Lakka aitoi suoran välieräpaikan: ”Finaaliin pitää puhkaista 7,70” – Kujanpää ei aivan yltänyt kauden parhaaseensa

Elmo Lakka kiiti kolmatta kertaa urallaan EM-halleissa 60 metrin aitojen välieriin. Lakka oli lauantaina Istanbulissa alkuerässään toinen ajalla 7,75, joka toi suoran paikan välierään. Se ja finaali juostaan sunnuntaina.

– Aika läsähti sinne tämän kauden keskiarvoihin. Enempää ei vaadittu, mutta tuo aika ei tule riittämään sunnuntain välierissä, Lakka tuumi.

– Juoksuna se oli tasapainoinen. Pääsin hyvin liikkeelle ja juoksu tuli rennosti.

Lakan kauden paras on Helsingin SM-halleissa mestaruuden tuonut 7,67. Oma ennätys on toissa vuonna syntynyt 7,63.

– Veikkaan, että finaaliin pitää puhkaista 7,70 ja jopa viilailla sitä omaa kauden parasta. Sinne 7,63-7,65:n tienoille se varmaan menee, Lakka arvioi finaalipaikan tuovaa aikaa.

– Minulta se vaatii vielä vähän röyhkeyttä ensimmäiselle aidalle menoon ja sitä kautta pääsyn hyvään rytmiin.

Lakka kuittasi treenikaverin voiton heti kilpailussa

Istanbulissa Lakan alkuerän voitti Italian Paolo Dal Molin ajalla 7,71 ja kolmanneksi tuli Lakan Teneriffan harjoitusleirin norjalainen treenikaveri Vladimir Vukicevic ajalla 7,76.

– Vukicevic otti minusta päänahan verkkakentällä, kun haluttiin ottaa yksi yhteislähtö. Kuittasin sen voiton nyt heti itse juoksussa, Lakka hymyili.

Alkuerien nopein oli Sveitsin Jason Joseph ajalla 7,61. Aikavertailusta jatkoon vaadittiin 7,77.

Mannisella ja Kuusiniemellä meno takkusi

Ilmari Mannisen ja Santeri Kuusiniemen taival Istanbulissa päättyi alkueriin. Manninen oli erässään viides ajalla 7,87 ja Kuusniemi seitsemäs ajalla 7,95.

– Ei ollut sellainen tehokkain päivä. Jos rehellinen olen, SM-halleissa oli tosi kova lataus, mutta sen jälkeen on ollut vähän tehot pois koko ajan, Manninen totesi.

– Lataus on puuttunut, vaikka olen yrittänyt treenata järkevästi. Ei ollut sellaista räjähtävyyttä ja herkkyyttä, jota  vaaditaan. Huomasin sen jo lähdössä. Töitä joutui tekemään, Manninen totesi.

Parasta vauhtiaan ei löytänyt Kuusiniemikään.

– Huono veto. Tuntui, että istahdin yhdellä aidalle heti siinä alussa ja siitä juoksu lähti huonoille kierteille. Alku oli ihan ok, Kuusiniemi sanoi.

– Kesäkaudelle juoksun alkupuolisko pitää saada kuntoon. Eiköhän se siitä sitten kovaa mene.

Kujanpää ei aivan yltänyt kauden parhaaseen – Vauhtiin askelpari lisää?

Urho Kujanpää teki Istanbulin EM-hallien seiväshypyn karsinnassa hyviä yrityksiä kauden parhaastaan 555, mutta tulokseksi jäi 540, joka toi 14. sijan. Finaaliin vaadittiin 565.

– Ensimmäinen 555:n yrityksistä oli pehmeä, mutta kaksi viimeistä olivat sellaisia, että siinä oikeasti onnistuin, Kujanpää sanoi.

– Juoksu toimi noissa viimeisissä yrityksissä paremmin, ja sain keskityttyä hyppäämiseen. Ne olivat parhaat hypyt tässä kilpailussa. 555 ja ehkä myös 565 olisivat tänään olleet hypättävissä.

Kujanpää on tällä kaudella ylittänyt 550. Sairastuminen helmikuun puolivälissä Belgradissa käydyn kilpailun jälkeen pakotti jättämään SM-hallit väliin ja vaikutti EM-kisoihin valmistautumiseen.

– Siinä tuli Serbian kisan jälkeen viikko taukoa ja palauttelua. Se toisaalta herkisti, mutta sitten kilpailussa ei ehkä ollut samanlaista tatsia tekemiseen.

Pidempi vauhti rauhoittaisi juoksua

Kujanpää käänsi EM-hallien jälkeen aatokset kevään ja kesän harjoituksiin, joiden aikana aletaan ehkä ajaa sisään askelparia pidempää eli 18 askeleen vauhtia.

– Se rauhoittaisi juoksua. 16 askelta on melkeinpä minimi mitä miesten kisoissa nähdään, Kujanpää sanoi.

EM-hallien seiväshypyn karsinnan voitti Kreikan Emmanouil Karalis, joka ylitti 575 kuten neljä muuta hyppääjää.