01 juossut Jamaikan Omar McLeod putosi kotimaansa  olympiajoukkueesta kärsittyään krampeista maansa olympiakarsintojen finaalissa.

– Holloway on kunnossa, voittaa ja toivottavasti juoksee maailmanennätyksen, Lakka sanoo.

Lakalla on hyvä tuntuma Hollowayn vauhtiin. Hän oli talvella kolmas Madridin kansainvälisten kilpailujen 60 metrin aitajuoksussa, kun Holloway kiiti maailman halliennätyksen 7,32.

Olympiatilastossa Lakka on 16:s.

– Oma tavoite on juosta mahdollisimman lähelle omaa ennätystä, ettei tarvitse ajan puolesta jännitellä, Lakka sanoo alkueristä.

Olosuhteet ovat Tokion stadionilla jokseenkin täydelliset pikajuoksulle.

– Jalkojen pitää olla hereillä, kun pääsee pitkästä aikaa mondo-radalle juoksemaan, Lakka sanoo.