Lakka aitoi jymypaukun ja rikkoi Bryggaren SE:n: ”En osannut yhtään odottaa tuollaista aikaa!”

Elmo Lakka aitoi jymy-yllätyksen Jyväskylän Motonet GP:ssä. Lakka onnistui toisessa 110 metrin aitajuoksun startissa täydellisesti ja rikkoi Arto Bryggaren vuonna 1984 juokseman Suomen ennätyksen neljällä sekunnin sadasosalla. Uusi SE kirjataan 13,31. Samalla Lakka rikkoi myös Tokion olympiakisojen tulosrajan.

– Nyt on tunteet pinnassa. En osannut yhtään odottaa tuollaista aikaa nyt. Mutta otetaan vastaan, Lakka tunnusti heti juoksun jälkeen.

Suomen ennätys tuli Lakan kauden kolmannessa juoksussa. Hän avasi kauden juoksemalla Lahdessa 13,57 ja Jyväskylän ensimmäisessä startissa 13,50.

– Odotin sellaista 13,42:n aikaa, mutten uskonut, että tulisi tällainen harppaus, Lakka totesi.

Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava ja kotiradallaan juossut Lakka, 28, aloitti aiturin uransa Jari Erosen valmennuksessa Kouvolassa ja on noussut kansainväliselle tasolla Antti Haapakosken valmennuksessa, jossa tukena on ollut myös Otto Kilpi.

Kuluvaan kauteen valmistautuessaan Lakka muutti harjoitteluaan niin, että tehot nousivat ja määrät tippuivat. Se toi hallikaudella ennätysvauhdin 60 metrin aitajuoksuun ja kevään Lakka jatkoi samalla systeemillä.

– Nyt on juostu paljon ja punttien kolistelu on jäänyt vähemmälle. Tämä on juoksulaji. Kunto tulee juoksemalla, Lakka sanoi.

Jyväskylän SE-juoksu oli Lakan mukaan onnistunut, ei täydellinen.

– Lähtö onnistui ja juoksu oli sellainen tehokkaasti etenevä. Aitavälit sujuivat hyvin eikä lopussa tullut väsymystä, Lakka sanoi,

– Mutten minä varmaan vielä tässä vaiheessa parhaassa kunnossa ole. Kunto on tähdätty sinne elokuulle. Tästä jatketaan suunnitelmien mukaan.

Lakan uusi SE sijoittuu tämän vuoden maailmantilastossa 14:nneksi ja Euroopan tilastossa peräti kolmanneksi.

Helanderilla on positiivinen ongelma

Eemil Helanderilla on positiivinen ongelma. Helander voitti Jyväskylässä 5000 metriä väkevällä juoksulla ja ennätyksellään 14.02,30. Se rikkoo kirkkaasti 22-vuotiaiden EM-kilpailujen tulosrajan, jonka Helander rikkoi viikko sitten myös 3000 metrin estejuoksussa ajalla 8.45,96.

– Olen pitänyt 3000 metrin estejuoksua enemmän päämatkana, mutta täytyy katsoa, Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustava Helander sanoi.

Helander näki, että menestysmahdollisuudet vaikuttavat aikanaan päätökseen EM-kilpailujen lajivalinnasta.

Jyväskylän juoksussa mentiin kaksi kilometriä 14 minuutin pintaan tähtäävä vauhtia. Viimeisen kilometrin Helander veti omalla vedolla.

– Yllättävän hyvin jaksoin tuon lopun. Se on selvästi parantanut ja juoksu tuntui muutenkin vahvalta koko ajan. Olisi tietysti tuntunut vahvemmalta, jos olisi ollut vetoapua loppuun asti, Helander sanoi.

Lahden Ahkeran Ossi Kekki oli kilpailussa toinen ennätyksellään 14.07,59 ja Tampereen Pyrinnön Jarkko Järvenpää kolmas ajalla 14.18,25.

Kuivisto: Sellainen karstat pois -juoksu

Porvoon Akilleen Sara Kuivisto irtosi muista kierros ennen maalia ja voitti naisten 1500 metriä mainiolla ajalla 4.10,67 ennen Pedersören Falkenin Nathalie Blomqvistia, joka avasi kauden ajalla 4.17,16.

– Ei ollut odotuksia tähän juoksuun. Se oli sellainen karstat pois -juoksu ennen Paavo Nurmen kisojen  800 metriä, Kuivisto totesi.

Lahden Ahkeran Ilona Mononen oli juoksussa kolmas ennätyksellään 4.17,57, joka rikkoo 19-vuotiaiden MM-rajan. Ennätys vei Monosen 19-vuotiaiden kaikkien aikojen tilastossa seitsemänneksi. Monosen aiempi ennätys oli 4.24,59.

Naisten 200 metrillä hallitseva Suomen mestari Anniina Kortetmaa järjestävästä seurasta Jyväskylän Kenttäurheilijoista vei voiton hyvällä ajalla 23,68.

Tanskan Ida Kathrine Karstoft ja kesän ensimmäisen 200 metrin starttinsa juossut Helsingin IFK:n Lotta Kemppinen olivat toinen ja kolmas ajoin 23,69 ja 23,75. Veitsiluodon Kisa-Veikkojen Mette Baas oli hyvävauhtisen kilpailun neljäs ennätyksellään 23,95.

Tervo kaivoi Harjulle mainion vireen

Karhulan Katajaisten Krista Tervo kaivoi oivan heittovireen Harjun stadionille ja voitti naisten moukarinheiton tuloksella 71,07. Se oli hänelle kesän toinen 71 metrin ylitys. Tervon kevätkesän paras tulos on toukokuun puolivälissä Kankaanpäässä heitetty 71,81.

Jyväskylässä Tervon kaksi parasta heittoa kantoivat 70,67 ja 71,07.

Tanskan Katrine Jacobsen oli toinen tuloksella 66,05 ja Kauhajoen Karhun Suvi Koskinen kolmas tuloksella 65,22. Hyvän tuloksen 64,12 heitti myös Varpaisjärven Vireen Kiira Väänänen. Miesten moukarin voitti Tuomas Seppänen, joka heitti 73,08. Aaron Kangas oli toinen tuloksella 72,76.